Професійна англійська – який курс обрати

Професіонале! Наскільки професійно ти обрав свою професійну англійську?

Адже ви не просто так сюди зазирнули? Хочете дізнатися пару корисних речей про англійську для своєї професії? Пропонуємо розібратися в тому, як правильно побудувати процес вивчення англійської, щоб не змарнувати час, сили і гроші. Чи потрібний вам на даному етапі English for Specific Purposes або варто спершу простудіювати хоча б загальну англійську? Давайте розбиратися детально і по порядку. 

 

Професійна англійська. Який курс обрати для вашої професії?

 

Що пропонує ринок? Як зрозуміти, яку англійську вивчати?


Курси англійської мови можна розділити на 3 категорії: 

  1. Загальна англійська (General English) 
  2. Бізнес-англійська (Business English) 
  3. Професійна англійська (English for Specific Purposes - ESP)

Що таке ESP? Це англійська для фахівців різних сфер діяльності, наприклад, англійська для юристів, бухгалтерів, логістів, інженерів, медиків, фармацевтів, айтішників і працівників багатьох інших професій.

Перед тим як обрати курс, потрібно визначити мету, яку ви хочете досягти. Також дуже важливо враховувати ваш рівень володіння англійською мовою на етапі вибору курсу.

Даний алгоритм допоможе вам зробити правильний вибір:

 

General English - найуніверсальніший курс, який підійде вам при будь-якому початковому рівні (Beginner-Advanced). Якщо у вас Beginner або Elementary, вибирайте тільки General English. Або Survival English, якщо у вас незабаром термінова поїздка, а ви все ще на етапі «Май нейм із Сірожа». Бізнес-англійську на даному етапі вивчати ще не варто, а тим більше, професійну англійську. Про це навіть мови бути не може без побудови міцної мовної бази. General English - фундамент для подальшого «нарощування м'язів» в англійській. Якщо ми не заклали міцний фундамент, неможливо побудувати будинок.

Без достатньої лексичної і граматичної бази вивчення Business / Professional English буде важким і неефективним. Звичайно ж, є підручники з Business English рівня Elementary, але (як показує практика) бізнес-англійську краще починати вивчати, якщо ви хоча б досягли в загальній англійській рівня Pre-Intermediate.
 

На якому етапі можна вводити ESP?


В основному, коли ваш рівень володіння англійською мовою не нижче рівня Intermediate. Більшість підручників із професійної англійської розраховані саме на цей рівень і вище.

Невеликий лайфхак від досвідчених викладачів і методистів Yappi Corporate. Якщо хтось обіцяє вам, наприклад, Legal English для групи рівня Elementary або English for Logistics для групи рівня Beginner, знайте: це не професійний підхід. Ви витратите свій час і гроші, але особливого ефекту від таких занять не відчуєте. Краще відразу йдіть. А ще краще - біжіть. :)

Давайте детальніше заглибимося в тематику ESP. Technical English, Scientific English, Medical English, English for Aviation, Legal English, English for Restaurant Business, English for Tourism - це все ESP.

 

pen

 

Які тонкощі необхідно враховувати при замовленні ESP?


Є дуже специфічні професійні сфери, які дуже непрості в вивченні. Наприклад, Legal English, English for Aviation, Medical English, Technical English - це не тільки величезні пласти специфічної лексики. Це, часом, ціла галузь специфічних знань.

По-перше, потрібно розуміти, який, наприклад, Legal English вам потрібний. Адже є ціла маса видів права, а в кожному з них - свої специфічні терміни. Вас цікавить Bankruptcy law? А може, Criminal law? Environmental law? Family law? Intellectual Property law? Labor law? А може, Tax law? Вчити абсолютно все від А до Я ні часу / бажання / грошей / сенсу - потрібне підкреслити. Існує маса ресурсів для вивчення Legal English, і вам варто визначитися, чи хочете ви вчити її в більш узагальненому варіанті, або вам необхідно конкретне вузьке спрямування.

По-друге, важливо знати, хто буде викладати. Викладач повинен не тільки бути справжнім профі у викладанні англійської, а й бути «в темі». Він цікавиться даною тематикою і довго і добре готується до занять. Знайте, що якісна підготовка одного такого заняття займає не менше 2-3 годин часу викладача. Це за умови, що воно пройде не за одним лише підручником (виданим 5-10-5 років тому), а з використанням актуальних сучасних додаткових ресурсів під тематику уроку і під ваші потреби. Дбайливо і з турботою підібрані вашим добрим і працьовитим Тічером. Ідеально, коли викладач юридичного англійської має 2 вищі освіти - юридичну та філологічну. «Не заняття - мрія», - скажете ви.
 

І скільки коштує таке заняття?


Звичайно ж, досить дорого. Будь-який курс ESP коштує дорожче за General English або Business English. Іноді в 2 і більше разів залежно від складності замовлення.
 

Чи можна обійтися без ESP?


Все залежить від вашої професії. Ви пілот або авіадиспетчер? Тоді просто необхідно підготуватися до специфічного іспиту на знання англійської за шкалою ICAO (International Civil Aviation Organization). У такому випадку без ESP просто ніяк. Але якщо вас цікавить English for Restaurant Business, то все набагато простіше. Що вам треба, щоб вміти знайти спільну мову з клієнтом-іноземцем? Це мати хороший набір лексики з теми Food and Drinks із General English, уміти привітатися, провести відвідувача до столу, запропонувати меню, прийняти замовлення, іноді «розрулити» конфлікт, принести рахунок і ввічливо попрощатися або викликати охорону (якщо вечір зовсім вже не задався) . Це той самий General English, тільки обгортка трохи інша. :)

 

Професійна англійська. Який курс обрати для вашої професії? - 2

 

А яка англійська найпопулярніша?


Давайте розберемо це питання на реальному прикладі замовлень наших клієнтів. Серед IT-компаній це частіше загальна, рідше - бізнес-англійська та дуже рідко - English for IT. Як же так? Невже айтішник може обійтися без професійної англійської?
 

Що кажуть із цього питання досвідчені викладачі


Ксенія Дробинська, CELTA, досвід викладання - 12,5 років

«Виходячи з багаторічного досвіду викладання, з яких чотири роки в IТ-компаніях, можу з упевненістю сказати: English for IT студенти самі знають так, що будь-якого вчителя«заткнуть за пояс». А причина в тому, що мови програмування складаються з англомовних команд. У той же час, рівня таких технічних знань зовсім не вистачає для нормальної міжособистісної комунікації. І найчастіший запит від керівників - розговорити аудиторію. Співробітники служби підтримки, відділів просування та зв'язків з громадськістю потребують пристойний розмовний рівень для комунікації з закордонними користувачами і різними інформаційними каналами. Тоді як самі розробники / програмісти часом не виходять за межі написання коду. І англійська їм потрібна швидше для подорожей, відвідування конференцій і спілкування там з колегами на перервах за чашкою кави або келихом чого іншого. А це як раз і є General English.»

Марія Герасименко, Керівник R & D департаменту Yappi Corporate, досвід викладання - 14 років

«Підручники English for IT можуть мати застарілі тексти та інформацію, так як нові видання виходять раз в 2-3 роки, а IT-сфера ніколи не стоїть на місці. Часто айтішники відмінно знають свою термінологію, але їх основна проблема - зв'язати це з використанням правильних конструкцій і граматики.»

Те ж саме можна сказати про працівників усіх професій: і маркетологів, і бухгалтерів, і менеджерів з продажу. Доводиться постійно спілкуватися із зарубіжними замовниками або колегами? Вам потрібні навички ведення переговорів, уміння оперативно реагувати на запити? Чи не можете банально підтримати бесіду під час вечері? У готелі кран тече, а ви соромитеся про це говорити, але не тому що сором'язливий? Тоді вам для початку знадобляться знання загальної і бізнес-англійської, а потім вже можна нарощувати словниковий запас саме для своєї професії. 

І трохи філософії: «В житті потрібно не тільки роботу робити, а й відпочинок відпочивати, і корпоративи корпоративити». :) І у всіх цих сферах знання англійської потрібні однаково.

До речі, якщо є питання по Yappi Corporate чи про те, як вчити в Яппі англійську мову - радимо цю статтю.

Інгліш у допомогу!

Вам можуть сподобатись
Граматика англійської на прикладі серіалу Westworld
Читати
Усе, що треба знати про Цукерберга у Сенаті. Слухання 11 квітня
Читати
Розповіді найвідоміших астронавтів NASA. Підготовка до польотів
Читати
Stephen Hawking Tribute – добірка цитат великого вченого
Читати