ТОП-9 психологічних трюків, як поліпшити пам'ять

Якщо тебе попросять назвати 5 основних сучасних навичок, то в цій групі, без сумнівів, опиниться комунікація. Але чи є ця навичка найголовнішою? Якщо зараз придивитися до книжкових полиць, то можна побачити помітну різницю в порівнянні з асортиментом початку нульових. Сьогодні попитом користується література, що відповідає на запитання, як запам'ятовувати все і завжди, як працює наш мозок і його потенціал, як ми вчимося, як розвивати силу звички, увагу, емоційний інтелект, підсвідомість.

У топ навичок 21 століття, безумовно, потрапить вміння швидко навчатися. І це не дивно, адже стрімкий мінливий світ вимагає від нас негайної реакції. Як використовувати максимум свого потенціалу і збільшити продуктивність мозку? Як навчитися вчитися?

У цій статті представлені корисні лайфхаки, які допоможуть тобі  краще запам'ятовувати нову інформацію і вивчати іноземну мову.

 

Як запам'ятовувати нову інформацію і вивчати іноземні мови?

 

Лайфхак №1

Мозок не звертає увагу на нудне. Вимовляй нові слова голосно й емоційно. Можеш наспівувати або промовляти їх смішними голосами. Як це працює? Мозок любить усе яскраве і незвичайне. Крім цього, користуйся кольоровими олівцями, фломастерами і хайлайтерами, виділяй потрібну інформацію і роби позначки.

Лайфхак №2

Вчись у незвичному, але комфортному місці. Не обов'язково сидіти за столом на стільці та в тиші, щоб краще запам'ятати нові слова і правила. Вирушай на природу або в парк. Згідно з дослідженнями, спостереження за природою покращує пам'ять, підвищує увагу і концентрацію. Змінюй обстановку, музику, пози.

Лайфхак №3

Мозок любить активно працювати, тому найкраще запам'ятовує матеріал, який сам і вигадав. Наприклад, ти можеш складати фрази, речення, вірші, твори з новими словами.
 

ТОП психологічних трюків, як поліпшити пам'ять
 

Лайфхак №4

Мозок не зберігає інформацію в одному місці. Потрапляючи до нас у пам'ять, знання фрагментуються і розкладаються за асоціативними зонами. Саме тому дуже часто одне слово може витягнути з мозку іншу інформацію. Щоб запам'ятати десяток слів, які представляють абсолютно різні категорії, їх необхідно скласти в одну зв'язну історію.

Лайфхак №5

Фізичні вправи стимулюють роботу мозку. Люди в гарній фізичній формі швидше розпізнають візуальні сигнали і краще концентруються. У журналі «Medicine & Science in Sports & Exercise» в 2017 році була опублікована стаття, у якій йдеться про те, що у школярів у віці 9-11 років фізична підготовка і хороша пам'ять нерозривно пов'язані: якщо у дитини розвинені м'язи, то і когнітивні здібності будуть кращими.

 

Лайфхаки для покращення пам’яті

 

Лайфхак №6

Як боротися з синдромом дефіциту уваги в епоху месенджерів, коли постійно хтось виходить з тобою на зв'язок? Вчись 25-30 хвилин, роблячи 5-хвилинні інтервали для відпочинку та перевірки повідомлень. Потім знову плануй, що ти збираєшся робити наступні 30 хвилин. У деяких людей період концентрації може бути трохи вищим або нижчим. Але принцип той же: під час заняття вимикай звук на смартфоні та не відволікайся на оточення. Ця техніка називається методом Pomodoro, її запропонував Франческо Чірілло в кінці 1980-х, тому що італієць використовував кухонний таймер у вигляді помідора.

Лайфхак №7

Гарний сон сприяє роботі мозку, а хронічний стрес пригнічує його здатність вчитися. Тому не ігноруй цю важливу частину свого життя. Стародавні греки також тренували свою пам'ять. І цей лайфхак прийшов від них: лягаючи спати, спробуй згадати максимально детально, що ти робив(ла) протягом дня.

Лайфхак №8

Щоб краще зрозуміти і запам'ятати інформацію, необхідно задіяти кілька почуттів сприйняття. Звичайно, у своїй більшості люди візуали, і тому ми легше запам'ятовуємо інформацію, представлену в таблицях і схемах. Наприклад, якщо тобі потрібно знайти адресу, то зробити це простіше буде, подивившись на карту, а не прочитавши опис у вигляді суцільного тексту.

Лайфхак №9

Перерви є не перешкодою в опануванні нового матеріалу, а допомогою. Питання не в тому, що ми не можемо щось запам'ятати, ми не можемо це витягнути з нашої пам'яті. Мозку потрібно дати час і можливість. Діти забувають 90% того, що вивчають у класі, протягом 30 днів. Найвищий відсоток забування припадає на перші години після заняття. Можна продовжити термін зберігання інформації в пам'яті шляхом її повторення через певний інтервал часу. Чим більше циклів повторення проходить спогад, тим краще він зберігається в пам'яті. Висновок: якщо ти закинув(ла) англійську влітку, в цьому немає нічого страшного, і зараз саме час знову повернутися до навчання.

І ще одна приємна новина: людський мозок здатен вчитися все життя. Тобі просто потрібно знайти свої інструменти.

Вам можуть сподобатись
11 цікавинок про серіал Breaking Bad і його творців
Читати
5 ознак того, що вам потрібні індивідуальні заняття з англійської
Читати
Як організувати ефективне вивчення англійської
Читати
Що подивитись: нові літературні екранізації
Читати