Вивчення англійської мови: способи основної та додаткової практики


Зміст

1. Найкращий спосіб вивчення англійської мови

1.1. Самостійне навчання

1.2. Плюси та мінуси занять із репетитором

1.3. Курси англійської мови – вивчення у групі

2. Як і навіщо вивчати англійську мову: ставимо мету

2.1. Що таке SMART-підхід

2.2. Comprehensible input (зрозуміле введення)

3. Усебічний розвиток під час навчання

3.1. Ефективна комунікація

3.2. Навички командної роботи

3.3. Креативність

3.4. Критичне мислення

4. Цікаве вивчення англійської мови

4.1. Практика за допомогою фільмів і TV-шоу

4.2. Читання іноземною

4.3. Розмовна іноземна з нейтів спікерами

4.4. Прокачка мови з використанням TED Talks


Що більше вчиш іноземну, то більше виникає питань та її нових незвіданих граней. Це не таблиця множення, яку можна просто завчити на все життя, – тут десятки правил, винятків, нюансів, контекстів. Вивчення англійської мови триває роками – але ж можна прискорити навчання без шкоди. Як не лише досягти бажаного результату, а й отримувати задоволення та додаткову користь від занять? Давай розбиратися.

 

Вивчення англійської мови: способи основної та додаткової практики - 1

Актуально як ніколи! Якщо тобі довелося починати все спочатку – ось добірка коротких курсів для влаштування на роботу від онлайн-маркету курсів Booyyа.

Тримай -30% з промокодом HIRED30 та проходь курси:
 

  • LinkedIn Tutorial – 137 грн
  • Business English: CV, Cover Letters and Job Interviews – 157 грн
  • Elevator Pitch – 118 грн
  • 100 прикметників для роботи в офісі – 137 грн
  • SMALL TALK у бізнес-середовищі – 137 грн
    та інші

Прокачай силу й дух та свій інгліш із Booyyа. Все буде Україна!


Найкращий спосіб вивчення англійської мови
 

Скільки випускників шкіл та університетів можуть вільно розмовляти англійською, витративши багато років на навчання? Далеко не всі. Так і виник міф про людей, які не схильні до опанування іноземної. Але вся справа в методиках і самому підході, а не в здібностях студентів. У школах та університетах фокус робиться на граматиці, заучуванні складних конструкцій та правил, які йдуть урозріз із практикою. У результаті після навчання людина може багато чого розуміти, але говорити їй важко.

Сучасні методики дозволяють підняти рівень знань іноземної з нуля до просунутого за кілька років. Звичайно, все залежить від зусиль та бажання студента. Ти можеш навчатися самостійно, індивідуально з викладачем або обрати хороші групові курси. У кожного способу є свої переваги та недоліки, тож розберемо їх.


Самостійне навчання
 

Самостійне вивчення англійської мови – найважчий, але найдешевший шлях. Із плюсів також виділяють те, що ти не залежиш від розкладу курсів або репетитора. Але цей спосіб вимагає жорсткої самодисципліни та мотивації.

Не варто розпочинати навчання з нуля самостійно. У тебе має бути база, закладена досвідченим викладачем. Краще починати практикуватися самостійно з рівня Intermediate та вище.

Вирішивши самостійно вивчати англійську мову, склади чіткий план, якого ти зможеш дотримуватись. Можна завести онлайн-планер або виділити спеціальний блокнот, де ти будеш розписувати кожне заняття – теми з лексики та граматики. Також до планера можна вносити додаткові матеріали, які тобі знадобляться: книги, журнали, блоги, статті у виданнях, уроки на різних сайтах, відео та фільми. Важливо розуміти, що тобі потрібно зробити, на кілька днів (а краще – тижнів) наперед.

Вивчаючи англійську мову, ми неминуче робимо помилки. За умови самостійного навчання дуже важко їх виявити та опрацювати. З найпоширенішими ще можна боротися, адже про них знято не одне відео для YouTube:  
 


Таких прикладів безліч, тому варто знайти для себе кілька способів самоперевірки та пошуку помилок під час вивчення англійської мови. Найпростіший варіант – перевіряти усі незнайомі слова у словнику. Наприклад, у Cambridge Dictionary можна прослухати американський і британський варіанти вимови слова англійською мовою, вивчити значення і контексти, у яких воно вживається. Також можна використовувати розширення для браузера Grammarly, яке розпізнає помилки на письмі. Але не варто на 100% довіряти всім додаткам, вони лише допомагають звернути увагу на помилку, але не завжди зможуть визначити контекст і правильно підказати.

Ще один спосіб – зареєструватись у спеціальних соцмережах, де англійську мову вивчають різні люди. Ти знайдеш співрозмовників, яким допомагатимеш вивчати українську в обмін на їхню допомогу з вивченням англійської мови. Крім розмовної практики, ти зможеш попросити перевіряти твої тексти або виправляти помилки під час спілкування.

Практика під час самостійного вивчення англійської мови дуже важлива, адже пасивні знання можуть залишитися лише на рівні розуміння, а їх важливо використовувати. Для цього тренуйся говорити та багато пиши. Почати можна з читання книжок чи статей вголос, промовляння своїх думок і скоромовок. Вони корисні не тільки дітям, а підійдуть і дорослим для правильної артикуляції, формування чіткої та швидкої вимови. 


Плюси та мінуси занять із репетитором
 

Вивчення англійської мови з репетитором набагато ефективніше, ніж самостійне навчання. Викладач підбере тобі індивідуальну програму та вчасно виправить усі помилки. Ще одна перевага – весь час і увага викладача на занятті присвячена тобі, ви будете зупинятися на незрозумілих темах і швидко переходити до наступних, якщо все зрозуміло.

З основних мінусів – вартість. Хороший викладач не може коштувати дешево, адже він вкладає багато сил та грошей у свою освіту та підвищення кваліфікації. Обирати ж викладача за невисокою ціною – не завжди вдале рішення, ти можеш отримати неякісні послуги від недосвідчених репетиторів.

Звертай увагу на рекомендації знайомих, адже перевірити кваліфікацію незалежного репетитора важко. Щоб не помилитись, краще обирати індивідуальні заняття з викладачами на базі лінгвістичних шкіл. Так ти отримаєш гарантію якості послуг, а за необхідності зможеш змінити викладача.  


Курси англійської мови – вивчення у групі
 

Вивчати англійську мову на курсах – один із найпростіших та найдешевших способів. Обравши хороші курси, ти одразу отримаєш готову програму під свій рівень і запити (спрямованість, інтенсивність), а також групу студентів для практики розмовної мови. Спілкування з репетитором обмежене, ти чуєш тільки правильне й чітке мовлення, а в групі ти будеш слухати та вчитися розуміти різних людей зі своїми особливостями вимови. Із мінусів (хоч це не для всіх мінус) – у групі потрібно постійно бути активним, щоб отримати свою порцію практики та уваги. Можеш обирати курси із невеликими групами. Комфортна кількість людей для вивчення англійської мови – до 12 у групі.

Підбираючи курси, одразу визначся зі зручним для тебе форматом (онлайн або офлайн) та частотою занять (інтенсивний чи звичайний графік).

Офлайн-заняття підійдуть людям, яким подобається класичний підхід до навчання та яких влаштовує локація обраної школи. Проводити в дорозі більше часу, ніж на заняттях, ніхто не хоче, це може демотивувати і стати причиною невдачі.

Онлайн-заняття на курсах вивчення англійської мови по суті не відрізняються від занять із фізичною присутністю у класі. Під час уроку ти працюєш як у парах, так і в міні-групах. Викладач надає доступ до віртуальної дошки, демонструє презентації та відео, підключає інтерактивні вправи. Важливий елемент дистанційних занять – твій настрій. Готуючись до заняття онлайн, прибери та вимкни все, що може тебе відволікати, попроси, щоб ніхто в ці півтори години тебе не смикав. 

 

Вивчення англійської мови: способи основної та додаткової практики - 2

Найефективніший спосіб практикуватися – групові курси
 

Щодо частоти занять: інтенсиви варто обирати людям, які щодня можуть приділяти кілька годин вивченню англійської мови. Зазвичай це люди, яким іноземна потрібна була «на вчора» та які мають обмежений час для підготовки до переїзду, вступу до ВНЗ або складання іспитів. Займатися інтенсивно рекомендуємо у разі, якщо заняття вже були у тебе в школі чи університеті – ти хочеш освіжити та покращити знання. А ось із нуля бажано починати займатися у звичайному ритмі, на тебе і так звалиться дуже багато нової інформації. Зверни увагу, що при виборі інтенсивних курсів потрібно закласти час не тільки на заняття, а й на підготовку до них. А це 4-5 занять на тиждень по півтори години (або два заняття по 3,5-4 години, якщо це інтенсив вихідного дня) + 30 хвилин на підготовку до кожного уроку або виконання домівки. Якщо це занадто багато, розбивай самопідготовку / домашку на невеликі порції – і займайся 15 хвилин вранці та 15 хвилин увечері. Знайти час вранці за філіжанкою кави або перед сном не буде дуже проблемно. А завдяки самостійному вивченню англійської мови знання, отримані на заняттях, буде легше засвоювати та закріплювати.

Також визначся зі спрямованістю – загальний розмовний курс чи суто граматичний, для бізнесу та конкретної спеціальності або для підготовки до міжнародних іспитів. Головне – релевантність. Не варто йти на курси для бізнесу, якщо в роботі ти не використовуєш англійську – важливо отримувати знання, актуальні на даному етапі життя. Англійську мову з нуля починай вивчати на загальних курсах, а через два рівні ти вже можеш підбирати спеціалізовані заняття.

Підбирай курси ретельно. Вартість тут – не головний критерій, адже якщо професійний репетитор займається лише з одним студентом, він закладає повну вартість свого часу, а на курсах ціна формується від кількості груп та філій мережі, локації школи, формату занять, економічних ризиків та іншого. Ти точно знайдеш заняття за оптимальною ціною. Тому в першу чергу обирай школу для вивчення англійської мови за відгуками, рейтингами та особистими параметрами. Читай відгуки про курси на різних сайтах та в соціальних мережах, не обмежуйся сайтом однієї школи. Обери зручний розклад та формат занять або знайди школу з адаптивним графіком. Скороти свій вибір до кількох шкіл і пройди в них тестування та співбесіду. Під час спілкування з адміністрацією школи або викладачами уточни всі моменти, що тебе хвилюють, ознайомся з програмою та дізнайся про кількість студентів у групі. За можливості відвідай пробні заняття – вони допоможуть точно визначитися.


Як і навіщо вивчати англійську мову: ставимо мету
 

Вивчення англійської мови лише заради знань – погана ідея. Багато студентів, які починають вивчати іноземну «для себе», не доводять справу до кінця, бо втрачають мотивацію. Перед початком занять варто поставити собі запитання: «А навіщо я це роблю?». Чесно відповівши на запитання та поставивши конкретні цілі, ти зможеш мотивувати себе та продовжувати вчитися, коли буде важко. Крім мотивації, правильно побудована стратегія навчання – ще один великий крок на шляху досягнення високих результатів. 


Що таке SMART-підхід
 

Вивчення англійської мови слід починати з постановки мети. Не важливо, наскільки вона глобальна, важливо, щоб вона була конкретною та суттєвою для тебе особисто. Технологія SMART допоможе чітко та грамотно сформулювати мету. Вона включає п'ять принципів, зашитих в абревіатурі:

  • S – Specific (точно сформульована чи конкретна);
  • M – Measurable (мета, яку можна виміряти);
  • A – Achievable (досяжна);
  • R – Relevant (релевантна чи актуальна);
  • T – Time bound (обмежена в часі).

Розберемо кожен пункт окремо. Отже, навчання варто починати лише з конкретною метою: підготовка до іспитів, подорожі, зміна роботи або перегляд фільмів в оригіналі (потрібне підкреслити). Вона має бути вимірною, наприклад, 5 тем із граматики англійської мови, вивчені за місяць, та 10 нових слів за кожне заняття. Виміряти мету можна й балами на іспиті, але зважай на наступний пункт – досяжність. Якщо твій рівень елементарний, ставити за мету «скласти міжнародний іспит на 7 балів через два місяці вивчення англійської мови» немає сенсу. За нормального темпу можна обрати своєю ціллю пройти один рівень за 3-4 місяці. Останній пункт – обмеженість у часі. Якщо твоя мета розпливчаста і не має часових меж, тобі буде складно відстежувати прогрес. Постав одну велику мету та поділи її на маленькі кроки, щоб постійно бачити свій розвиток.


Comprehensible input (зрозуміле введення)
 

Теорія Стівена Крашена щодо вивчення англійської мови стала однією з найпопулярніших у світі. Лінгвіст упевнений, що людина не може досягти успіху завдяки зубрінню граматичних правил і опрацюванню складних вправ. В основі його принципу – набуття знань шляхом їх поглинання з навколишнього середовища. Чим більше ти слухаєш і читаєш іноземною, тим швидше почнеш її використовувати.

Такий метод може здаватися не дуже ефективним, але згадай дітей, які навчаються говорити без заучування правил граматики та списків слів – вони просто слухають інших та повторюють. Такий спосіб вивчення англійської мови, за теорією Крашена, найприродніший, тому й ефективний. Проведи експеримент: візьми собі за правило щодня дорогою на роботу слухати подкаст на цікаву тему, наприклад, на TED Talks.

На уроках у середньоосвітній школі робиться акцент на граматиці та складних вправах із підручника. З таким підходом після 10 років вивчення англійської мови у школярів все одно може не вистачати знань навіть для простого спілкування у реальному житті. Розбираючи складні вправи та готуючи дітей до тестів, викладачі іноді забувають, навіщо це треба.

Проблема ж дорослих – у їхньому бажанні вивчити все швидко, зрозуміти систему та користуватися нею замість сприйняття іноземної в її природному середовищі. Прочитавши кілька книжок з граматики, вивчивши величезні списки слів, багато дорослих не можуть об'єднати ці знання докупи й почати користуватися ними.

Вивчення англійської мови за теорією Крашена буде проходити із задоволенням, тому що ти дивитимешся цікаві відео, фільми, серіали, слухатимеш подкасти і читатимеш книги, статті та блоги. Жива мова на цікаві теми дадуть значно більший ефект, ніж усі збірки вправ з граматики.  

 

Вивчення англійської мови: способи основної та додаткової практики - 3

Практикуйся за допомогою тих матеріалів, які тобі подобаються


Усебічний розвиток під час навчання
 

Кажуть, що освіта майбутнього – це не про предмети у школі, їх можна буде опанувати самостійно за допомогою всемогутнього інтернету та онлайн-курсів. Найголовнішими стануть навички, необхідні для успішної соціалізації та роботи. Як же вивчення англійської мови допоможе розвинути ці здібності? Мабуть, не допоможе, а вже допомагає. Майбутнє в аудиторіях вже настало. Вивчення англійської мови відбувається разом із розвитком навичок комунікації, командної роботи, креативності та критичного мислення. Їх так і називають «навички 4К» або «4C» – від перших літер слів:

  • communication;
  • collaboration;
  • creativity;
  • critical thinking.


Ефективна комунікація
 

Ти вчиш англійську, щоб використовувати її на практиці. Щоразу на уроці ти отримуєш нагоду поговорити на різні теми. Із групою та викладачем ти обговорюватимеш новини, навчишся вести невимушену розмову, ставити «правильні запитання», які допоможуть розвитку розмови. У тебе обов'язково поцікавляться особистою думкою чи ставленням до тієї чи іншої ситуації.

Звісно, ми пам'ятаємо, що в першу чергу ми вивчаємо англійську мову, а не основи комунікації. Тому теми розмов підбираються з урахуванням конкретного рівня та розміру словникового запасу студентів. У цьому ж і фокус: ти справді можеш говорити навіть із мінімальними знаннями.


Навички командної роботи
 

Дослідження показують, що студенти навчаються ефективніше, коли ініціатива походить від них, а не від вчителя. Викладач грає швидше роль модератора процесу вивчення англійської мови. А навички командної роботи розвиваються під час практики у парах, настільних ігор чи загального вирішення проблемної ситуації. Розбираючи новий матеріал чи проблемні моменти разом із одногрупниками, ми припиняємо турбуватися про те, що чогось не розуміємо. Натомість ми вступаємо в активне обговорення варіантів або відповідей з використанням іноземної на практиці. Крім вивчення англійської мови, ти вчишся ділити обов’язки та сфери відповідальності, враховувати особливості інших членів команди та шукати компроміси. А раптом у наступному робочому проєкті саме це тобі й знадобиться?


Креативність
 

Креативність – це про вихід за рамки, про те, як побачити нове у звичних речах. Вивчення англійської мови з креативним підходом відбувається за допомогою вигадування історій, розігрування різних ситуацій з життя та роботи. Також до твоїх послуг фото- та відеоматеріали, які досвідчений викладач перетворить на незвичайні завдання.

Вміння виходити за межі сприяє розвитку динамічності, вмінню позитивно ставитися до змін. Адже сучасність постійно підкидає нам нові відкриття, течії та тренди. Звикнувши спокійно сприймати нове під час курсів, ти вчишся та сприймати зміни навколо себе у житті.

Виконання різноманітних творчих проєктів також сприяє розвитку креативності. Ти зробиш собі велику послугу, якщо замість «я цього не можу» подивишся на ситуацію з іншого боку і знайдеш приховані ресурси. Тому коли наступного разу під час вивчення англійської мови тобі запропонують виконати письмове завдання або якийсь проєкт, спробуй не закидати завдання, а використати свій креативний потенціал. 


Критичне мислення
 

Вміння мислити критично у наш час, переповнений інформацією, – це визначальний фактор виживання. Ми стикаємося з інформацією на кожному кроці, і нам необхідно вміти відрізняти маніпуляції, перекручування фактів від дійсності. Під час вивчення англійської мови тобі періодично пропонуватимуть статті з медіа, уривки TV-шоу чи подкастів. Це дасть тобі можливість не тільки використати живу сучасну мову, а й навчитися висловлювати свою думку, своє ставлення до проблеми. Ось і виходить, що ти починаєш вчити іноземну, а набуваєш ще й корисних навичок, необхідних для повсякденного життя.

 

Вивчення англійської мови: способи основної та додаткової практики - 4

На курсах не тільки вчи слова та граматику, але й тренуйся висловлювати свою думку


Цікаве вивчення англійської мови
 

Як ми вже говорили, займатися потрібно з цікавістю. Введи елементи своїх планів у програму самопідготовки. Наприклад, якщо ти проходиш загальний курс для подорожей або живого спілкування з нейтів спікерами, доповни навчання фільмами та книгами. Дивись, читай і одразу виписуй нові слова чи фрази з контекстом. Любиш музику – вчи та розбирай пісні. Вивчаючи лексику та граматичні конструкції за піснями, ти легше і швидше згадуватимеш їх у потрібний момент. Можна навіть вигадувати свої пісні з новими словами, які ти саме вивчаєш на курсах.  


Практика за допомогою фільмів і TV-шоу
 

Практика за допомогою фільмів – чудове доповнення до основних занять. Ми зібрали кілька порад, які допоможуть отримати максимальну користь від перегляду для вивчення англійської мови.

  1. Для початку використовуй субтитри, щоб краще розуміти мову та запам'ятовувати фрази в контексті. Але вмикай субтитри англійською мовою для вивчення – український текст лише збиватиме тебе, повір.

  2. Перекладай лише ті слова, які заважають сприйняттю змісту. Зупинятися варто лише в тих моментах, де без певного слова чи виразу неможливо зрозуміти цілу сцену.

  3. Спробуй здогадуватися про деякі слова з контексту. Ця навичка тобі неодноразово знадобиться.

  4. Перекажи суть побаченого. Засічи час, який пішов на переказ, і потім пробуй ще раз, але швидше.

  5. Запиши та повтори разом з акторами діалог, що тебе зацікавив, звертаючи увагу на інтонацію. Твоє завдання – звучати, як герой фільму.

  6. Практикуйся регулярно, успіх залежить від регулярності. Яка користь від перегляду фільму раз на рік? А ось раз на два тижні – це вже схоже на регулярність.

  7. Виписуй нову лексику, оцінюючи релевантність слів, наскільки вони знадобляться тобі в досягненні твоєї мети. Повертайся до записаної лексики через день, тиждень і місяць – система інтервального повторення допоможе міцно закріпити слова у пам'яті. Нові слова краще записувати без перекладу, а з поясненням англійською, так вивчити їх буде насправді простіше.


Читання іноземною
 

Як правильно читати художню літературу під час вивчення англійської мови? Не варто одразу брати складні твори – почни з простого. Візьми дитячі книги чи адаптовані під твій рівень.

Читати краще вголос, перевіряючи вимову незнайомих слів в онлайн-словнику. У цей момент у тебе спрацює одразу кілька видів пам'яті. Тут теж виписувати кожне незнайоме слово не потрібно, краще роби собі записи з цікавими фразами, які ти точно використаєш у житті.

Головний принцип – обирай для читання цікаві матеріали та книги, щоб у тебе виходило сконцентруватися на змісті, а не на вивченні англійської мови.

 

Вивчення англійської мови: способи основної та додаткової практики - 5

Книги та фільми в оригіналі – чудовий варіант для додаткового вивчення англійської мови


Розмовна іноземна з нейтів спікерами
 

Заняття на курсах – найкращий старт для практики розмовної мови, але вивчення англійської мови має виходити за межі зони комфорту. Для цього варто доповнювати уроки розмовними клубами та спілкуванням з нейтів спікерами у поїздках чи соцмережах. Ще один варіант – зареєструватися на сайті CouchSurfing, так ти зможеш знайомитися та практикуватися з іноземцями з усього світу просто у своєму місті. Приймай гостей вдома або проводь екскурсії містом. Ти розшириш світогляд, познайомишся з людьми з різних країн і практикуватимеш розмовну мову в природному середовищі щоразу з новими людьми. Тільки в розмовах ти навчишся розуміти різні акценти, темпи й вимову, краще формулюватимеш свої думки. Обирай зручний для себе спосіб і не відкладай його втілення у життя на завтра! 


Прокачка мови з використанням TED Talks
 

Про використання записів TED Talks для вивчення англійської мови відгуки студентів лише позитивні. Спостерігай за впевненими спікерами і звикай до різних акцентів.

Але просто слухати – таки мало, потрібно ще й аналізувати новий матеріал. Давай спробуємо розібрати для прикладу виступ на тему важкого вибору. Як часто тобі доводиться обирати? А що, якщо від вибору залежить не лише твоя доля, а й доля близьких людей чи важливої справи? Рут Чанг пропонує новий ефективний підхід до процесу вибору.
 


Корисні слова для розуміння виступу:

  • take the safest option – обрати безпечний варіант
  • deal with hard choices – мати справу з важким вибором
  • side by side – одночасно
  • in favour – на користь
  • flip a coin – підкинути монетку
  • achieve financial security – досягти фінансової безпеки
  • that’s not the case – це не той випадок
  • unwittingly assume – несвідомо припустити
  • create reasons – створити причини
  • become the authors of our lives – стати автором свого життя

Зверни увагу, що для вдосконалення розмовної мови корисно запам'ятовувати цілі вислови, а не ізольовані слова. Також є сенс запам'ятовувати цілі речення. Ось, наприклад, візьмемо речення «I'd compare them side by side». Таку конструкцію ми використовуємо, коли робимо припущення: «Я б…». Вивчивши цю конструкцію, спробуй змінити слова у реченні.

  • I’d talk to you side by side
  • I’d choose something else
  • I’d watch one more TED Talk

Засвоївши одну конструкцію, легко зможеш використовувати її в різних ситуаціях. Так і англійську мову вивчиш за допомогою сучасних матеріалів.

Як бачиш, англійську мову потрібно вивчати також для прокачування різних навичок, необхідних у житті та роботі. Окремим бонусом стане відкриття безлічі ресурсів для професійного та особистісного зростання, адже чекати на переклад – це втрачати дорогоцінний час. Тому не відкладай вивчення англійської мови на завтра, починай діяти просто зараз. Наприклад, повтори три фрази зі списку вище та склади з ними свої речення.

Успіхів! Чекаємо на зустрічі на наших заняттях із вивчення англійської мови!

Вам можуть сподобатись
Корпоративна англійська онлайн – особливості навчання
Читати
Booyya: як вчити англійську самостійно та без нудьги
Читати
Ділова англійська мова – специфіка вивчення
Читати
Бізнес англійська – поради з вивчення
Читати