Happy Birthday to us! 15 запитань до Yappi Corporate

15 років тому школі Yappi Business English School надійшов запит на корпоративне навчання двох груп в UKRSIBBANK. 20 осіб, рівень Intermediate, але це не точно. Співробітники планували вчити англійську просто у себе в офісі. А в 2006 році корпоративне навчання англійської зустрічалося так само часто, як сьогодні факс в офісі та волосся на голові Джейсона Стейтема. У той день і був посаджений перший паросток компанії Yappi Corporate.

У 2021 році наша школа навчає понад 4000 співробітників українських і міжнародних компаній у всіх регіонах країни. Ми проводимо більше 38000 занять щорічно.

15 запитань до Yappi Corporate

Свій день народження ми присвятили історіям про школу. Заздалегідь запропонували команді та студентам анонімно залишити запитання до компанії – і здивувалися їх кількості. Особливо про Лиса. Чому Лис? Чому в трусах? Або без них, але в піджаку?

Відповіді на найчастіші запитання зібрали тут. Ділимося історіями від керуючого партнера Yappi Corporate Віталія Васільєва.

Як було засновано школу?

Yappi Corporate входить до сім'ї проєктів Green Forest – найбільшої мережі шкіл англійської в Україні. Це група компаній, яка об'єднує сім брендів, що працюють у синергії: школи Green Forest, Green Country, Project 12, Yappi Business English School, Yappi Corporate, онлайн-маркет курсів англійської Booyya і виробник подарунків Gifty.

Школа Yappi Corporate була заснована на базі Yappi Business English School. Перші групи займалися як корпоративно, так і в офісах шкіл Green Forest і Yappi. Завдяки гарній репутації бренду Green Forest ми отримали хороший старт і довіру ринку.

Коли ми починали, то мені доводилося поєднувати адміністрацію проєкту, викладання в 5-ти групах, ведення фінансів, методичну роботу та задачі з розвитку бізнесу. За 15 років роботи у нас із партнерами та командою вийшло вивести школу на досить стабільні, як для української компанії, рейки. В середньому ми зростаємо на 25% за рік. Було тільки два винятки: 2009-й і 2020-й. Тоді ми впали на 75% і 55% відповідно. У 2021 році зростання дещо прискорилося, багато в чому завдяки розвиненій IT-інфраструктурі.

 

Happy Birthday to us! 15 запитань до Yappi Corporate

 

Яке було найбільше замовлення від однієї компанії за кількістю людей?

Перший наш прорив був після виграшу тендеру в компанії Philip Morris. Це був складний проєкт: навчання 250 осіб за змінними графіками в 12 містах України. Після того як ми його реалізували й утримували майже 5 років, ринок отримав сигнал, що ця школа здатна на більше, ніж навчання 20-30 людей. Наш наступний проєкт був на 500 співробітників великої виробничої компанії в трьох містах України.

Скільки коштувало заняття YC у 2006 році?

Близько 90 грн. На початку 2006 року викладач заробляв у середньому 50 грн за 90-хвилинне заняття. Ця сума вважалася ринковою ставкою за урок. Ми тоді пропонували викладачам 60 грн. При тому, що в нас була найнижча ціна на ринку та найвища собівартість продукту. Різниця з'їдалася витратами, і довгий час ми не могли вийти з точки беззбитковості. Харчувалися «кофем» і сухарями.

Скільки груп було в Yappi Corporate в 2006 році?

На початку року в нас було дві групи, в кінці року ми виграли тендер у Leman Commodities, сучасний «Метінвест», і ще в кількох невеликих компаніях – і розширилися до 15 груп.

Як переходили в онлайн?

Елементи онлайну ми почали впроваджувати ще кілька років тому, коли запустили власну Платформу YC Cloud, зробили для студентів особисті кабінети й розпочали роботу над інтерактивним підручником. Так звичайне офлайн-заняття вже тоді на 50% складалося з роботи з онлайн-ресурсами.

Повний же перехід стався за 72 незабутні години, коли ввели перший локдаун. Більшість груп залишилися з нами та продовжили навчатися дистанційно. Деякі взяли паузу й потім повернулися в офлайн.

Багато нових клієнтів одразу замовляють онлайн-навчання. Адже розуміють, що дистанційне заняття за якістю та ефективністю мало в чому поступається заняттю офлайн. Це, швидше, справа адаптивності та звички. Більшості студентів підходить робота з інтерактивним підручником, «живою» дошкою, флеш-картками і тренажерами для закріплення лексики.

Чому Лис?

Ми довго обирали персонажа для нашої компанії. Пам'ятаю, я тоді сидів у розкішному офісі в хрущовці на Печерському узвозі та спілкувався з дизайнером нашої мережі по скайпу. На той час у нас уже було своє приміщення, де працювали два менеджери, адміністратор і методист. Ми розглядали ведмедя, білку, жирафа, різних птахів, але все було не те. І саме Лис підійшов нам за характером. Хитрий, з гостринкою, смішний, неоднозначний, але такий, що точно не викликає негативних асоціацій. Він знаходив вихід із будь-яких ситуацій, умів посміятися над собою та над пафосом, який панував у ту «доютюбівську» еру.

Скільки років Лисові?

Фокса ми вигадали в 2009 році. Отже, йому 12 років. Пушок над верхньою губою стає жорсткішим.

Як з'явилася назва Yappi?

В англійській мові є термін Yuppie (Young Urban Professional). Молоді професіонали, які постійно розвиваються та всього досягають самі. В Україні яппі не мали того негативного відтінку, як, скажімо, в США. Там яппі вважаються снобами, схибленими на кар'єрі. Ми вирішили надати цьому слову іншого іміджу в нашій країні. А оскільки тоді слово Yuppie асоціювалося лише з дешевим порошковим напоєм «Юппі», ми вирішили замінити U на А. Так, щоб уже точно ніхто нас не переплутав. Вийшло Young Astonishing Professional.

А носії, які приходять до нас на роботу, оцінюють назву по-своєму. Дієслово to yap означає to talk shrilly, noisily, or foolishly. І Yappi для них звучить як слово, що описує тих, хто yap-ає. Ось ми і yap-аємо на заняттях останні 15 років.

Хто старший: Yappi Business English School чи Yappi Corporate?

Yappi Business English School на рік старша. Школа працює з 2005-го. Але через 5 років після нашого заснування ми переросли своїх праотців – і зараз бренд «Яппі» виступає єдиним фронтом як на ринку b2b, так і на ринку b2c.

Де був розташований перший офіс YC?

Перший офіс був на балконі зйомної квартири. Другий – більш-менш повноцінний на Червоноармійській (зараз це Велика Васильківська). Там була двокімнатна квартира. На кухні було два столи. Періодично один із них діставався нам. Це й був Yappi Corporate на той момент.

Скільки було офісів загалом?

Офіси були різні: і балкон на Борщагівці, і кухня на Шпитальній, і хрущовка на Печерському узвозі. Далі 75 м² на Басейній, 110 м² на Хрещатику і, нарешті, 220 м² у Пасажі. Навіть із джакузі та каміном, але ми не хизуємось і не користуємось ними. У всякому разі я про це не знаю. Була справа, коли в нас один співробітник відкрив кран біде, поки в будинку не було води. І забув закрити. Воду дали, звісно ж, о 04:00 – і до 10:00 ми виявили водопровідний курорт у нас в офісі. Затопили два приміщення під нами. Вигрібали ми це й за це всією командою. Слава Богу, вже давно все в порядку.

Оскільки викладачі проводять багато занять як на лівому березі, так і на правому, центр став для всіх компромісом. Для викладачів у нас є коворкінг. Сюди вони приїжджають взяти участь у тренінгах і підготуватися до занять. Для онлайн-проєктів у нас своя онлайн-інфраструктура. Й інтерактивна книга, і курс для підготовки фахівців.

 

Happy Birthday to us! 15 запитань до Yappi Corporate - 2

 

Чи було бажання закрити все до біса?

Було.

Як сказав один розумний чоловік, у якого я трохи вчився, Олексій Тимофєєв: «Обрав ринок – обрав долю». Наш ринок «червоний», на ньому рідко зустрічається чесна конкуренція. Часто ми бачимо старгетовану рекламу на запити щодо нашої школи в гуглі. І в посиланні зазначено, що людина, зателефонувавши за цим номером, неодмінно потрапить до нас. І телефонуючи, іноді навіть чуємо у відповідь: «Так, все правильно, ми саме ця школа».

Крім того, наш успіх дуже залежить від успіху наших замовників. Якщо на ринку криза, то в першу чергу згортаються додаткові програми для співробітників. Пам'ятаю, в 2009 році я прийшов на зустріч до нашого клієнта, щоб обговорити вартість навчання на новий рік. Вони запропонували ціну, на 50% нижчу за минулорічну. А планувалося зростання вартості. У відповідь на аргумент, що ця вартість нижча за ставку викладача на ринку й ніхто не буде на цих умовах працювати, мені сказали: «Ваші викладачі повинні радіти, якщо в них взагалі залишиться робота». У такі моменти є спокуса опустити руки. І такі кризи в нашій країні, за моїми скромними вимірами, кожні два роки. Тільки ти виводиш проєкт у стабільне зростання, обов’язково щось трапляється – і ти змушений уже воювати за ті показники, які були досягнуті, а не за показники майбутнього. Але ми пристосувалися. Незважаючи на кризи, ми падаємо не так низько, як ринок, і відновлюємося швидше за нього.

Скільки викладачів працювало у YC за ці 15 років?

Важко сказати точно. Але не менше 800 викладачів у різних містах.

Так буває, що викладачі змінюють сферу діяльності та йдуть працювати в інші компанії. Дуже часто в HR. Наприклад, одна з наших викладачок почала працювати в адміністрації президента. Якось ми отримали від неї лист. Вона розповідала, що наша школа була для неї єдиним місцем роботи, де вона дійсно почувалася щасливою. Трохи пізніше вона знову почала брати в нас групи.

А як працюєте з командою?

Work hard, play hard – це, напевно, про нас. Перший корпоратив ми провели 2009 року командою із 12 співробітників у лісі. Пам'ятаю, всю ніч шашлик маринував і вранці носив їжу на місце зустрічі. Зараз збираємося по 40-50 людей: офіс + викладачі. Пару разів на рік можемо затусити в офісі або десь у межах Києва, ще пару разів намагаємося виїхати кудись на кілька днів. Із найбільш яскравих поїздок – багатолюдний літній Краків, Буковель взимку, непогане досить Коблево, корабель на Дніпрі, різдвяний Будапешт, (не)карантинна Хургада, окремий вагон до Ужгорода.

А ще в нас є книжковий клуб – теж свого роду тімбілдінг і відпочинок. Обираємо книгу, яка зараз найбільш актуальна для кожного відділу, зустрічаємося та ділимося інсайтами. Під піцу, вино й печиво, якщо карантин дозволяє.

Що вас надихає?

Надихає, коли бачиш, що людям щиро подобається те, що ми робимо. І з боку замовників, і з боку співробітників. Це дає енергію.

 

Якщо в тебе теж є запитання до нашої школи – пиши. З радістю відповімо!

Вам можуть сподобатись
Курси англійської мови: як вибрати та успішно пройти
Читати
Англійська з носієм мови у Києві: 20+ актуальних слів
Читати
Курси англійської мови в Києві: як вчитися, щоб навчитися
Читати
Share your brand story: конкурс від YC і Weekend Today
Читати