Як вчити слова? Поради від викладача

Як збільшити лексичний запас і як швидко запам'ятовувати слова? Сьогодні це все ще є актуальним питанням, хоча сучасний світ рясніє методиками і лайфхаками, що обіцяють майже миттєвий результат: 50 000 мовних одиниць за 5 хвилин, англійська за 2 тижні і т.д.
 

8 перевірених способів, які дійсно працюють

 

apple


Порада №1: Використовуйте різні види пам'яті


Наш мозок любить емоції, особливо добре запам'ятовуються погані, смішні або схожі з рідною мовою слова. Улюблене слово студентів elementary це невинний іменник a pedestrian, що означає «пішохід». Давайте візьмемо приклад з турецької мови. Дуже просте слово durak, яке перекладається, всього лише як «зупинка» і читається саме так, як ви подумали. Щоб запам'ятати його, вам два рази говорити не доведеться.

Деякі слова необхідно супроводжувати рухами, мімікою або жестами. Наприклад, слово «кричати» shout необхідно дійсно прокричати, а дієслово «шепотіти, говорити пошепки» whisper - вимовити дуже тихо.

Існує багато слів, які звучать практично однаково на різних мовах. Відповідно, вони легко запам'ятовуються, особливо, якщо у вас вже є досвід вивчення однієї іноземної мови. Наприклад, слово «сендвіч»: англійська - sandwich, французька - sandwich, німецька - Sandwich, турецька - sandviç. Або слово «стадіон»: англійська - stadium, французька - le stade, німецька - das Stadion, турецька - stadyum, італійська - lo stadio.

 

Як вчити слова? Поради від викладача.

 

Порада №2: Використовуйте контекст або ситуацію


Люди, що вивчають мову самостійно, кажуть, що вони представляють слово, коли намагаються його вивчити. Адже дійсно, ми зберігаємо інформацію (наприклад, спогади про минулу вечірку) в образах і картинках, а не в текстах. Щоб запам'ятати вирази по темі «вечірка», можна уявити нічний клуб, гучну музику і буквально «розставити» нові слова в пам'яті: DJ, turn up the music, after party, all-nighter, fancy dress party, guests, occasion, toast, throw a party, unwrap presents.
 

Порада №3: ​​Асоціації і готові фрази


Ось ви вже знаєте одне турецьке слово durak. Тепер вам набагато легше буде запам'ятати ще 2 однокореневих слова: durmak - «зупинятися» і dur! - «стоп!». В англійській мові також ви можете вивчати нове слово і ще декілька фраз з ним. Вивчивши слово drive, ви швидше запам'ятаєте його похідні: driver, drink driving, driving license, driverless cars.

Крім складної системи часових форм, в англійській мові є ще одна біда: прийменники і артиклі. Знання правил зазвичай бентежить через велику кількість "АЛЕ" і різних виключень. Тому краще запам'ятовувати готові шаблони: at the weekend - на вихідних, go on holiday - поїхати у відпустку, it depends on - це залежить від.

 

books

 

Порада №4: Персоналізація


Робити фокус на фрази, які ви зможете використати в розмові про себе. Наприклад, якщо ви любите кататися на лижах в Буковелі, то ви, напевно, вивчите слова «спуск», «брати лижі на прокат», «снігопад», швидше, ніж ті, які не мають до вас ніякого відношення, як «в'язати спицями» і «вишивати бісером».
 

Порада №5: Eat the elephant one bite at a time


Цей ідіоматичний вираз означає «не намагайтеся з'їсти слона за один присід». Ви не можете стати містером Олімпія, якщо проведете в залі 48 годин поспіль. З вивченням англійської точно така ж ситуація. Навіщо запам'ятовувати відразу все значення слова SET, всі часи або всі фразові дієслова? Краще вибирати найпотрібніші і найпопулярніші мовні одиниці, які вам точно знадобляться. І з часом додавати в цей набір трохи більше.
 

Порада №6: Враховуйте лінгво-культурний аспект у вивченні мови


Адже ви пізнаєте не тільки іменники і прикметники, а й особливості менталітету іншого народу, в якому немає казки про Колобка і відсутнє поняття «пошкребти по засіках». Навіть таке просте слово, як «душа» в англійській еквівалентом буде називатися «heart», тобто серце. Наприклад, я люблю тебе всією душею - I love you with all my heart, в глибині душі - In my heart, задушевна бесседа - a heart to heart talk. Висновок: будьте цікаві, досліджуйте мову, дізнавайтеся його різні грані.

 

crayons

 

Порада №7: Facebook і Google вам у допомогу


Підпишетеся на TED або ВBС канал в фейсбуці і стежте за новинами англійською. Дивіться короткі відео і читайте заголовки. Згодом ви будете розуміти все більше і більше. Завантажте програму для вивчення іноземної мови і користуйтеся ним в транспорті, наприклад: memrise, multitran, quizlet.
 

Порада №8: Вчитися і вчити


Про цей спосіб запам'ятовування слів не часто можна почути, але він безумовно дуже дієвий. Якщо ви хочете освоїти нове слово або фразу, необхідно навчити когось іншого, а краще, інших, людини 3-4. Не соромтеся ділитися своїми маленькими досягненнями з оточуючими. Якщо вже зовсім нікого немає поруч, промовляйте ці фрази і записуйте себе на диктофон. Звичайно, є ризик почути від оточуючих в свою адресу щось на кшталт «Ну що ти там? Типу англійську вчиш? Переклади мені напис на футболці! » Висновок: шукайте однодумців і нехай Ваш караван все одно йде!

Звичайно ж, жодна з цих порад не є головною. Ефект - це результат дії всіх перерахованих способів.

І на завершення: якщо ви можете запам'ятовувати слова своєю рідною мовою, то зможете і іноземною.

Не існує універсальної формули, немає одного ключа до всіх кодових шифрів нашого мозку.

Пробуйте, експериментуйте і отримуйте задоволення від самого процесу вивчення мов!

 

Як вчити слова? Поради від викладача. - 2

Вам можуть сподобатись
Вище, Далі, Швидше або Голосніше, Яскравіше, Тупіше
Читати
Як провести свята з користю і підтягнути англійську?
Читати
Добірка фільмів і серіалів з новорічним настроєм. Подивимося?
Читати
Добірка фільмів і серіалів всіх рівнів спеціально до Дня подяки
Читати