Англійська на завтра або життя на потім. Прокрастинація

 За статистикою, 41% людей дають новорічні обіцянки, 27% кидають свої обіцянки вже в перший місяць і тільки 9% дотримуються їх протягом року.

Список найпопулярніших бажань дуже схожий в різних країнах і зазвичай включає сфери здоров'я, щастя і матеріального благополуччя: припинити палити, скинути вагу, поміняти роботу і т.д. І, звичайно, ж цей Do you speak English, який очолює список прокрастинації. Коли ж я її вивчу?

 

 

Чому ми відкладаємо вивчення мови на понеділок, літо, вересень, новий рік? Як мотивувати себе і не втратити це бажання і прагнення до знань в перші тижні навчання, адже правило "головне почати" в цій справі не завжди працює.

Всі знають про цілі, важливості планування і мотивації. У нас є мета: вивчити англійську, є план – піти на курси, знайти викладача, читати книги, дивитися фільми в оригіналі. Але де взяти енергію, щоб зрушити свій "паровоз"?

Можливо, проблема у вашій мотивації.
 

Види мотивації


Є два види мотивації: мотивація "FROM" (від) і мотивація "TO" (до). Для когось спрацьовує чарівний стусан, а для когось пряник.

 

Англійська на завтра або життя на потім. Прокрастинація

 

Мотивація FROM


Проаналізуйте, що трапиться, якщо ви все ж таки не візьметеся за навчання і не заговорите англійською, які шанси і можливості підуть, як це вплине на іншу вашу мрію, які перешкоди можуть виникнути в кар'єрному зростанні?
 

Мотивація TO


Подивіться на зворотний бік: а що ви отримаєте, якщо через рік навчання значно поліпшите свої знання? Заради чого і кого ви хочете володіти цим навиком? Як збільшиться ваш дохід, які перспективи відкриються? Як ви будете себе при цьому почувати? Які супутні зміни у вашому професійному та особистому житті можуть відбутися?

Звичайно ж, мотивація "TO" (до) більш ефективна і позитивна. Мотивація "FROM" працює, як спалах, і дуже швидко згасає під тягарем двох найголовніших "відмазок": гроші і час.

З упевненістю можна заявити, що в наші дні вивчення англійської стає все доступнішим. Наприклад, лоу-кост школа Project12 або різні спікінги, які безкоштовно проводяться курсами, організаціями або волонтерами, безліч відеоресурсів, ТВ-каналів і можливість спілкуватися з носіями мови.

Інша справа – час. Зараз його так важко знайти навіть щоб виконувати рутинні справи, не кажучи вже про те, щоб вбудувати в своє життя такий енергозатраний проект під назвою English.

 

clock

 

Але, якщо подивитися на навчання як на впровадження нової звички і зробити цей процес не просто 3-місячним курсом, а способом життя, то картинка буде виглядати набагато веселішим. Звичайно ж, це міф, що можна освоїти мову за кілька тижнів. Наберіться терпіння і в будь-якому випадку пам'ятайте про головні правила безпечного і позитивного навчання:

  • знайдіть однодумців, тобто людей, які також хочуть вчити нову мову, і діліться корисними лайфхаками і посиланнями на цікаві ресурси, ходіть разом на спікінги, спілкуйтеся англійською між собою.
  • отримуйте задоволення від процесу, а не зациклюйтеся на результаті, не бійтеся робити помилки, будьте відкриті до всього нового.
  • при будь-якому розкладі ви нічого не втратите. Вивчення мов – це тренування мозку, нові знайомства, живе спілкування і вихід із зони комфорту.
  • укладіть договір між "мною і собою". Наприклад, я кожен день вивчаю мінімум 5 нових слів. У такий спосіб ви зобов'язуєте себе робити якийсь певний мінімум, але обов'язково кожен день. Нагороджуйте себе за ці маленькі перемоги і хваліть навіть за незначні досягнення.
  • не панікуйте, якщо щось не виходить. Іноді корисно зробити паузу і 1-2 тижні, так би мовити, відійти в сторону, а потім продовжити навчання.
  • пам'ятайте, що неможливо накачати м'язи за 24 години, але двадцять чотири заняття по 60 хвилин протягом 8 тижнів безумовно принесуть свої плоди. Ставтеся до англійської мови як до чада, яке ви зрощуєте і виховуєте.

І ще один хитрий трюк: публічне зобов'язання. Напишіть в соціальній мережі, що обіцяєте до певного терміну підняти свій рівень володіння англійською мовою. Отримайте лайки і підтримку своїх друзів – і вперед.

Повірте, що така заява мотивує набагато більше, ніж бажання "вивчити англійську" на листочку або в блокнотику.

Don’t put off until tomorrow what you can do today. Не відкладайте на завтра те, що можна зробити сьогодні, – говорить прислів'я.

Почніть вчити англійську зараз і поділіться своїм досвідом і успіхом з Yappi!

Вам можуть сподобатись
Корпоратив очима співробітниці, яка в темі. Питання та відповіді
Читати
Новинки від Marvel, Netflix, HBO та інші новини з COMIC-CON
Читати
Останні приготування до Atlas Weekend: вчимо пісні
Читати
Інтерв’ю з викладачем про навчання англійської мови
Читати