Усе, що треба знати про Цукерберга у Сенаті. Слухання 11 квітня

Майже 5 годин засновник Фейсбук Марк Цукерберг провів на спеціальних слуханнях сенату США 11 квітня. Times вже охрестили ці слухання “страшним випускним іспитом” Цукерберга — у діловому костюмі та краватці, блідий і з почервонілими очима, Марк справді виглядав як студент, що погано вивчив домашнє завдання. У чому звинувачують Фейсбук та як Цукерберг захищатиме персональну інформацію кожного з нас? Yappi Corporate підготували стислий конспект слухань на випадок, якщо ви не мали часу дивитися трансляцію наживо. 
 

Що це за слухання взагалі такі?


“Це унікальні слухання, коли один CEO свідчить перед майже половиною Сенату”, - сказав Mr.Thune, голова Комітету з торгівлі. Члени комітетів з торгівлі та у справах судочинства зібралися разом на засіданні під назвою “Фейсбук, Приватність у Соціальних Медіа, Використання та Зловживання Даними”. За цією сухою назвою однак ховалася глибша суть: “Компанія, яку ви створили, це втілення Американської мрії. І ви маєте впевнитися, що ця Американська мрія не перетвориться на жахіття для приватності користувачів Фейсбук. Ці слухання - це шанс для вас звернутися до людей, які вірять у Фейсбук і тих, хто дуже скептичний до нього”, - підсумував Mr.Thune.

 

 

То у чому винен Фейсбук?


4 роки тому професор із Кембріджа Александр Коган (Aleksandr Kogan) розробив додаток — психологічний тест на визначення особистості. Саме ця програма забезпечила професору доступ до приватної інформації — імен, фото, “likes” і “shares” і навіть приватної переписки 87 мільйонів користувачів Фейсбук. Увесь цей масив інформації Коган передав приватній британській компанії Cambridge Analytica, що займається глибинним аналізом даних, і яка була причетна до президентської кампанії Дональда Трампа. Подейкують, Коган продав інформацію за 800 000 доларів. Тож, якщо м'яко, то головне звинувачення Цукербергу звучало так: “Іноземні гравці зловживають соціальними медіа, як Фейсбук, для втручання у вибори та маніпулювання суспільною думкою,” - сказала сенатор Фейнстейн (Mrs.Feinstein). Сенатор Нельсон був різкішим: “Якщо Фейсбук не може припинити втручання у приватність, як можемо ми, американські споживачі, довіряти вам, хлопці, свою найперсональнішу інформацію?”

 

 

Що відповів Марк Цукерберг?


“Фейсбук це ідеалістична і оптимістична компанія. Упродовж усього нашого існування ми зосереджувалися на тому хорошому, що може бути від ідеї зробити людей ближчими. Люди отримали потужний новий інструмент для зв'язку із тими, кого вони люблять, а також для побудови громад і бізнесів. Після урагану Харві люди об'єдналися і зібрали більше 20 млн доларів допомоги. Більше 70 млн малих бізнесів використовують Фейсбук для створення робочих місць і зростання. Проте також зрозуміло, що ми не зробили достатньо для того, щоб захистити цей інструмент від зловживань ним — таких як фейкові новини, втручання іноземних агентів у вибори, розповсюдження мови ненависті. Це моя помилка і мені дуже шкода. Я започаткував Фейсбук, я керую компанією і я відповідаю за те, що тут відбувається,”- сказав Марк.
 

Ок, це все красиві слова, а що справді робить Фейсбук для захисту інформації?


“Ми перевіряємо кожного розробника додатків, який мав доступ до великих масивів інформації у минулому, і якщо ми дізнаємося що вони зловживали нею, ми банимо їх. Мій пріоритет — це наша суспільна місія — об'єднувати людей, будувати громади, робити світ ближчим до кожного. Реклама і розробники програм ніколи не візьмуть гору над цими цінностями, поки я керую компанією.”
 

А як щодо сенсаційних заяв?


“Це “гонка озброєнь”, - сказав Цукерберг, “у Росії є люди, чия робота полягає у використанні Фейсбук і подібних систем. Вони вдосконалюються, і ми маємо бути більш винахідливими, саме тому до кінця року близько 20 тисяч людей у Фейсбук працюватимуть над безпекою і переглядом контенту”.

 

 

А був найцікавіший момент?


Так! Один із сенаторів тримав банер із цитатами самого Цукерберга, який публічно вибачався за помилки у керуванні компанією у 2006, 2007, 2011 роках. 

 

 

Як коментували слухання користувачі Фейсбук?


По-різному... Ось деякі з них:

  • “Сенат переслідує Фейсбук і Ютуб і стверджує, що захищає нашу приватність!!!”
  • “Цукерберг намагається “делікатно” пояснити сенаторам, що заробляння грошей у мережі Інтернет базується на торгівлі приватністю.”
  • “Марку треба було найняти Джессі Ейзенберга (Jesse Eisenberg – актор, що зіграв Марка Цукерберга у фільмі “Соціальна мережа”) замість себе.”
  • “Конгрес просто розносить його на шматки!”
  • “Марка в президенти!”
  • “Чому він такий блідий — виглядає, наче він захворів!”
     

І що після цього робити?


Можна викинути смартфон, перебратися високо в Карпати і розповідати свої секрети лише отарі овець... або можна вивчити кілька фраз англійською, які найчастіше звучать цього тижня:)

  • big data – великий масив інформації
  • privacy abuse – порушення конфіденційності
  • public security – громадська безпека
  • mishandle information – зловживати інформацією
  • fake account and fake news – фальшивий профіль, фальшиві новини
  • interfere the elections – втручатися у вибори
  • target voters with propaganda – спрямовувати пропаганду на виборців
Вам можуть сподобатись
Чарівна граматика в рекламних слоганах брендів
Читати
Вболіваємо разом! Футбольні фрази і кричалки англійською
Читати
5 фактів про День матері та можливість поповнити словниковий запас
Читати
Граматика англійської на прикладі серіалу Westworld
Читати