Корпоративне навчання англійської: переваги та недоліки різних форматів


Зміст

1. Корпоративне навчання англійської

1.1. Курси корпоративної англійської онлайн та офлайн

1.2. Групові та індивідуальні заняття

2. Навчання співробітників у групах мовної школи

3. Найм викладача в штат компанії для корпоративного навчання англійської

4. Платформа для самостійного навчання


Якщо ви ніколи не замовляли корпоративне навчання англійської для своїх співробітників, але вам цікаво спробувати або ж ви не знаєте, який формат обрати, – наша стаття для вас. Далі ми опишемо переваги й недоліки різних видів навчання, а також розповімо про особливості корпоративних занять, які обирають такі великі компанії як Boeing, Henkel, Monobank та інші.
 

Корпоративне навчання англійської


Коли в компанії виникає потреба навчити співробітників іноземної мови, вона обирає корпоративні курси. Сьогодні на ринку є багато шкіл, які включають у свою пропозицію корпоративне навчання англійської, але не так багато провайдерів можуть надати ці послуги комплексно, мають достатні потужності для навчання великої кількості співробітників і якісну, розвинену IT-інфраструктуру. Однією зі шкіл, які можуть це все забезпечити, є Yappi Corporate.
 

Англійська для компаній (банер)


Ось як загалом у нас проходить навчання англійської мови корпоративно:

  • Як юридична особа ви замовляєте послугу корпоративного навчання співробітників англійської. Ми ж беремо на себе весь організаційний і навчальний процес для будь-якої кількості ваших співробітників – від вхідного тестування на визначення рівня володіння мовою до фінального тесту й видачі сертифікатів. У групах займаються лише співробітники вашої компанії, без сторонніх людей. Групи поділяються за рівнями.

  • Ви отримуєте персонального менеджера та методиста, які супроводжують компанію, за необхідності коригують процес навчання англійської мови корпоративно та програму, надають підтримку та відповідають на ваші запитання, які стосуються курсів (і не лише, з нами можна й за життя поговорити).

  • Саме корпоративне вивчення англійської проходить за найбільш ефективними на сьогодні методиками гібридного навчання, інтервального повторення та перевернутих класів. Почитати про них більше можна тут. Незалежно від формату (онлайн чи офлайн) навчання інтерактивне: студентам надається доступ до цифрового підручника, особистих онлайн-кабінетів і авторського мобільного застосунку.


Курси корпоративної англійської онлайн та офлайн
 

Після 2020 року суттєво зросла частка людей, що відвідують курси англійської онлайн. Зі свого боку компанії, що їх розробляють, вкладаються у створення та вдосконалення онлайн-інструментів для проведення занять і адміністрування навчального процесу. Тож за цей час такий формат став не просто можливим, а подекуди навіть зручнішим і ефективнішим за офлайн.

При цьому певний попит на очні заняття все одно залишається, адже комусь важливий живий контакт із викладачем та іншими студентами, а деякі компанії, до прикладу, можуть повноцінно працювати в офісі й замовляють корпоративне навчання англійської на робочому місці.

Розглянемо плюси та мінуси обох форматів, щоб ви могли вибрати оптимальний варіант вивчення англійської мови корпоративно для своїх співробітників.

Корпоративне навчання англійської онлайн

Переваги

Недоліки

На заняття не потрібно їхати ні клієнтам, ні викладачеві. Це зменшує вартість таких уроків, а також кількість форс-мажорів, через які заняття може бути скасоване.

Можливі ускладнення через блекаути та відключення інтернету*.

Співробітники з різних відділів, міст і країн можуть опинитись в одній групі й нарешті познайомитись.

До того ж для кожної групи створюється чат у месенджері, щоб обговорювати питання, що стосуються курсів корпоративної англійської, та просто спілкуватися.

Немає фізичного контакту, а робота й спілкування в режимі онлайн багатьом людям уже приїлись.

Корпоративне навчання англійської проходить на онлайн-платформі.

У кожного студента є особистий кабінет із доступом до підручника, додаткових матеріалів, календаря занять, трекінгу успішності й відвідуваності тощо.

Все під рукою та зібрано в одному місці. Сертифікат про проходження корпоративних курсів англійської також цифровий і завжди буде у смартфоні.

Хто захоче, той зможе халтурити та бути пасивним на заняттях.

У такому випадку дисциплінувати своїх співробітників – це відповідальність замовника.

Важливо хоча би привчити студентів вмикати камери й мікрофони під час занять.

Простіше змінити графік групи та підібрати зручний час для корпоративного навчання англійської. Легше знайти нового викладача.

 

Група може скасувати заняття за 2 години до його початку, а не за 5 чи 24 години, як при офлайн-навчанні в школі корпоративної англійської.

 

 

*І хоч технічні можливості студента можуть бути обмежені, усі заняття записуються, аби кожен міг самостійно відпрацювати пропущену тему.

До того ж ми в школі корпоративної англійської Yappi Corporate втілили в проміжних і підсумкових тестах нову розробку: якщо під час проходження тесту переривається зв’язок, то після його відновлення можна продовжити виконувати завдання, весь попередній прогрес збережеться.
 

Дистанційне заняття з іноземної мови (фото)
 

Корпоративні курси англійської офлайн

Переваги

Недоліки

Навчання англійської мови корпоративно проходить на території компанії, співробітникам не потрібно нікуди їхати.

Виїзд викладача в компанію – досить рідкісне явище сьогодні, тож оплата за таку послугу відповідна.

Ціна на 30-100% вища за онлайн-навчання через логістику, високий попит на онлайн (до прикладу, дистанційно викладач може провести 5-7 занять за день, а офлайн – максимум до 3), великі ризики для обох сторін.

Для тих, хто втомився від гаджетів, є змога працювати з друкованими роздатковими матеріалами, грати в настільні ігри під час вивчення англійської мови корпоративно.

Більше фізичне навантаження на студентів і викладачів школи корпоративної англійської.

Під пильним наглядом викладача студентам важче залишатися неактивними та відсиджуватись на заняттях, а отже, вони стають більш ефективними.

Зростає ризик виникнення форс-мажорів, зумовлених безпековою чи епідеміологічною ситуацією тощо.

Наша сувора реальність – висока ймовірність обстрілів. Під час повітряної тривоги викладач має право перервати заняття та піти в укриття. Якщо в офісі компанії його немає, щоб уся група могла переміститись туди й продовжити працювати, урок взагалі скасовується.

 

Групові та індивідуальні заняття
 

Більшість людей обирає групове вивчення англійської мови – корпоративно чи за власним запитом. Це дозволяє повноцінно практикувати мовні навички, зокрема, говоріння та слухання, плюс це доступний і зручний варіант. При цьому варто пам'ятати, що студентів різних рівнів потрібно навчати окремо. Це вже дорожче, але результативніше для кожного учасника навчального процесу.

Водночас деякі випадки вимагають індивідуального підходу й індивідуальних занять. Наприклад, мовні потреби топ-менеджера можуть відрізнятись від групового запиту співробітників компанії, йому може знадобитись більш досвідчений викладач із більш широким діапазоном знань не лише в англійській мові. Або ж у компанії немає потреби навчати англійської мови корпоративно весь колектив – іноземна мова може знадобитись у роботі лише одній людині.

Залежно від мети навчання, запитів, можливостей і бажаного результату обирайте індивідуальний чи груповий формат. Тут ми радимо не робити визначальним фактором вартість, ставте на якість самої послуги, якщо вам потрібен результат.

Основний мінус індивідуального навчання – це відсутність інтерактиву, спілкування між співробітниками. У такому випадку на студента чекає тільки front work – взаємодія виключно з викладачем. Чому це не дуже добре? Тому що студент звикає до вимови й темпу мовлення однієї людини. До того ж теми для розмов рано чи пізно вичерпаються. Через це під час реального спілкування з іншими людьми можуть виникати проблеми: від неправильно зрозумілих окремих слів до появи мовного бар'єру.

Плюси індивідуального навчання:

  1. Унікальні налаштування програми. Студент не буде затримуватись на темах, які вже добре знає, натомість присвятить більше часу складним моментам. Можна добре попрацювати над усіма мовними помилками та виправити їх.

  2. Прокачка спікінгу, в такому форматі можна максимально багато говорити.

  3. Менш болісний процес перенесення занять і гнучкий графік, який можна налаштовувати потижнево.

  4. Гарний формат для постановки та відточування вимови.

  5. Добре для тих, хто соромиться вчитися в групі школи корпоративної англійської, розмовляти іноземною мовою в присутності інших людей або погано сприймає нову мову на слух.

  6. І, звісно, це вихід для тих, хто не хоче опинитися в одній групі зі своїми колишніми чи босом.


Навчання співробітників у групах мовної школи
 

Це такий формат навчання, коли компанія його повністю оплачує, але співробітники вчаться окремо у відповідних за рівнем групах в одній зі шкіл нашої мережі: 

  • Yappi (бізнес-англійська); 
  • Green Forest (загальні курси іноземної для дорослих);
  • Project12 (інтенсивна програма).

Переваги такого способу навчання співробітників:

  1. Стабільний набір у групи різних рівнів, який відбувається щомісяця. Кожному співробітнику підберуть групу під його рівень.

  2. Стандартизовані навчальні продукти. Сім'я проєктів Green Forest навчає своїх студентів за авторськими підручниками, написаними відповідно до міжнародного стандарту CEFR. До того ж вони регулярно актуалізуються.

  3. Проходження рівня з постійними викладачами. Залежно від школи на групу ставиться один чи два викладачі, які ведуть своїх студентів протягом усього семестру.

  4. Якісні IT-продукти, в розвиток яких школи вкладають чимало ресурсів. Це і CRM-системи для навчання, і ті ж цифрові підручники.

Коли йдеться саме про корпоративне навчання співробітників англійської, розподілення їх між наявними групами мовних шкіл може мати свої недоліки:

  1. У групі може навчатись до 12 осіб*, тоді як заняття на корпоративних курсах англійської передбачають 2-8 студентів. До того ж ви не будете знати, разом із ким вчаться ваші співробітники. Серед їхніх одногрупників можуть опинитись ваші конкуренти або клієнти – розслабитись у такій обстановці навряд чи вийде.

  2. У вас не буде можливості моніторити відвідуваність і прогрес* співробітників, як це пропонують корпоративні школи англійської. Також не можна буде змінити їхні графіки чи внести зміни до програм.

  3. Оплата за семестр здійснюється наперед (на відміну від помісячної оплати за корпоративний формат вивчення англійської). Гроші при цьому не повертаються, навіть якщо ваш співробітник звільниться під час навчання на курсах.

  4. Для компанії дешевше все-таки зібрати маленьку групу для корпоративного навчання англійської, аніж вчити кожного співробітника окремо.

*Це стосується більшості мовних шкіл, АЛЕ в школі бізнес-англійської Yappi можна отримати звітність щодо ваших співробітників, до того ж у групи не набирають більше 8 осіб.


Найм викладача в штат компанії для корпоративного навчання англійської
 

Штатний викладач – на перший погляд, безпрограшне рішення, якщо ваш запит стабільний. Плюси формату:

  1. Штатний викладач може закривати питання не лише занять із вивчення англійської мови корпоративно, а й спікінг клабів, консультацій, давати зворотний зв’язок по роботі, працювати над додатковими перекладами та надавати індивідуальний супровід співробітникам, які готуються до конференцій, презентацій тощо.

  2. Ваші витрати передбачатимуть лише зарплату викладачеві, а не оплату послуг всієї адміністрації школи корпоративної англійської.

  3. Такий викладач більш зацікавлений у результаті співробітників, адже він буде частиною вашої команди.
     

Заняття з англійської в офісі компанії (фото)


Варто ознайомитись і з можливими труднощами. Отже, мінуси формату:

  1. Професійний методист курсів корпоративної англійської має досвід у підборі викладачів для тих чи інших запитів. HR компанії може бути важче впоратись із цим завданням.

  2. В авторитетних школах корпоративної англійської є тренінгові центри, де викладачі проходять регулярне навчання та підвищують свою кваліфікацію. Організувати таке навчання в компанії – завдання з зірочкою та додаткові витрати. Для ефективної роботи викладача обов'язково потрібен supervision: аналіз роботи від методистів і зворотний зв’язок.

  3. Серед роботодавців на ринку освітніх послуг досить висока конкуренція за кадри, тож дійсно кваліфікований фахівець може й не погодитись на вашу пропозицію роботи.

  4. Як показує досвід штатних викладачів, уже за рік такої роботи вони відчувають вигорання. Так трапляється через відсутність адміністрації та фахової підтримки, спеціальної платформи для організації навчання та проведення занять.

  5. Необхідність самостійно відповідати за пошук та різноманітність матеріалів, усіх навчальних розробок. У такому разі програма з вивчення англійської мови корпоративно може бути погано структурованою, недосконалою.

  6. Компанія має вести всі витрати по штатному співробітнику. А що стосується зарплати такого викладача, то її можна прирівняти до суми, яку отримує, наприклад, джун із трирічним досвідом роботи.

  7. Якщо викладач вам не підійде, то на відміну від правил шкіл корпоративної англійської, які дозволяють змінити викладача, вам може бути не так просто звільнити штатного співробітника. До того ж такого викладача неможливо замінити під час хвороби чи відпустки, в той час як школа гарантує цю заміну.

  8. Студенти не зможуть отримати сертифікати про проходження певного рівня.

  9. Коли студенти спілкуються лише з одним викладачем, він не лише приїдається, а й може стати на заваді розвитку такої мовної навички як слухання. Тоді як у школах корпоративної англійської різні викладачі можуть вести комунікативні та граматичні заняття, тренінги, розмовні клуби.

  10. Або штатний викладач має взяти на себе додаткові задачі на зразок ведення звітності й трекінгу прогресу по кожному співробітнику, або такої опції у компанії не буде взагалі.

  11. Школа корпоративної англійської може надати носія мови для проведення основних занять чи розмовних клубів. У штат же іноземного викладача взяти дуже важко, особливо в реаліях воєнного стану, йому потрібно забезпечити проживання та відповідну зарплату.

  12. Не кожен викладач зможе потягнути спеціалізовану англійську для різних напрямів компанії: маркетинг, фінанси, IT тощо. 


Платформа для самостійного навчання
 

Така форма навчання нагадує абонемент у зал: компанія купує підписку на платформу для вивчення іноземної мови на певний період, а співробітники займаються коли та як їм зручно (ну або не займаються). Тож ця свобода, яку забезпечує освітня платформа, може одночасно бути і її перевагою, і недоліком – залежно від того, як нею будуть розпоряджатись. Окрім цього, розглянемо інші плюси та мінуси.

Переваги

Недоліки

Автономія студентів: немає викладача, чітких графіків, строгих зобов'язань, як на корпоративних курсах англійської. Співробітникам потрібно просто пройти курс і скласти фінальний тест.

Брак мотивації та повна відсутність коучингу, персонального фідбеку викладача, регулярності.

Фіксована та чітко визначена програма, однакова для всіх співробітників одного рівня, за якою навчання проходить самостійно. Якісні навчальні матеріали, зокрема, відео з носіями мови.

Відсутність міжособистісного спілкування та групового інтерактиву, мікроклімату групи, а також роботи над помилками.

Навіть з урахуванням того, що для кожного співробітника створюється окремий персональний акаунт, це все одно недорогий продукт.

Закриття питання корпоративного навчання співробітників англійської радше для галочки, ніж для результату.

 

Як правило, за рік такого навчання співробітники чи керівники компаній, яким іноземна потрібна на ділі, відмовляються від платформ і переходять на курси корпоративної англійської чи іншу оптимальну форму навчання.

До того ж ми можемо спробувати передбачити, що з часом такі платформи стануть дуже дешевими чи взагалі безкоштовними через використання в них штучного інтелекту. Тому і якість навчання на них може знизитись. Краще обирайте не за ціною, а за якістю та адаптивністю продукту, досвідом викладачів і персоналу школи.

Ви знаєте свої пріоритети, цілі, можливості, тому підбирайте формат, який максимально буде їм відповідати. А ми допоможемо та розповімо більше про корпоративне навчання англійської – замовляйте консультацію на сайті!

Вам можуть сподобатись
Носії мови. Інструкція з використання - як не зруйнувати заняття
Читати
Носій англійської мови Versus український викладач
Читати
Як уламати свою компанію виділити бюджет на англійську?
Читати
Інструкція: як вибрати корпоративну школу англійської мови?
Читати