Розмовна англійська: вчимо правильно та цікаво


Зміст

1. Навіщо вчать розмовну англійську?

2. Що треба знати, записуючись на розмовну англійську?

3. Альтернативні варіанти вивчення розмовної англійської

3.1. Тренінги, розмовні клуби та інші мовні івенти

3.2. TV-шоу, YouTube-канали та подкасти – ідеальні джерела розмовної англійської

4. Як правильно вивчати англійську мову під час перегляду відео?


Якби людина з минулого дізналася про існування інтернету і про те, що з його допомогою можна отримати доступ до знань усього світу, вона б вважала сучасних людей наймудрішими істотами у всесвіті. Але, на жаль, ми не так активно користуємось доступними можливостями, як могли б. Хоча це цілком можна виправити. Хочеш підтягнути розмовну англійську, не виходячи з інтернету? Ця стаття для тебе.
 

Розмовна англійська: вчимо правильно та цікаво

Актуально як ніколи! Якщо тобі довелося починати все спочатку – ось добірка коротких курсів англійської для влаштування на роботу від онлайн-маркету курсів Booyyа.

Тримай -30% з промокодом HIRED30 і проходь курси:

  • LinkedIn Tutorial – 137 грн
  • Business English: CV, Cover Letters and Job Interviews – 157 грн
  • Elevator Pitch – 118 грн
  • 100 прикметників англійською для роботи в офісі – 137 грн
  • SMALL TALK в бізнес-середовищі – 137 грн
    та інші

Прокачай силу, дух і англійську з Booyyа. Все буде Україна!
 

Навіщо вчать розмовну англійську?


Вся справа у підході до самої мови. Її можна розглядати як інструмент спілкування, а можна – як складну систему. Сьогодні ми говоримо про перший варіант. Отже, навіщо обирати саме розмовний курс?

  1. Завдання викладачів на курсах розмовної англійської – навчити тебе вільно висловлюватись на будь-які теми, які підходять для твого рівня. Такий підхід дозволяє саме розговоритись.

  2. Насамперед, ти вчишся застосовувати знання у розмовній практиці, а не розбирати правила. Це допоможе тобі не розгубитись за межами класу.

  3. Школа розмовної англійської допоможе відпрацювати популярні конструкції до автоматизму, твоя мова стане більш швидкою та впевненою.

  4. Вже перший урок на курсах розмовної англійської проходить так, що студенти активно говорять і використовують щойно вивчену лексику.

  5. Це веселіше за традиційні уроки. Час, витрачений виконання традиційних мовних вправ, суттєво зменшується. Викладач пропонує завдання у більш ігровому форматі.

  6. Ти тренуватимешся на реальних життєвих ситуаціях, отримуючи необхідну базу для того, щоб підтримати розмову, з'ясувати потрібну інформацію та поділитися досвідом.
     

Розмовна англійська: вчимо правильно та цікаво - 2

Щоб заговорити без помилок, слід якнайбільше тренувати розмовну мову

Бачиш, як багато можна отримати під час вивчення англійської? Ти станеш впевненішим у своїх знаннях і заговориш.
 

Що треба знати, записуючись на розмовну англійську?


Комунікативна методика вивчення розмовної англійської вже стала досить популярною у навчальних закладах. У чому її переваги та особливості?

  1. Ти працюватимеш у парах з іншими студентами. Спочатку це може збентежити новачка на курсах розмовної англійської. Але скоро ти звикнеш до постійних діалогів з різними людьми і зрозумієш їх ефективність. Ти навчишся ставити запитання на будь-яку тему та підтримувати будь-яку розмову.

  2. Тебе не виправлятимуть на кожному кроці. Дивно собі уявити, що у реальному спілкуванні тебе постійно перебиватимуть та виправлятимуть помилки. Тому викладач працюватиме з твоїми помилками вже після завершення завдання. Так ти й опрацюєш проблемні моменти, і бажання говорити не зникне.

  3. Тобі пропонуватимуть ігри з картками, змагання та інший інтерактив. Хтось може вирішити, що він переплутав аудиторію і прийшов не на заняття з розмовної англійської, а в дитячий садок. Насправді ігрове завдання на початку уроку допоможе переключитися від буденних турбот вивчення іноземної. Гра або змагання серед занять допоможе навчитися використовувати нові правила швидко без книги. А кінець заняття, проведений у такий спосіб, допоможе систематизувати знання та запам'ятати новий матеріал.

  4. Тобі доведеться постійно ставити та відповідати на запитання. Деякі студенти зауважують, що заняття з англійської іноді схожі на збори психологічної групи. Через місяць ти вже знаєш усе про сім'ю, роботу захоплення та мрії своїх одногрупників. Чому так? Коли на курсах обговорюються життєві теми, близькі учасникам, матеріал запам'ятовується краще, адже в обговорення включаються ще й емоції. Це зовсім не означає, що тебе змусять розкривати всі свої секрети: все допустимо на рівні відкритості, який прийнятний тобі. А постійні запитання щодо твоєї думки про ту чи іншу ситуацію також дадуть тобі можливість поговорити більше.

     

Розмовна англійська: вчимо правильно та цікаво - 3

Розмовний англійський курс містить багато інтерактивних завдань

Потрібно сказати і про недоліки курсів розмовної англійської мови. Не буває ідеального методу ні у вивченні розмовної англійської, ні в чому іншому, так вже влаштоване наше життя. Ми обираємо те, що найбільше вписується в нашу систему цінностей і з недоліками чого ми готові миритися. Нижче описано два найпоширеніші занепокоєння студентів, які обрали цю методику.

  1. Недостатнє виправлення помилок: «Я хочу, щоб усі мої помилки виправлялися тут і одразу». Справедливо. Але уяви, що тобі дуже хочеться щось сказати, розповісти історію або висловити думку, а тобі не дають договорити слово й починають виправляти всі помилки. Помилки виправлені, а думка вже зникла, в результаті залишається почуття незадоволення. Саме тому урок ділиться на різні частини: у деяких частинах ти працюєш над помилками та правилами, а в інший час говориш. Як правило, до кінця курсу всі учасники висловлюють думки набагато правильніше.

  2. Відсутність перекладу: «Мені потрібно знати точне значення слова». Заняття, що проходять лише іноземною, припускають відучення від звички все перекладати в голові, перш ніж сказати. Почни думати мовою, що вивчається – і тоді твої думки стануть зрозумілішими носієві. Звичайно, пояснити нове слово студенту рівня Intermediate і вище набагато простіше, ніж початковим рівням. Тому викладач на початковому рівні готує фотографії та картинки, які пояснюють значення слів.

Багато що залежить від мети вивчення іноземної мови, можливо, комусь дійсно потрібен переклад на роботі. Тоді, звісно, заняття можуть будуватися інакше.
 

Альтернативні варіанти вивчення розмовної англійської


Не всі, хто шукає розмовні англійські курси, хочуть чи мають можливість відвідувати регулярні заняття. Тоді можна вибрати з різних варіантів, які дозволяють спілкуватися іноземною мовою. Радимо відвідувати такі заходи та студентам курсів. Так ти отримуєш більше можливостей практикувати розмовну англійську.
 

Тренінги, розмовні клуби та інші мовні івенти


Тренінги, як правило, поєднують граматичне заняття та розмовний клуб. Залежно від теми тренінгу ти поринаєш у певну ситуацію і досліджуєш тему вздовж і впоперек. Такі тренінги можуть стосуватися проведення презентацій, ділового листування, бронювання житла чи квитків, спілкування з клієнтами тощо.

Багато шкіл пропонують також розмовні клуби з носіями мови. Для своїх студентів такі зустрічі проводяться зі знижкою або зовсім безкоштовно, а інші платять за певним тарифом. Кожна зустріч такого клубу присвячена конкретній темі, де всі мають можливість висловити свою точку зору. Теми можуть бути різними: від хобі та інтересів до обговорення питань впливу фемінізму на політичну ситуацію в країні. Головне завдання – говорити англійською. Спробуй пояснювати слова, які ти не знаєш, або замінювати їх аналогами, перефразувати думку, розбити її на частини та подати простими реченнями. Це набагато ефективніше, ніж зазирати у словник щоразу або питати переклад у викладача. Ти навчишся знаходити вихід із будь-якої ситуації. Клуби поділені за рівнями знання мови, що вивчається, як і звичайні заняття на курсах.
 

Розмовна англійська: вчимо правильно та цікаво - 4

Не соромся відвідувати англійські розмовні клуби та культурні заходи з використанням іноземної мови

Розмовну англійську вчать для того, щоб використовувати її в реальному житті. Прекрасну можливість дають організатори настільних ігор іноземною мовою. Рекомендуємо в такий спосіб розвинути свою розмовну англійську тим, хто вже досяг середнього або високого рівня і хоче тримати себе в тонусі. Ігри можуть бути як розважальні (наприклад, Alias ​​або Dixit, де ти описуєш слова та вигадуєш асоціації), так і серйозніші (наприклад, Cash Flow – це такий економічний тренажер, що дозволяє тобі оцінити свої фінансові звички).

Хто хоче, той шукає можливості. І таких можливостей підтягнути розмовну англійську достатньо. Наприклад, зверни увагу на програми Британської Ради чи Американського Дому – можливо, вже завтра ти потрапиш на якусь лекцію чи зустріч, що проходить англійською мовою.
 

TV-шоу, YouTube-канали та подкасти – ідеальні джерела розмовної англійської


Ти, напевно, проводиш багато часу перед екраном ноутбука, телевізора та власного телефона, переглядаючи розважальні відео або слухаючи подкасти. Тож обирай контент англійською мовою, щоб регулярно слухати розмовну мову та запам'ятовувати нові слова! Адже часто на курсах англійської студенти вивчають більш офіційну мову, яка використовується у діловому середовищі.

Щоб зрозуміти, в чому полягає різниця між класичною та розмовною англійською мовою, порівняй дві фрази:

  • Hello, how are you today? I hope you’re doing well.
  • Hey man, what’s up? Everything good with you?

Обидві фрази можна перекласти так: «Привіт як справи? Все добре?». Але вони звучать кардинально по-різному. Другий варіант і є прикладом розмовної мови («Гей, чувак, як справи? Ти ок?»). Саме її ти можеш вивчити за допомогою розважального контенту.

Чому ми пропонуємо використовувати для розвитку розмовної англійської телевізійні програми, відео з YouTube та подкасти? Тому що такий формат інформації зможе викликати в тебе інтерес, і ти не закинеш своє заняття так само швидко, як і підручник з англійської граматики. А ще розважальний контент допоможе:

  • розвинути навички слухання, необхідні для правильного розуміння співрозмовника, який говорить англійською;

  • покращити власну вимову – адже чим краще «наслуханість», тим простіше тобі повторювати за носіями та відтворювати правильну вимову в розмовній англійській;

  • розширити лексичний запас – крім нових слів, ти будеш несвідомо запам'ятовувати цілі фрази й ідіоми, що дійсно використовуються (часто студенти, які навчаються за допомогою відео, не можуть дослівно перекласти певну фразу, але чудово розуміють її значення і застосовують дуже доречно);

  • навчитися швидко читати – у цьому тобі допоможуть субтитри мовою оригіналу, які можна виводити як до відео, так і до подкастів;

  • ознайомитися з різною вимовою, сучасним сленгом – це найважливіше для розуміння розмовної англійської.

І загалом така практика допоможе тобі добре розуміти англомовних мешканців інших країн, вести довгі та глибокі розмови із носіями мови.

Чи має цей підхід до вивчення розмовної англійської вади? Не без цього.

  1. Щоб вивчати розмовну англійську за допомогою відео, необхідно мати базові знання. Як мінімум, тобі потрібно опанувати лексику та граматику рівня Intermediate чи Pre-Intermediate. Завдяки цьому ти вловлюватимеш тему розмови, а за допомогою субтитрів і словника розумітимеш деталі.

  2. Якщо просто сидіти і дивитися поспіль сотні відео або слухати десятки подкастів, ти зможеш засвоїти розмовну англійську мову, але процес буде дуже повільним. Щоб процес перегляду приносив реальну користь, потрібно підійти до цього максимально усвідомлено. Як саме це зробити – розповімо у наступному розділі цієї статті.

Зазначимо також, що цікавіше та корисніше вивчати розмовну мову разом із друзями чи наставником. Це необхідно для того, щоб якнайшвидше роз'яснювати для себе незрозумілі моменти, а також виправляти можливі помилки, які у будь-якому випадку виникають у студентів.

Що дивитися і слухати, щоб вивчати розмовну англійську? Обирай те, що тобі дійсно подобається і допоможе поринути в розмовну англійську. Любиш стендап – дивись виступи найкращих британських та американських коміків. Тільки пам'ятай, що їхня мова буде моментами справді складною для розуміння, а гумор відрізнятиметься через інший контекст. Розглянь кілька варіантів шоу, в яких можна почути розмовну мову та справжніх носіїв мови, і обери те, яке тобі найбільш зрозуміле та цікаве.

Якщо ти запишешся на мовний курс, то щодо вибору корисного контенту можеш проконсультуватися зі своїм викладачем. Знаючи твій рівень володіння англійською мовою, він підбере найоптимальніші варіанти телешоу.

У нас також є невеликий список відео, які підійдуть одночасно для розваги та вивчення розмовної англійської.

  1. TV-шоу

Ось безпрограшні варіанти шоу, за допомогою яких студенти вивчають розмовну англійську мову вже не перший рік:

  • The Tonight Show – легендарне телевізійне шоу з веселуном Джиммі Феллоном, на яке він запрошує найактуальніших селебрітіз і постійно жартує;
  • The Ellen DeGeneres Show – розмовне шоу з комікесою, яка любить потролити своїх гостей;
  • The Voice – популярне шоу, в якому відомі музиканти формують команди зі співаків-початківців і допомагають їм будувати власну музичну кар'єру;
  • Comedy Central – це телеканал, який транслює гумористичний контент і просто рясніє сленговими фразами розмовної англійської;
  • Travel Man – програма, в якій ведучий разом із відомою зіркою подорожує світом і відкриває нові місця;
  • Chopped – американське кулінарне шоу, в якому можна повболівати за учасників, почерпнути рецепти нових страв та величезну кількість розмовних слів.

Випуск всіх перелічених програм можна знайти в інтернеті. Найзручніше вчити розмовну англійську з субтитрами за допомогою YouTube, про який йтиметься далі.

  1. YouTube-канали

Якщо у тебе в підписках є парочка десятків YouTube-каналів українською, то англомовних каналів на такі ж теми ти знайдеш удвічі більше. Ось кілька прикладів каналів для вивчення розмовної англійської:

  • Luisito Comunica – захопливий канал про подорожі по всьому світу очима однієї людини;
  • MrBeast – легкий контент від кумедного хлопця, який щоразу приймає найбезглуздіші виклики у всьому світі;
  • VanossGaming – канал для тих, хто обожнює відеоігри та готовий заради них вивчити англійську мову;
  • ExplosmEntertainment – кумедні анімаційні комікси, в яких також звучить розмовна англійська;
  • The ACE Family – розважальний блог однієї американської родини, яка обов'язково прикрасить твої будні чудовим гумором;
  • CollegeHumor – потік скетчів, за допомогою яких ти відкриєш новий бік розмовної англійської мови.
     

Розмовна англійська: вчимо правильно та цікаво - 5

YouTube – ідеальний майданчик для тих, хто хоче підтягнути розмовну англійську

Обирай той канал, мову якого тобі найпростіше розуміти. Для цього доведеться перебрати кілька варіантів, поки не знайдеться ідеальне джерело розмовної англійської мови.

  1. Подкасти

Хоча вони зручні тим, що їх можна слухати між справами, подкасти англійською рекомендуємо слухати не відволікаючись. А для максимального ефекту можна стежити за текстом субтитрів. Ось невеликий список цікавих подкастів, які підійдуть для вивчення розмовної англійської:

  • Luke’s ENGLISH Podcast – відомий проєкт викладача та коміка Люка Томпсона, який допоможе тобі поринути у розмовну мову з головою;
  • This American Life – прості американці розповідають захопливі історії зі свого життя;
  • My Favorite Murder – у кожному епізоді розповідають про серійних вбивць і скоєні ними злочини;
  • You're Wrong About – розмовною англійською журналістка розповідає про людей та події з минулого, які були сприйняті неправильно, та проливає світло на історію;
  • Pod Save America – якщо тобі цікаво послухати справжніх політиків, то цей подкаст створили та ведуть помічники колишнього президента США Барака Обами;
  • Needs a Friend – проєкт відомого американського ведучого Конана О'Браєна, який спілкується з різними людьми з усього світу.

При виборі подкасту звертай увагу на те, з якої країни ведучий, щоб потихеньку переймати британську чи американську вимову. 
 

Як правильно вивчати англійську мову під час перегляду відео?


Ми підібрали лише найпростіші та найдієвіші поради, які допоможуть тобі проводити час перед екраном з користю. Намагайся дотримуватися не однієї поради, а об'єднати їх у повноцінний комплекс. Так твоя розмовна англійська розвиватиметься швидше.

  1. Дивись із субтитрами (але тільки спочатку)

Якщо ти тільки починаєш вивчати англійську мову або повертаєшся до навчання після тривалої паузи, сприймати та розуміти розмовну мову на слух буде складно. Деякі слова ти можеш пропускати чи розуміти неправильно, а тому така практика швидко набридне чи почне дратувати. Щоб цю справу не кинути, вмикай субтитри.

Звичайно, і субтитри не допоможуть зрозуміти всі сказані слова та фрази англійською мовою. Але так їх можна одразу ж перекласти за допомогою словника. Ось тобі підказка: перекладати краще одразу цілу фразу чи речення, а не окреме слово, оскільки в розмовній англійській далеко не завжди правильний дослівний переклад. Декілька прикладів:

 

Фраза

Дослівний переклад

Значення

piece of cake

шматочок пирога

щось дуже просте, з чим можна впоратися за дві секунди

bee’s knees

коліна бджоли

щось неймовірне, чого не існує або що не вкладається у рамки людського мислення

photobomb

фотобомба

фото, зіпсоване людиною, яка ненавмисно чи спеціально потрапила до кадру

peanuts

арахіс

щось дуже дешеве, дуже низька заробітна плата

pear shaped

грушоподібна форма

щось пішло не так

earworm

вушний черв'як

пісня, яка невгамовно крутиться у голові

wind up

заводитися

підколоти когось

 

Як бачиш, справи з розмовною англійською мовою не такі прості. Щоб розуміти співрозмовника та сотні прихованих смислів у його мові, потрібно вивчити всі значення одного слова чи словосполучення. І без постійної практики, включаючи перегляд англомовного контенту, ти не зможеш впоратися із цим завданням.

  1. Використовуй навушники

Навіть якщо ти добре сприймаєш іноземну на слух, з різними акцентами та особливостями вимови може бути складно відрізнити один звук від іншого. Тут в опануванні розмовної англійської тобі допоможе, звичайно ж, практика та… навушники. Надівши навушники, ти відсічеш всі сторонні звуки і зосередишся виключно на розмовній мові людей, які говорять у відео. Згодом ти почнеш помічати, що твоя здатність сприймати та розуміти розмови носіїв мови покращується навіть без використання додаткового гаджета.

Застереження! Щоб навчитися сприймати розмовну англійську на слух, не потрібно вмикати відео чи аудіо на всю гучність. Бережи свій слух та слухай записи на комфортній помірній гучності.

  1. Став перегляд на паузу або перемотуй назад

Зручно розмістившись перед екраном, не забувай, що твоя головна мета – не розвага, а вивчення розмовної англійської. Саме тому не поспішай додивитися ролик до кінця. Рекомендуємо ставити відео на паузу, щоб:

  • перекласти незрозумілий шматочок;
  • виписати нові слова та дізнатися їх додаткові значення за допомогою словника;
  • уточнити інформацію, яка залишилася незрозумілою для тебе;
  • повторити за ведучим – так ти зможеш покращити свою вимову.

Якщо якийсь уривок відео здався тобі незрозумілим, обов'язково промотай назад і подивися ще раз. Ти обов'язково винесеш з відео більше інформації, а твоя розмовна англійська перейде на новий рівень за кілька місяців.

  1. Користуйся словником

Так, словник має бути завжди під рукою. Навіть якщо ти в цілому розумієш суть відео, все ж таки періодично зазирай у словник, щоб:

  • дізнатися інші значення будь-якого слова, тим самим розширюючи свій словниковий запас та світогляд;
  • переглянути приклади використання слова в інших реченнях;
  • подивитися транскрипцію, щоб правильно вимовляти слово.

Також корисно вести власний словник, записуючи в нього від руки, наприклад, сленгові слова розмовної англійської мови. Як відомо, завдяки руху рук і дрібній моториці в мозку активується більше центрів, ніж при простому повторенні слова про себе чи вголос. Відповідно, завдяки запису нова лексика англійської мови «всмоктуватиметься» у твою пам'ять інтенсивніше.

  1. Дивись одне й те саме шоу щодня

По-перше, щоденна робота над розмовною англійською – це головна запорука твого успіху. По-друге, якщо ти тільки починаєш, є сенс дивитися лише один канал чи одне шоу, щоб звикнути хоча б до вимови кількох людей. Ти з власного досвіду знаєш, що одна людина часто використовує в розмовній мові обмежену кількість слів та ідіоми, що повторюються. Тому якщо ти дивитимешся одне шоу з одним ведучим, поступово ти вивчиш усі його улюблені фразочки і почнеш розуміти їх без субтитрів та словників. Щойно цей рівень буде засвоєний, переходь на інші шоу, щоб звикати до вимови та розмовної англійської інших людей.

У деяких випадках корисно переглядати один випуск кілька разів. Тобі буде приємно помічати, наскільки легше і глибше ти почнеш розуміти розмови і наскільки рідше тобі доведеться зазирати в рядок із субтитрами та словник.
 

Розмовна англійська: вчимо правильно та цікаво - 6

Хоч телебачення стає менш популярним, але це ідеальне джерело розмовної англійської мови

  1. Відвідуй курси розмовної англійської

Перегляд шоу – це пасивна практика англійської мови. Якщо ти хочеш не просто розуміти мову, а й активно її використовувати в роботі чи подорожах, радимо все ж таки записатися на мовний курс. Разом з викладачем та іншими студентами ти будеш:

  • поетапно вивчати граматику та одразу ж застосовувати знання на практиці;
  • багато спілкуватися для відточування ідеальної вимови;
  • долати психологічні обмеження: страх зробити помилку, бути незрозумілим;
  • структуровано вивчати нову лексику, занурюючись у різні теми.

Рекомендуємо записуватись безпосередньо на курси розмовної англійської. На них ти вивчатимеш саме розмовну лексику, а заняття на 80% складатимуться зі спілкування з іншими студентами.

Якщо ти будеш структуровано вивчати іноземну мовну курси, паралельно практикуючись за допомогою цікавих відео, ти забезпечиш собі повне занурення в мовне середовище в межах рідного міста або навіть квартири. Адже курси розмовної англійської проводяться не лише очно, а й онлайн. Отримуй якісні знання незалежно від того, де ти живеш.

Вам можуть сподобатись
Корпоративна англійська в Києві – як організувати навчання
Читати
Вивчення англійської мови самостійно – 7 дієвих порад
Читати
16 років компанії! 5 запитань до CEO Yappi Віталія Васільєва
Читати
Уроки англійської на курсах та вдома – поради та лайфхаки
Читати