Курси англійської мови: як вибрати та успішно пройти


Зміст

1. Для чого потрібні курси англійської мови?

2. Які бувають курси англійської мови?

3. Як вибрати хорошу школу англійської?

4. Як вивчати англійську мову на курсах продуктивно?


Знання англійської вже не є рідкісною перевагою – це базова навичка сучасної людини, що активно працює. Але сьогодні не лише бізнес, а подорожі, культура й дозвілля тісно пов'язані з англійською. Якщо в шкільні або студентські роки тобі не вдалося вивчити іноземну мову, саме час надолужити згаяне.


Курси англійської мови: як вибрати та успішно пройти
 

Знайти хороші курси англійської мови, що максимально відповідають індивідуальним запитам, при всій їх різноманітності не так складно. Якщо тобі потрібен був знак, щоб почати вивчати англійську мову на курсах, то це він!
 

Для чого потрібні курси англійської мови?
 

  1. На курсах англійської мови перед навчанням студент обов'язково проходить тестування на рівень знання іноземної та співбесіду, де визначається релевантна програма та зручний графік.

  2. Структурована подача матеріалу, відпрацьована з десятками груп, спрощує та прискорює процес навчання. Тобі не доведеться самостійно шукати матеріали і переконуватися в їх актуальності та правильності, ти не перестрибуватимеш з теми на тему.

  3. Плюс на курсах завжди є співрозмовники для тренування розмовної англійської мови, а викладач допоможе правильно поставити мову та виправити помилки.

Записатися на курси англійської мови – це вже 40% успіху на шляху до мети. Але розслаблятися не варто, адже результат залежить насамперед від твоєї роботи та докладених зусиль.


Курси англійської мови: як вибрати та успішно пройти - 2

Курси англійської мови – найкращий спосіб добре вивчити іноземну
 

Курси англійської мови vs репетитор


Переваг шкіл англійської мови перед репетитором кілька:

  • ти вчишся комунікувати з різними людьми (а це різні акценти, темп, особливості вимови);
  • на курсах викладають лише кваліфіковані викладачі, ти можеш без проблем дізнатися про їхню освіту та досвід;
  • ти займаєшся за відпрацьованою програмою, складеною викладачами та методистами, та актуальним надійним підручником.

У репетиторів також є свої плюси: з ним ти займаєшся віч-на-віч, ви можете приділяти кожній темі стільки часу, скільки знадобиться. Вся увага – лише тобі. З мінусів – мовний бар'єр подолати буде важче, займаючись лише з одним викладачем. Адже ти спілкуватимешся тільки з однією людиною, до того ж з правильною вимовою та помірним темпом.

Якщо ти все ж таки обираєш репетитора, додатково варто відвідувати розмовні клуби або шукати інших співрозмовників у соціальних мережах. Щоб не помилитися з репетитором, зверни увагу на індивідуальні заняття при курсах англійської мови. Так ти убезпечиш себе від неякісних освітніх послуг.

Вибираючи групові курси, ти заощаджуєш гроші та час на пошуки додаткових мовних клубів. Заняття в невеликих групах коштують дешевше за індивідуальні уроки, а ефект можеш помітити навіть швидше.
 

Чи реально вивчити англійську мову самостійно?


Це можливо, але є кілька нюансів.

  • Зазвичай процес вивчення мови розтягується на довгі роки, коли студент не бачить чіткої мети, навчається без програми або займається несистематично.

  • Проблема, яка найчастіше підстерігає людей у разі самостійного вивчення англійської мови, – перевірка та виправлення помилок. Без роботи над помилками вчити мову не вдасться, а самостійно виявити неточності та опрацювати їх – завдання із зірочкою.

  • Займаючись самостійно, а не на курсах англійської мови, людина не отримує достатньої практики. І якщо зі слуханням проблем не виникає, то тренувати розмовну англійську вже проблематично. Для цього слід шукати співрозмовників, бажано носіїв мови.

Вирішивши вчити англійську самостійно, склади графік та не пропускай заняття. Поодинокі уроки не дадуть результату, важливо вивчати іноземну мову не рідше кількох разів на тиждень, а краще – приділяти їй до однієї години щодня. На кожному занятті вивчай певне граматичне правило або список лексики з однієї теми, обов'язково закріплюючи теорію практичними вправами. Систематичність приведе тебе до мети. Якщо самоорганізація та мотивація не на високому рівні, краще одразу вибрати курси англійської мови та не гаяти час.
 

Які бувають курси англійської мови?


На ринку освітніх послуг можна обрати курси з англійської мови на будь-який смак. Ти можеш займатися як у класі за класичними чи авторськими методиками, так і дистанційно – у будь-якому місці планети, де є інтернет. Вчи ділову англійську для роботи або розмовну для спілкування в подорожах і не тільки. Займайся на курсах два, три або чотири рази на тиждень. Змінюй час хоч кожного заняття або вчися за фіксованим графіком. Вибір курсів – справа індивідуальна, адже ми всі різні.


Курси англійської мови: як вибрати та успішно пройти - 3

Сьогодні ти без проблем можеш знайти курси англійської мови під свої уподобання

  1. Загальні та спеціалізовані

Курси англійської можна розділити умовно на два типи: загальні та спеціалізовані. Із загальними все зрозуміло – це доросла та дитяча англійська для всіх рівнів. До спеціалізованих відносяться курси з програмою, розробленою під конкретну цільову аудиторію. Це можуть бути курси для бортпровідників, фінансистів, юристів, представників інших професій.

Також до спеціалізованих курсів англійської мови можна віднести підготовку до таких міжнародних тестів як IELTS або TOEFL. Зазвичай такі курси обирають під час вступу до закордонних вишів, підготовки до переїзду або влаштування на роботу до міжнародної компанії. На таких курсах акцент робиться на структурі та змісті самих тестів, щоб опрацювати кожен вид завдань і потім успішно їх виконати.

Для студентів, які вивчають англійську з нуля, краще обирати спочатку загальний курс англійської мови, щоб отримати граматичну та лексичну базу, а також поставити мову. Із рівня Intermediate (середня) можна починати вчити англійську на спеціалізованих курсах.

Щоб краще зрозуміти, у чому відмінність між звичайним курсом та корпоративним курсом англійської мови для бізнесу, дивись відео:

 


 
  1. Курси онлайн та офлайн

Курси англійської мови також діляться за форматом: класичні заняття офлайн у класі мовної школи та заняття онлайн, коли студенту потрібен тільки доступ до інтернету. Тут кожен вибирає те, що йому зручніше.

Перевага офлайн-курсів – безпосереднє живе спілкування. На таких заняттях легше зосередитись і не відволікатися. Тобі тут точно не завадять проблеми з інтернетом, звуком чи інші технічні моменти. Заняття в класі дозволяють проводити безліч видів активностей, щоб не тільки запам'ятати новий матеріал легко, а й налагодити взаємини у групі, створивши невимушену атмосферу.

При цьому дедалі більшої популярності набирають онлайн-курси англійської. Розташування школи вже не має жодного значення, не потрібно витрачати час на дорогу та пропускати заняття через те, що ти не встигаєш або не в тій формі, щоб виходити з дому. Ти можеш займатися у будь-якому зручному місці, де є доступ до інтернету. Не переймайся через якість навчання, адже викладачі проводять заняття онлайн не менш ефективно, ніж у класі. Ти можеш виконувати вправи як у групах, так і в парах, обговорювати тему уроку разом з усіма, займатись у додатках, демонструвати екран та працювати на віртуальній дошці.

Мінус навчання онлайн – через спокусу пропустити заняття потрібна навичка самоорганізації. Домашня атмосфера не завжди налаштовує на робочий лад, рідні можуть відволікати. Щоб такого не сталося, одразу пообіцяй собі не пропускати заняття без серйозних причин. Підготуй місце для роботи та попроси не відволікати тебе, поки йде заняття. Перед уроком обов'язково перевір з'єднання та гарнітуру, щоб не забирати у себе час заняття на курсах англійської мови. Закрий зайві вкладки та відклади телефон. Тільки повне занурення у новий матеріал дасть потрібний результат.

  1. Звичайні та інтенсивні

Залежно від того, як терміново тобі потрібна англійська, ти можеш вибрати частоту занять. Курси англійської мови рекомендується відвідувати двічі або тричі на тиждень. Тоді один рівень ти зможеш пройти приблизно за чотири місяці. Такі курси виходить добре поєднувати з роботою та заняттями в університеті.

Проміжний варіант між звичайними та інтенсивними курсами – змішані, коли, наприклад, два заняття ти відвідуєш онлайн або офлайн з викладачем та ще два заняття на тиждень відпрацьовуєш самостійно на онлайн-платформі. Такий вид курсів підійде зайнятим людям, яким потрібен швидкий прогрес.

Інтенсивні курси передбачають заняття з англійської мови 4-5 разів на тиждень по кілька годин. Також існують інтенсивні курси вихідного дня, коли ти двічі на тиждень приділяєш англійській мові по кілька годин.

Починати вчити англійську з інтенсивних курсів не рекомендується, оскільки вони вимагають підвищеної зібраності та уваги, багатьох вони можуть швидко втомити. А ось відновити давно забуте у такий спосіб – хороша ідея.

Інтенсивні курси англійської стануть знахідкою для людей, яким знання були потрібні «на вчора». Підтягнути мову до поїздки, іспиту або переїзду допоможуть щоденні заняття. Але важливо не переоцінити свої можливості. Якщо ти працюєш повний день, закласти ще кілька годин щодня на заняття може бути складно. Пам'ятай, що новий матеріал засвоюється краще на свіжу голову.


Курси англійської мови: як вибрати та успішно пройти - 4

Зайняті люди можуть вивчати англійську мову на курсах вихідного дня
 

Як вибрати хорошу школу англійської?


Обрати хороші курси англійської мови серед тисяч пропозицій та не загубитися – це ціла майстерність. На ринку можна знайти школи від традиційних до зовсім незвичайних. Найкращий шлях визначити, чи підходить тобі та чи інша методика викладання, – прийти на пробне заняття. Але спочатку потрібно скоротити список до двох або трьох. Розберемо основні моменти, які слід уточнити на момент пошуку курсів англійської мови.

  1. Ознайомся з ціновою політикою. При цьому врахуй, що в ціну занять закладено вартість оренди приміщення та комунальних послуг (якщо курси проходять офлайн), зарплату викладачів, інфляційні ризики, роздаткові матеріали. Формування ціни залежить і від кількості філій та груп: чим менше студентів, тим вища вартість. А ось якість викладання мови не завжди безпосередньо залежить від ціни, тому звертай увагу на кількість занять (скільки коштує одна година заняття), матеріали (чи потрібно купувати додатково підручники), різні додаткові консультації та спецкурси (розмовні клуби, граматичні тренінги).

  2. Зупинившись на кількох варіантах курсів англійської мови, перевір їх рейтинги в мережі. Не обмежуйся відгуками на сайтах самих шкіл – порівняй, що пишуть про школи на спеціальних агрегаторах (Englisher). А у соціальних мережах можна поставити уточнювальні запитання людям, які залишили відгуки про мовні курси. Так ти виключиш фейкові відгуки та оцінки.

  3. Кількість студентів у групі не має перевищувати 10-12 осіб, щоб викладач приділив увагу кожному, вловив кожну помилку та зміг відповісти на всі запитання.

  4. Цікався кваліфікацією викладачів, особливо носіїв мови. Іноді, коли йдеться про нейтів спікерів, на курсах англійської заплющують очі на дипломи та володіння методиками викладання англійської як іноземної мови. Але без таких навичок людина, яка добре володіє всіма тонкощами англійської мови, не зможе їх пояснити. У такому разі краще обрати викладача, для якого англійська також іноземна, але вміє вчити. Добре, якщо викладачі на курсах постійно підвищують кваліфікацію та отримують міжнародні сертифікати.

Зупинись на кількох курсах і запишися на пробне заняття. Тільки безпосередньо в процесі навчання ти зрозумієш, чи тобі підходить школа та викладач. І навіть одного уроку може вистачити.
 

Як вивчати англійську мову на курсах продуктивно?


Вибравши хороші курси англійської, не пускай далі все на самоплив. Попереду багато роботи та зусиль над собою. 60% успіху залежить від твого прагнення, самоорганізації та старанного навчання. Не варто вірити рекламі, яка обіцяє за кілька тижнів навчити тебе говорити англійською без заучування та домашніх завдань. Звичайно, альтернативні методики існують і на багатьох мовних курсах практикують заняття без домашніх завдань, але шлях до мети займе не один місяць. Мова – це не табличка множення, це величезна система зі своїми правилами, закономірностями, нюансами та винятками. Уяви іноземця, який намагається вивчити українську за кілька тижнів. Як за цей час йому пояснити всі відмінки, однину та множину, різницю між синонімами та значення ідіом? Так і з англійською. Вивчити її може кожен, але доведеться докласти зусиль і багато працювати.

  1. Постав мету

Вивчення іноземної мови на курсах має починатися з визначення конкретної мети. Використовуй технологію SMART: Specific (конкретний), Measurable (вимірюваний), Achievable (досяжний), Relevant (суттєвий), Time bound (обмежений у часі). Ціль, побудована за цією технологією, може звучати так: «Пройти два рівні англійської мови до літа, щоб скласти міжнародний іспит не нижче ніж на 7 балів для отримання нової роботи за кордоном». Так ми конкретизували і поставили реальну мету, запланувавши підтягнути знання на два рівні, обмежили себе в часі – ми маємо це зробити до літа, ми зможемо виміряти свій результат – встановили пороговий бал, який хочемо отримати за іспит, та заклали значущість цього шляху – переїзд. та отримання нової роботи за кордоном. Так можна розписати будь-яку мету. Необов'язково ставити дуже амбітні цілі, якщо їх немає. Твоєю метою може бути перегляд серіалів в оригіналі або англійська для подорожей під час відпустки. Просто детально опиши свою мету, поставивши чіткі рамки, так ти зможеш відстежити результат.

Запорука успіху – правильно оцінити свої сили. Не намагайся за місяць вивчити всю граматику й щодня запам'ятовувати по 100 слів. Краще отримувати інформацію малими порціями і вій одразу відпрацьовувати її на практиці, доводячи до автоматизму. Вивчаючи слова, оточуй їх контекстом, складай речення, які можна буде легко згадати, та практикуй вимову.

Завжди запитуй себе, навіщо ти виконуєш те чи інше завдання. Можна прочитати за тиждень кілька книжок із граматики, але так і не навчитися правильно говорити та писати. Краще фокусуватися на вправах, які принесуть реальну користь. Слова також не варто одразу заучувати всі підряд, обирай найпопулярніші (які є, наприклад, на сайті Oxford Learners Dictionaries) або ті, що потрібні для твоєї мети.

 

Курси англійської мови: як вибрати та успішно пройти - 5

Словники ніхто не скасовував, користуйся ними, щоб поповнювати свій лексичний запас

  1. Плануй самостійну роботу

Підкріплюючи курси англійської самостійною роботою, ти швидше прийдеш до бажаного результату. Найпростіше правило – роби всі домашні завдання. Розподіляй навантаження на кілька днів, паралельно вивчаючи цікаві для себе теми. Доповнюй загальні курси мови профільними статтями англійською, дивись англійські та американські шоу, інтерв'ю, тревел-блоги в оригіналі, використовуючи субтитри. Добре розвивають аудіювання поза курсами англійської мови відео та подкасти з Ted Talks. Слухаючи подкасти зі спікерами з різними акцентами та темпом мови, ти вчишся сприймати мову на слух. 20 хвилин на день дадуть вражаючий ефект, повір.

Не забувай виписувати незнайомі фрази. Найкраще робити це без перекладу, а з поясненням англійською. Промовляй нові слова та словосполучення вголос, також читай вголос книги, статті та блоги. Підбирай цікавий контент, щоб не змушувати себе силою, а дізнаватися про те, що тобі дійсно потрібно.

Приділяй самопідготовці щодня по 20-30 хвилин, розвивай різні навички та повторюй вже вивчений матеріал. Намагайся займатися на піку своєї активності, а не коли всі інші справи вже зроблені й сил більше немає.

  1. Розвивай навички розмовної мови

Найпоширеніша проблема, з якою студенти приходять на курси англійської мови, – «все розумію, але розмовляти не можу». Тому тобі треба відкинути всі страхи та починати говорити. Ніхто з першого разу не заговорив без помилок, але без практики вони залишаться при тобі. На занятті не будь пасивним слухачем, завжди бери участь в обговореннях та дискусіях. «Ганьбитися» будуть усі, не хвилюйся.

За можливості відвідувай розмовні клуби, які організовують при школах англійської мови. Бачиш цікаву тему спікінгу – записуйся без зайвих роздумів. Перед цим підготуй невеликий словник на тему заняття, накидай кілька речень або тези, які допоможуть тобі висловити свої думки.

Співрозмовника для практики розмовної англійської мови поза курсами можна знайти у спеціалізованих соціальних мережах та додатках. Є сайти, де ти можеш поговорити з носіями англійської, а є такі, що об'єднують людей з усього світу, які вчать англійську, як і ти.

Якщо ж ти категорично не готовий(а) відвідувати розмовні клуби – почни розмовляти з собою. Це не жарт. Коли ти наодинці з собою, намагайся формулювати свої думки англійською. Роби це в душі, під час прибирання, коли голова не зайнята роботою. Промовляй нові слова та повторюй монологи чи діалоги з різних відео. Або навіть почни записувати тіктоки. Додай більше веселощів – розбирай та співай англомовні пісні.

Добре розвиває розмовні навички читання вголос, про яке ми вже згадували. Хочеш розмовляти красиво та швидко, як носії мови? Вчи скоромовки. Ця вправа може здатися занадто дитячою, але саме скоромовки допомагають поставити чітку вимову. Встанови мобільний додаток зі скоромовками і кожні кілька днів вивчай нову. Починай вимовляти повільно, поступово прискорюючись.

Вчити англійську мову на курсах важливо із задоволенням. Пам'ятай, що мова – це не остаточна мета, це лише інструмент, який відкриє тобі більше можливостей.

Вам можуть сподобатись
Wartime. Stories of our Colleagues: керуючий партнер YC Віталій Васільєв
Читати
Zdorova Kukuha: ментальне здоров’я в умовах війни
Читати
Курси англійської з носієм мови: вчимося на результат
Читати
Корпоративна англійська в Києві: цілі, яких досягнуть студенти
Читати