Як організувати ефективне вивчення англійської


Зміст

1. Як правильно зануритися в ефективне вивчення англійської

2. Мотивація як важливий етап навчання

3. Найкращі прийоми ефективного вивчення англійської мови

4. Як вчити нові слова

5. Прийоми вивчення правильної вимови


У сучасному світі англійська мова є міжнародною. Її знання – це величезний плюс для вступу до ВНЗ або прийняття на роботу. Саме тому важливо розуміти, що тільки ефективне вивчення англійської мови дасть той результат, який відкриє перед людиною великі перспективи і можливості.

Найчастіше люди, які вирішили вивчати англійську мову з нуля, зустрічаються з деякими проблемами. Вони не знають, як мотивувати себе займатися. З чого почати? Як усе запам'ятати? Де краще проходити курси англійської мови: в офісі, по Skype або самостійно за комп'ютером? Ці запитання часто ставлять собі ті, хто хоче вивчити англійську на рівні розуміння і спілкування.

 

Як організувати ефективне вивчення англійської в 2019 році

Ми з’ясуємо, як налаштувати себе на ефективне вивчення англійської

 

У цій статті будуть розглянуті корисні поради щодо ефективного вивчення англійської мови, які допоможуть всерйоз взятися за навчання і не втратити ентузіазм у процесі.

З кожним роком в мережі з'являється все більше ресурсів для вивчення англійської мови. Але, пройшовши кілька онлайн-курсів, вивчаючи слова, словосполучення, речення за відеоуроками на YouTube, багато хто починає розуміти, що дистанційне навчання не може замінити ефективного вивчення англійської в офісі, коли бачиш очі викладача і чуєш живу мову. Водночас без особистої зацікавленості важко досягти будь-якого результату.
 

Як правильно зануритися в ефективне вивчення англійської


Щоб вивчити ефективно англійську мову та почати говорити, потрібно повне занурення. Оточіть себе речима, пов'язаними з Америкою, Великобританією. Нехай це буде карта США, фізична карта Великобританії, сувеніри, подарунки, упаковки з написами англійською. Слухайте англійську музику, читайте книги англійською мовою і дивіться фільми. Намагайтеся говорити, думати, спілкуватися, вигадайте свої правила ігор англійською. Пам'ятайте: щодня потрібно тренувати органи слуху, зору, мови, і робити це потрібно постійно.

Габріель Вайнер у своїй книзі «Революційний метод швидкого вивчення будь-якої іноземної мови» рекомендує навчитися зупиняти забування. Для цього він розробив 5 принципів.

  1. Потрібно навчитися робити свої спогади такими, що добре запам'ятовуються. Намагайтеся підключати нюх, смакові відчуття. Припустимо, вам потрібно запам'ятати звучання словосполучення fortune cookie – печиво з передбаченням. Спробуйте зробити це через відчуття, сприйняття. Нехай ваш мозок активізує нейронну мережу через знайомі аромати, дитячий досвід. Так процес вивчення англійської мови буде більш ефективним. Можливо, ви колись бачили цей напис на упаковці з печивом, привезеній із англомовних країн.
     
  2. Намагайтеся навчитися римувати слова. Намагайтеся, щоб образи були тісно пов'язані з особистим досвідом. Подивіться на смартфон, запам'ятайте яблуко на його поверхні та проведіть асоціацію зі словом apple. За цією аналогією можна вивчити безліч слів, наприклад, pizza, economics. Щоб було простіше, використовуйте пошук зображень google imagine. Так ви зможете знайти точні образи та швидше запам'ятаєте слово за картинкою.
     
  3. Забудькуватість – найстрашніший ворог ефективного вивчення англійської мови. Вивчайте поняття доти, доки вони залишаться в пам'яті й будуть відтворюватися на автоматі.
     
  4. Не повторюйте, а згадуйте. Нам завжди хочеться подивитися те, що ми забули, але щоб тренувати пам'ять, потрібно згадувати вже вивчений матеріал. Пам'ятайте, що наша пам'ять має постійно взаємодіяти з емоціями, так ми будемо покращувати власну здатність згадувати.
     
  5. Чим складніший текст, тим більше зусиль потрібно докласти для запам'ятовування. Не шукайте легких шляхів. Намагайтеся повторити те, що було на минулому занятті, перед початком нового, щоб навчитися контролювати весь процес.

Ми спробували розібратися в основних принципах ефективного запам'ятовування для вивчення англійської. Саме вони допомагають сформувати прийоми, що допомагають швидко вивчити англійську мову.
 

Мотивація як важливий етап навчання


Насамперед слід поставити перед собою мету, і в процесі вивчення прибрати все зайве. Якщо метою є досягнення конкретного рівня англійської (наприклад, Intermediate), то краще піти в спеціалізовану школу на індивідуальні або групові заняття.

 

Мотивація як важливий етап навчання

Чітка мета допоможе вам почати ефективне вивчення англійської

 

Якщо ж метою є підготовка до ЗНО, то слід сфокусуватися на вправах і граматиці. Якщо основна мета – розуміти зарубіжні відеоролики або фільми, то тут підійде перегляд відео з субтитрами і ведення словника.

Важливий факт – англійська не має асоціюватися з рутиною. Найкрасивіша ручка, зошит, стікери або харизматичний ведучий відеороликів на англійську тематику стануть прекрасним способом повертатися до занять знову й знову.
 

Найкращі прийоми ефективного вивчення англійської


Вивчення англійської мови – процес досить тривалий. Для його прискорення використовуються прості техніки, які допоможуть запам'ятати більше слів і швидше розібратися з граматикою.

  • Розмовники

Будь-яка мова, по суті, складається з простих фраз і висловів. Використання розмовника на початковому етапі навчання допоможе швидше запам'ятати основні слова, зрозуміти загальні принципи, на яких будується англійська мова. Розмовники зазвичай стосуються якоїсь певної теми, наприклад, туристичної поїздки. Це набагато цікавіше, ніж просте заучування слів і правил, тому матеріал засвоюється швидше і легше.

На думку лінгвістів, люди набагато краще запам'ятовують осмислену пряму мову, ніж просто набір слів. Використовуючи кілька розмовників, ви можете досить швидко і ефективно вивчити основні правила англійської мови, почати спілкуватися на прості теми і не губитися при зустрічі з іноземцями.

  • Читання

Читати адаптовані тексти – чудовий метод запам'ятовувати і правильно писати слова. Слова при читанні відкладаються в пам'яті шляхом їх частого повторення в тексті. До того ж більшість книг, що вийшли за кордоном, цікавіше читати в оригіналі.

  • Фільми з субтитрами

Розуміти швидку англійську мову допомагають перегляди фільмів в оригіналі з субтитрами. Це один з найефективніших способів вивчення англійської. Слухаючи, як актори розмовляють рідною мовою, ви розвиваєте в собі навик розуміння носіїв мови.

  • Ведення словника

Словниковий запас – невід'ємна частина вивчення мови. Виписування слів до словника і подальше систематичне повторення – це хоч і нудне, але корисне заняття. Досвідчені викладачі радять вести словник не шляхом «переклад – слово», а методом «слово – тлумачення слова англійською мовою». Також в ефективному вивченні англійської мови допомагають стікери зі словами, розвішані в зручному місці, прибирати які потрібно тільки після того, як слово буде вивчене.

  • 30 слів на день

Це число – оптимальна кількість слів, які можна запам'ятати за один день, не перевантажуючи пам'ять. Найлегше дається заучування слів, що починаються на одну букву. Для використання цієї техніки складається графік із розрахунку одна буква на день. Після того, як весь алфавіт пройдено, коло повторюється.

Так процес запам'ятовування нових слів систематизується і поступово починає давати все більший ефект. Займаючись не більше години на день, ви візьмете це за звичку, і ваш словниковий запас значно збільшиться.

  • Пісні англійською

Це найбільш приємний і досить дієвий спосіб вивчати англійську. Всі люди мимоволі запам'ятовують слова улюблених пісень, які часто слухають. Якщо пісня англійською, а сама людина її не знає, то зазвичай у неї виходить набір звуків, досить далекий від справжньої мови. Але що заважає ознайомитися з перекладом кожної пісні, яка сподобалась, і вивчити її текст?

Ще одна перевага цього ефективного методу вивчення англійської мови – запам'ятовування не тільки простих фраз, але і більш витончених літературних висловів. Це зробить мову більш насиченою і багатою на образи при живому спілкуванні з іноземцями.

  • Принцип азбуки Морзе

Найскладніша для сприйняття мова – це азбука Морзе. Але за часів, коли вона активно використовувалася для зв'язку, оператори приймальних пристроїв читали стрічки з повідомленнями азбукою Морзе так само легко, як і рідною мовою. Справа в методиці запам'ятовування – коли свідомість не намагається розпізнати символи, фіксуючи загальну тональність передачі. Ефективність цього методу вивчення англійської мови перевірена часом.

Цей же прийом можна використовувати і в вивченні англійської мови. Більшість людей ефективно вивчає англійську навіть у метро, автобусі, слухаючи аудіоуроки, намагається свідомо зафіксувати кожне слово, сказане диктором. Замість цього потрібно розслабитися і сприймати мову як музику, засвоюючи її тональність і виділяючи лише часто використовувані слова і звороти.

  • Метод Берліца

Автор цього способу, який ще називають методом глибокого занурення, є відомий лінгвіст Берліц. У своїх книгах він пише, що учень повинен з першого дня як можна більше говорити мовою, яку він вивчає. Разом з учителем їм потрібно розігрувати різні побутові ситуації, наприклад, спільний обід або прогулянку парком. Спілкування передбачається тільки англійською мовою та за допомогою словника.

Завдяки цьому учень швидше засвоює основні слова і терміни, знайомлячись з ними на практиці. Після чого набагато легше дається вивчення правил граматики й орфографії англійської мови, оскільки з'являється хоча б часткове розуміння мови. Якщо вчителя немає, можна самостійно вигадувати собі завдання, наприклад, описати свою кухню або предмети, розташовані на робочому столі, підглядаючи в словнику та розмовнику відсутні слова.

Розмовляти і думати іноземною мовою теж корисно для ефективного вивчення англійської мови. Знайти собі співрозмовника-іноземця в століття розвитку інтернету не надто складно. Систематична практика говоріння сприяє розвитку вимови і допоможе хоча б частково позбутися акценту. Також варто намагатися думати англійською мовою і перекладати подумки англійською назви всіх предметів, що вас оточують . Намагайтеся перекласти англійською все дозвілля. Налаштувати телефон на англійську, дивитися зарубіжних блогерів та інтерв'ю, відвідувати тільки іноземні сайти – все це допоможе зануритися в англомовне середовище і стане чудовим помічником у вивченні мови.
 

Як вчити нові слова


Всі, хто починає вивчати іноземні мови, одразу ж замислюються про те, як поповнювати свій словниковий запас і який саме спосіб вивчення нових слів вибрати для себе.

 

Як вчити нові слова

Способи ефективного вивчення англійської мови

 

  1. Часто як спосіб вивчення використовується зубріння. Хоча ефективність його сумнівна. Це відомий дідівський метод. Постійно повторювати слова, намагаючись механічно завчити їх, намагаються багато людей, які вивчають англійську. Особливо – новачки. Без цього способу в школі з англійської важко отримати хорошу оцінку.
     
  2. Картки з назвами, картинками. Багато хто вибирає цей ефективний метод вивчення англійської мови, але якщо розібратися, це просто покращений метод зубріння.
     
  3. Асоціації з російськими або українськими словами. Досить цікавий метод, але підходить він не всім. Щоб їм користуватися, потрібно мати хорошу пам'ять і фантазію, а ще – досить багато часу на побудову тих самих асоціативних ланцюжків. Як він працює? Наприклад, є слово «борода» – англійською «beard». Звучить як щось на кшталт «бід». З цього можна зробити слово бідон, а далі можна добудувати ситуацію і отримати «опустив дідусь свою бід у бідон...». Смішно, але є люди, яким саме цей ефективний метод запам'ятовування іноземних слів подобається і підходить найбільше.

 

Як організувати ефективне вивчення англійської

 

При достатньому бажанні і підготовці будь-який метод може бути ефективним, і навіть гумористичний, описаний вище. Але ж насправді ми не так запам'ятовуємо слова у своїй рідній мові й не так білінгви (двомовні люди) запам'ятовують слова в інших мовах.

То який же метод вивчення англійської мови – найбільш ефективний, правильний і природний? Ми найпростіше запам'ятовуємо слова, коли зустрічаємо їх кілька разів поспіль у схожих ситуаціях, як це буває з маленькими дітьми, які вивчають рідну мову. Коли спочатку доводиться працювати детективом: ти розумієш, що вже десь схоже слово чув, але не знаєш, що воно означає. Потім починаєш розуміти: є щось спільне в ситуаціях, де воно вживається. А ще трохи пізніше приходить вже і розуміння значення цього слова. Так запам'ятовуються не просто окремі назви предметів і явищ, а й ціла низка однокореневих слів, що означають близькі за змістом поняття.

Тому єдиний і найправильніший спосіб, який чудово працює, – це постійне перебування в мовному середовищі! Саме спілкування мовою, що вивчається, з її носіями дає необхідний результат дійсно швидко. Спілкуйтеся англійською – і вже скоро почнете добре розуміти цю мову, виробите правильну вимову та серйозно розширите свій словниковий запас.
 

Прийоми вивчення правильної вимови


При вивченні іноземної мови не завжди звертається увага на правильну вимову. Це одна з важливих речей, про неї варто подумати на самому початку навчання. Вивчаючи нову мову, ви мимоволі користуєтеся тими «інструментами», які вже є.

Оскільки ви в дитинстві навчилися вимовляти звуки рідної мови, то мимоволі будете використовувати звичні рухи язика та губ під час вимови іноземних слів. Але найчастіше звуки, які використовуються в різних мовах, досить сильно відрізняються. Навіть якщо вони пишуться однаково (в більшості мов є літери «н», «р», «т» і т.д.), вимовляються вони по-різному.

 

Прийоми вивчення правильної вимови

Над вимовою варто працювати одразу, щойно ви починаєте вчити англійську

 

Правильна вимова дає вам можливість бути правильно зрозумілим. У тонових мовах (як китайська) від вимови залежить значення слова, а при неправильній вимові зміст повідомлення може бути повністю спотворений. В англійській мові ситуація не така драматична, але пам'ятайте, що якість вимови створює ваш імідж. Наприклад, при жорсткій вимові людину можуть трактувати як грубу.

Отже, ми побачили, що вимова не менш важлива, ніж словниковий запас і граматика. Ось кілька порад для постановки красивої вимови.

  • Відпрацьовуйте вимову одразу. Багато хто (особливо при навчанні в групах) соромиться видавати «незвичні» звуки, і залишає роботу над вимовою на потім, коли їх ніхто не буде чути. Однак ми швидко звикаємо вимовляти іноземні слова звуками з рідної мови, і відучитися від цього потім досить важко. «Потім» перебудовуватися буде важко ще й тому, що ви звикаєте чути свою інтонацію і свою вимову, і зміни в них створюють у вас відчуття, що ви говорите якось дивно. Через це виникає збентеження, сором'язливість при зміні своєї вимови, навіть якщо нова вимова більш правильна. Починаючи вивчати мову, намагайтеся послухати вимову носія мови і проаналізуйте, як він вимовляє різні звуки. Намагайтеся максимально наблизити свою вимову до тієї, що ви чуєте.
     
  • Пробуйте слова на смак, відчувайте форму звуків мовою. Як вимовляється слово – м'яко або твердо? Губи при цьому розтягуються або складаються в форму кола? Артикуляція важлива для відтворення потрібного звуку. Правильна вимова в іноземній мові – це завжди особливе відчуття. У мене різні «відчуття» в роті, коли я говорю польською, німецькою та російською. В цілому, для тих, у кого рідна мова російська, рекомендується сильно пом'якшувати вимову при вивченні іноземних мов. Коли росіяни говорять англійською, наприклад, звуки виходять дуже грубими, «незграбними». Налаштовуйтеся на пом'якшення вимови. Розслабляйте губи, язик, нехай слова виходять з вашого рота округлими, обтічними, м'якими.
     
  • Записуйте свою вимову на диктофон. Коли ви вже навчилися читати мовою, знайдіть нескладний текст і зачитайте його вголос, а потім прослухайте. Добре, якщо той же текст є в запису носія мови. Сприйняття своєї вимови, коли ви говорите, і коли слухаєте свою промову в запису, відрізняється, і прослуховування себе «збоку» допомагає помітити неточності вимови.
     
  • Багато слухайте. Пісні, фільми, телепередачі – все, що є в доступі для того, щоб засвоїти процес ефективного вивчення англійської мови. Як уже згадувалося, намагайтеся аналізувати звуки під час прослуховування – м'які вони або тверді, дзвінкі або глухі, гострі або обтічні.
     
  • Читайте вголос. Якщо ви вивчаєте мову в групі, особливо численній, то, швидше за все, недостатньо багато говорите. Для відпрацювання вимови в цьому випадку корисно читати тексти вголос (до речі, читання допомагає засвоїти граматичні структури на підсвідомому рівні, тож це вдвічі більш корисно).
     
  • Приділяйте багато часу граматиці. Незважаючи на те, що саме граматика є найбільш важким і рутинним моментом у вивченні мови, займатися нею потрібно обов'язково, адже саме шляхом вивчення часів і правил побудови речень складається база, від якої потрібно відштовхуватися. Обов'язково перемагайте лінь, про яку ми вже писали.
     
  • Стежте за своїм акцентом. Мовний апарат людини за багато років став заточений під одну манеру говоріння, тому абсолютно позбутися акценту дуже важко. Це і не найнеобхідніший фактор, оскільки у кожної національності зустрічається свій акцент і це абсолютно нормально, важливо лише, щоб вимова не різала слух, була зрозумілою. Щоб відпрацювати запам'ятовування англійського акценту на слух – звертайте увагу на те, як спілкуються між собою американські й англійські актори в улюблених художніх фільмах.

Важливо розуміти, що англійська не буде вам даватися з першого дня вивчення, але якщо ви прислухаєтеся до цих порад, прогрес точно прийде. Головне – не закидати вивчення англійської мови в складні моменти, постійно пробувати ефективні методики, щось нове і повторювати вже пройдений матеріал. Системність і спілкування англійською – ось ті ключі, які відкриють двері в світ англійської мови і літератури.

Якщо немає можливості поїхати до країни мови або не можна виділити достатньо часу на заняття з носієм, ще раз повторимося, дивіться фільми, мультфільми, читайте книги в оригіналі, слухайте англомовну музику. Не економте на знаннях, запишіться на курси англійської та багато займайтеся з педагогом. Досвідчений фахівець буде підказувати, спрямовувати, щоб у вас все виходило якнайкраще, використовувати ефективні методи вивчення англійської мови.

Занурюйтесь у середовище носіїв частіше – і результат не змусить себе довго чекати.

Успіхів в ефективному вивченні англійської мови!

Вам можуть сподобатись
Halloween Playlist: добірка пісень до найбільш лячного свята осені
Читати
Велика маленька брехня: 8 легенд і міфів про вивчення мов
Читати
11 цікавинок про серіал Breaking Bad і його творців
Читати
5 ознак того, що вам потрібні індивідуальні заняття з англійської
Читати