Носії мови. Інструкція з використання - як не зруйнувати заняття

Нова розширена стаття на тему "англійска з носієм мови в Києві" - тут.


"Бум на носіїв" на ринку навчання України диктує критерії вибору курсів англійської. А чи є в цій школі носій мови? Задавши перше питання, залишається відповісти ще на декілька: Чи все так ідеально, як пишуть численні возвеличувальні статті? Так чи об'єктивні їх автори і наскільки взагалі ці автори є компетентними в питаннях, що стосуються сфери освіти?

 

текст

 

Нумо разом розбиратися в тому, яких носіїв можна зустріти на ринку навчання англійській мові в нашій країні, а також проаналізуємо всі переваги і недоліки вивчення мови з носіями.
 

Носій мови, він же native speaker. Хто це?


Як підказує нам Вікіпедія, носій мови - це «представник мовної спільноти, який володіє нормами мови, активно вживаючи цю мову (зазвичай вона є для нього рідною) у різних побутових, соціокультурних, професійних сферах спілкування».

Кого ж можна називати носіями і чим вони можуть вам допомогти у вивченні англійської мови?
 

Тип 1


Носій мови (Великобританія, США), який є викладачем-філологом і / або має сертифікати (CELTA, TESOL etc).

  • Методика, ведення заняття – ✓
  • Робота над лексикою – ✓
  • Работа над граматикою  – ✓
  • Практика говоріння та руйнування мовного бар'єру – ✓
  • Для яких рівней ефективно - Beginner - Advanced

Викладач-професіонал - цим все сказано. Такий фахівець працює добре на всіх рівнях. Єдиний мінус - це вельми недешево.

 

окуляри і книга

 

Тип 2


Носій мови (Великобританія, США та інші країни, де першою державною мовою є англійська), у якого немає диплома філолога або сертифікатів, але є досвід роботи.

  • Методика, ведення заняття - Цілком можливо, завдяки досвіду, уроки будуть цікавими.
  • Робота над лексикою - Залежить від кваліфікаціх вашого викладача
  • Работа над граматикою - Те ж саме, що і з лексикою
  • Практика говоріння та руйнування мовного бар'єру - Якщо викладач має навички роботи з аудіторією, тоді так
  • Для яких рівней ефективно - Speaking Clubs для рівнів Intermediate - Advanced

Але щастить не всім і не завжди. Уявіть, що ви (бухгалтер або менеджер з продажу) переїхали жити за кордон і намагаєтеся навчити української / російської місцеве населення (звичайно, без знання методики викладання). Непросто, чи не так?

Іноді заняття з носієм перетворюється на «монолог Гамлета». Викладач не сильний в методиці, він має свої особливі уявлення про те, як повинен виглядати урок, тому часто подібні заняття проходять в режимі лекції або нескінченного монологу з підтекстом «зацініть, як я круто розмовляю». Іронія в тому, що при такому підході ви так само круто не заговорите. Важко почати говорити, коли вам не дають і слова сказати, чи не так? З таким же успіхом можна послухати радіо або подивитися новини англійською - більше користі.

 

Носії мови. Інструкція з використання - як не зруйнувати заняття

 

Тип 3


«Ніби носій ніби мови» (Великобританія, США та інші країни, де першою державною мовою є англійська), який не має ні профільної освіти, ні досвіду роботи в даній сфері.

  • Методика, ведення заняття – Х
  • Робота над лексикою – Х
  • Робота над граматикою – Х
  • Практика говоріння та руйнування мовного бар'єру – Х
  • Для яких рівнів ефективно - Ні для яких

Можливо, ви ніколи не замислювалися про це, але бути носієм мови і вміти викладати - різні речі. А що, якщо людина сама по собі неосвічена, словниковий запас недостатній, і вона не може написати речення без помилки?

Уявіть: у вас у під'їзді живе вантажник Валєра, для якого слова «учбовий», «приймати участь», «калідор», і «підемо тудою-сюдою» - норма. У якому безглуздому сні можна уявити собі Валєру, що викладає українську / російську? Але ж Валєра - як би носій мови, чи не так?

And now let it be Val from Brisbane - проведіть потрібні паралелі, і вам все стане зрозуміло. 

Вам цікавий вуличний сленг або нецензурна англійська? Шукайте такого «фахівця» в найближчому пабі. Адже він же ж носій!

 

словник

 

Тип 4


Викладач з країни, де англійська мова є другою державною, як, наприклад, колишні колонії Великобританії (Індія, Нігерія, Кенія, Гана і т.д.).

Варто бути уважними при виборі викладача з колишніх країн-колоній. Багато залежить від освіти та досвіду роботи.

Якщо це професійний викладач, то він поступається носію з США або Великобританії тільки тим, що має іншу культуру, ментальність і більш-менш виражений специфічний акцент. Такий кадр може працювати нарівні з професійним носієм.

Є викладачі з країн Африки без профільної освіти, але з досвідом проведення розмовних клубів. Ви можете непогано попрактикувати розмовну мову, якщо вас не бентежить акцент.

Якщо ж це виходець з країн Африки без досвіду роботи і без будь-якої освіти (такий собі вантажник Валєра, але з Нігерії), який вирішив підзаробити за допомогою викладання, то висновок робіть самі.
 

Тип 5


«Псевдоносій», або «лженосій»

Це іноземці, які позиціонують себе як носії мови, але приїхали вони до нас, наприклад, з Туреччини, Тунісу, Кіпру і т.д.

Цих людей (в основній масі) не можна назвати ні носіями англійської, ні викладачами. Ви хочете, щоб з Вами працював турок-бухгалтер або комірник із Тунісу? Відповідь очевидна.

Звичайно, якщо це дипломований або сертифікований фахівець-педагог з досвідом роботи, то інша справа. Це викладач. Але не носій.

Заняття з дипломованим фахівцем можуть бути якісними і ефективними, проте, виникає питання: а якщо це не носій і не викладач, то навіщо він взагалі вам потрібен?

 

Носії мови. Інструкція з використання - як не зруйнувати заняття - 2

 

Гарна новина в тому, що відповідальний носій може стати викладацьким гуру у вашій аудиторії. При наявності сильного методичного відділу школи і бажанні викладача розвиватися можна підвищити кваліфікацію будь-якого фахівця. Але результат дуже залежить від конкретної людини - чи хоче він навчатися, змінюватися і працювати над навичками викладання.

Приємного вам навчання. Легкого запам'ятовування слів і граматики. Не пропускайте заняття і виконуйте домашні завдання;) Піс.

Вам можуть сподобатись
Добірка фільмів і серіалів всіх рівнів спеціально до Дня подяки
Читати
Як вчити слова? Поради від викладача
Читати
Як вчити англійську, якщо немає часу? Ідеї від Yappi Corporate
Читати
YC Summer Party або як плити за кораблем в одному кросівку
Читати