Навчання англійської: трохи мотивації не завадить


Зміст

1. Починайте навчання англійської з віри в себе

2. Перетворіть навчання англійської на те, що любите

3. Досягайте цілей

4. Не звертайте увагу на те, що думають інші люди

5. Ви відповідаєте за свою іноземну

6. Щодня приділяйте трохи часу навчанню англійської

7. Більше говоріть, навчаючись англійської

8. Не відкладайте на завтра


Незважаючи на те, що навчання англійської дуже популярне, кількість людей, які вивчають мову, і тих, хто зміг досягти рівня вільної розмовної, суттєво відрізняється. У школі майже всі ми вчимо англійську як першу іноземну по десять років, а говорити вільно після випуску все ще не можемо. У цьому випадку потрібно розуміти, що важливі не тільки вивчені правила та практика, але також настрій і тип мислення. Чи є секрети успішного вивчення іноземної мови? Розберемося нижче.

Починайте навчання англійської з віри в себе

У світі мільйони людей добре розмовляють англійською мовою, яка не є для них рідною. Тільки в Україні ви знайдете тисячі людей з вільною розмовною. Далеко не всі ці люди жили, навчалися або працювали в англомовних країнах. Звичайно, якщо поїдете жити до Великобританії, США, Канади на деякий час, вивчити мову вийде в рази швидше, але і з гарними викладачами, регулярними заняттями та спілкуванням із носіями мови можна без проблем досягти високих результатів. Ні ваша національність, ні будь-які біологічні особливості не є перешкодою для навчання. Перший крок – повірити в те, що вам це вдасться.
 

Навчання англійської: трохи мотивації не завадить

Навчання англійської має починатися з правильно поставленої мети

Говорити будь-якою іноземною легко. Не думайте, що англійська важча за вашу рідну мову. Більшість людей вважає знання мови просто інструментом, ще одним навиком, як кермування авто або кулінарія. Навчитися англійської – це не кінцева мета. Адже мова – це інструмент, за допомогою якого можна реалізувати свої плани.

Перетворіть навчання англійської на те, що любите

Вивчати іноземну мову можна в будь-який доступний спосіб. Один нудний підручник точно не допоможе вивчити мову до просунутого рівня й не надихне. Але процес навчання англійської може бути настільки гнучким і різноплановим, наскільки вистачить фантазії. Навіть відпочинок можна перетворити на корисний навчальний процес.

  1. Оберіть улюблений жанр фільмів і дивіться їх в оригіналі. Так ви поповните словниковий запас і будете добре сприймати англійську на слух.
  2. Йдете гуляти – увімкніть собі подкаст на цікаву тему.
  3. Любите слухати музику? Час перекласти улюблені пісні, а заодно й вивчити кілька нових слів.
  4. Під час подорожей розмовляйте з іноземцями: крім практики розмовної англійської, ви отримаєте масу нових вражень і знайомств.
  5. Навіть комп'ютерні ігри можуть чудово підійти для вдосконалення мови. Граючи онлайн, ви будете більше думати про гру, а не про те, як правильно щось сказати.
     

 

Досягайте цілей

Мотивація та правильно сформульована мета – величезний крок на шляху до успіху. Без мети нічого досягти не вийде, і не тільки в навчанні англійської мови. Подумайте, може, нові знання мови допоможуть вам отримувати більшу зарплату? Або ви хочете поїхати до іншої країни на відпочинок, конференцію або у відрядження? Нагадуйте собі щодня про те, заради чого ви вчитеся.

Спробуйте візуалізацію: заплющте очі й уявіть, як ви вільно говорите з носіями іноземною мовою, як легко ви їх розумієте й висловлюєтеся самі. А тепер працюйте над тим, щоб усі мрії втілити в життя.

У процесі навчання англійської не варто забувати про позитивне мислення. Жодна справа не буде успішною, якщо зациклюватися на помилках і невдачах. Важливо бачити кінцеву мету, прагнути до певного результату. Беручи близько до серця будь-яку критику, боячись сказати слово, щоб не зробили зауваження, ви віддаляєтеся від своєї мрії. Не фокусуйтеся на поганому, використовуйте будь-яку можливість, щоб наблизитися до своєї мети, без страхів і комплексів.

Не звертайте увагу на те, що думають інші люди

Нерідко буває, що людина легко сприймає мову на слух, чітко формулює свою думку на письмі, але за можливості приватної розмови боїться сказати й слово, щоб не помилитися і не виглядати смішно. Така ситуація –лише внутрішній бар'єр під час навчання англійської. Не всі люди, які критикують інших за акцент і помилки, розмовляють бездоганно. Носії ж мови в більшості випадків розуміють, що англійська – не ваша рідна мова, тож не звертають увагу на можливі помилки. Для них уже дуже важливо, що ви розмовляєте їхньою мовою. У вивченні мови використовуйте кожну можливість поговорити з носіями. Не бійтеся, що вас не так зрозуміють. Здолати мовний бар'єр можна тільки в спілкуванні.

 

Навчання англійської: трохи мотивації не завадить - 2

 

Ви відповідаєте за свою іноземну

Усі навчаються англійської по-різному, мають різний життєвий досвід і умови. Іноді ми дозволяємо собі думки: «Він живе в США, звичайно, він буде добре говорити англійською мовою» або «Вона ж навчалася в найкращому університеті у найкращих викладачів». Можливо, у когось кращі умови для навчання, але тільки ми відповідаємо за свій успіх.

Можливо, ви думаєте, що у вас немає часу або можливостей? Але вашим часом керуєте тільки ви. Виділіть 10 хвилин перед сніданком, ще 10 – дорогою на роботу, 30 – увечері перед сном. Способів вивчення англійської мови – просто не перелічити, обирайте найбільш зручний для вас.

Обираючи матеріали для основного або додаткового вивчення, звертайте увагу на якість. На жаль, є підручники і курси, створені непрофесіоналами. Якщо ви будете заучувати правила або лексику з помилками, виправити це в майбутньому буде вкрай складно. Тому одразу перевіряйте достовірність підручників і кваліфікацію викладачів.

Щодня приділяйте трохи часу навчанню англійської

Уявіть, що ви тренуєтеся грати в баскетбол раз на тиждень по 10 годин. Чи будуть такі заняття ефективними? А якщо тренуватися по годині щодня? Уже краще. Так і з іноземною мовою. Краще ефективно витратити 10 хвилин, ніж просто втомитися, займаючись кілька годин поспіль.

Наш мозок влаштований так, що сприймати інформацію малими дозами часто набагато легше і корисніше, ніж присвячувати заняттям цілий день. Вивчаючи іноземну щодня, ви виробите звичку – як ранкова зарядка або їзда на велосипеді. Маленькими кроками, роблячи одну або кілька вправ щодня, ви набагато легше досягнете хороших результатів. У навчанні англійської головне – самодисципліна, особливо в перший місяць, поки заняття не стануть приємним щоденним ритуалом.

  1. Вивчайте англійську, слухаючи подкасти щодня. Не важливо, ходите ви на курси або самостійно вивчаєте іноземну мову, практикуйте аудіювання щодня. Слухайте мовні курси, подкасти Тed на різні теми, радіо іноземною мовою дорогою на роботу. Чим більше будете слухати, тим краще будете розуміти, а потім і говорити.
     
  2. Завантажте словник на смартфон. Мати під рукою перекладач дуже зручно й ефективно для навчання англійської. Навіть не виїжджаючи за кордон, на кожному кроці в містах нас оточують різні вивіски й англійські слова, не лінуйтеся та перекладайте незнайомі. Так можна вивчити кілька нових слів дорогою до магазину.
     
  3. Магія ранку. Спробуйте не переводити будильник на «5 хвилин» пізніше, а використовувати цей час із користю. Ранковий час – найпродуктивніший для вивчення іноземної. Навчання ввечері часто скасовується, коли з'являються незаплановані справи, зустрічі, немає сил... Спробуйте приділити 10-15 хвилин іноземній під час сніданку або перед ним. Увімкніть собі відео англійською, почитайте статтю або вивчіть декілька слів.
     

Навчання англійської: трохи мотивації не завадить

Найефективніший час для навчання англійської – ранок

Вивчати іноземну потрібно не посилено, а з розумом. Тільки уявіть, що ви 6 років вчитеся писати рідною мовою. Дивно, правда? Так чому ж так довго не виходить досягти результату в навчанні англійської? Раніше іноземну мову вчили, щоб перекладати книги та дізнаватися щось нове. За таким принципом і працювала більшість загальноосвітніх шкіл, де доводилося старанно вчитися без видимого результату. У сучасному світі на перший план вийшла комунікативна функція. Іноземну потрібно вчити, щоб користуватися нею в побуті, на роботі, в подорожах. Не потрібно розцінювати період школи як витрачений час, просто тоді у вас були неправильно поставлені цілі. Визначивши мету, ви зможете набагато продуктивніше витратити свій час на навчання англійської.

Більше говоріть, навчаючись англійської

Дотримуючись усіх рекомендацій багато слухати й читати іноземною мовою, не забувайте про розмовну практику. Використовуйте кожну можливість поспілкуватися з носіями мови. Знайти співрозмовника не складе труднощів.

  1. В інтернеті є безліч сайтів для пошуку людей із різних країн, що не проти поспілкуватися і допомогти з навчанням англійської. Існують навіть спеціальні соціальні мережі.
  2. У різних містах можна знайти розмовні клуби з викладачем – носієм англійської.
  3. У посольствах США, Великобританії та інших англомовних країн також можна пошукати різні заходи, на яких гості будуть спілкуватися англійською.
  4. Бачите іноземця, якому потрібна допомога, – спробуйте зав'язати розмову. Допомагаючи, ви самі отримуєте користь.
  5. Подорожуючи, не бійтеся самі просити про допомогу, розпитувати місцевих жителів про їхнє місто й життя. Зазвичай люди з задоволенням вступають у розмову та діляться цікавими фактами не з путівників.

Ці поради допоможуть і зробити навчання англійської більш ефективним, і зав'язати нові знайомства.

Не відкладайте на завтра

Мрієте вивчити іноземну, але постійно щось заважає? День Х прийшов. Запишіться на курси, завантажте додаток для вивчення слів, перекладіть улюблену пісню та подивіться серію улюбленого серіалу іноземною з субтитрами. Усе починається з маленьких кроків! Головне – не зупиняйтеся!

Вам можуть сподобатись
Як вчити англійську онлайн за допомогою книг і фільмів
Читати
Friends: The Reunion. Що ми дізналися про улюблене шоу
Читати
Англійська мова онлайн – найкращий вибір
Читати
Викладання англійської: скільки платять і що має вміти педагог
Читати