Вивчення англійської мови самостійно – 7 дієвих порад

Вивчення англійської мови самостійно – це можливо, проте це не найбільш ефективний і швидкий спосіб. Адже на курсах тебе чекає розроблений фахівцями підручник, грамотно складена методистами програма, підготовлені викладачі, які пояснять будь-яку граматику та лексику, й група, яка забезпечить тобі розмовну практику. Без усього цього якісно вчитися досить важко. 

Проте додаткове самостійне вивчення англійської мови та її практика – це дуже хороша ідея та відчутне підсилення для твоєї іноземної. Як швидко та правильно вчити англійську мову самостійно? Який шлях до результату найефективніший? Тримай сім порад від викладачів.

 

Вивчення англійської мови самостійно – 7 дієвих порад

 

  1. Постав перед собою чітку мету

Коли немає мети – нема результату. Тож перед початком вивчення мови, в тому числі й самостійної практики, постав собі декілька запитань, які допоможуть сформувати конкретну мету. 

  • Що для мене значить вивчити англійську мову?
  • Які конкретні очікування від себе в мене є?
  • Мені потрібно навчитись писати робочі листи?
  • А підтримати розмову з іноземцем? На які теми?
  • Коли я хочу побачити перші результати?
  • Скільки часу я можу приділяти вивченню англійської мови самостійно?

Щоб ці запитання були дійсно доречними та корисними, використовуй методику SMART, це найпростіша та найефективніша методика прописування будь-яких цілей. Відповідно до неї, твоя мета має бути:

  • specific – конкретна;
  • measurable – вимірювана;
  • assignable – така, що має виконавця;
  • realistic – реалістична;
  • time-related – обмежена в часі.

Отже, мета «мати високий рівень англійської мови» не проходить. А от «за чотири місяці я маю пройти рівень англійської Intermediate та скласти фінальний тест на A або B» – це вже те, з чим можна працювати.

Не забувай: аби мотивація для самостійного вивчення не падала протягом короткого часу, твоя мета має бути досяжною.

Ще один важливий крок – відповісти для себе на запитання: «Чому я цього хочу? Чому це для мене важливо?». Саме в цих питаннях криється те, що допомагатиме, мотивуватиме йти далі та не зупинятись на шляху вивчення англійської мови самостійно та на курсах.

  1. Обирай матеріали відповідно до своїх потреб

Здавалося б, очевидна річ. Проте хтось дивиться ситкоми в надії розширити словниковий запас, коли потрібно зосередитись на діловій лексиці, а хтось сидить над граматикою рівня Upper-Intermediate, коли англійська потрібна лише для спілкування з персоналом готелю у відпустці. 

Звертай увагу на матеріали, за якими ти будеш займатися. Усе – від лексичних добірок до серіалів та відео в YouTube – має відповідати твоїй меті. Вчиш англійську для роботи – зосередься на словах і фразах, які стосуються твоєї спеціалізації; маєш вдосконалити розмовну англійську для подорожей – вчи неформальну мову, сленг і актуальні скорочення, практикуйся у веденні діалогів із нейтів спікерами з різними акцентами.

Простіше кажучи – не витрачай години на запам’ятовування назв усіх тварин у зоопарку, якщо це не знадобиться тобі на засіданні правління компанії, до якого ти готуєшся.

  1. Відстежуй свій прогрес

Щоб зрозуміти, наскільки вдало ти рухаєшся до поставленої мети, тобі стануть у пригоді способи вимірювання прогресу в англійській мові. Це можна зробити досить легко і різними шляхами.

На курсах для цього є регулярне тестування, а от додатково вивчаючи англійську мову самостійно, ти можеш перевірити свій прогрес, ведучи щоденник. Наприклад, Trello – це онлайн-щоденник, де ти можеш прописувати план самостійного вивчення англійської мови, вести записи щоденних дій і трекінг їх виконання.

Записи в щоденнику можуть включати перелік завдань, які ти виконуєш щодня, а також план на наступний тиждень – усе, звісно, англійською. Ти помічатимеш, як твій особистий стиль письма змінюється та покращується, речення стають складнішими та більш змістовними, хоча це й не головна мета такої активності. 

Щоденник можна вести не лише письмово, а й усно – записуй короткі аудіоповідомлення на диктофон чи собі в месенджер. Це хороший спосіб розговоритися й покращити свою вимову. 

Як уже написано, основний спосіб оцінити свій прогрес у володінні англійською мовою – це регулярні тести. Якщо ти практикуєшся за допомогою застосунків, вони передбачають тестування після кожної теми чи вибраного проміжку часу. Якщо віддаєш перевагу підручникам, у них також є тестові блоки. Також тести можна шукати на спеціальних сайтах за рівнем чи темою.

 

Вивчення англійської мови самостійно – 7 дієвих порад - 2

 

  1. Перейди на читання художньої літератури англійською

Читання англійською дозволяє тобі звикнути до мови, розширює словниковий запас і розвиває навичку письма. Якщо ти любиш певний жанр художньої літератури чи блоги певної тематики, читай це англійською мовою. Коли ти занурюєшся в тему, що тебе цікавить, мозок зосереджується саме на ній, а не на тому, що текст написаний іноземною мовою. 

Коли ти читаєш, роби це активно та використовуй інструменти, які допоможуть тобі у самостійному вивченні англійської мови:

  • різнокольорові маркери чудово підходять для виділення нової англійської лексики
  • перевіряй значення та правильну вимову нової лексики в електронному або актуальному друкованому словнику; 
  • виписування слів від руки задіює візуальну пам’ять і, як бонус, розвиває дрібну моторику. 

А використовувати Т9 чи будь-які інші інструменти для автокорекції тексту на початкових етапах не варто, адже так ти не будеш думати й запам'ятовувати, як правильно написати те чи інше слово. 

  1. Використовуй стікери для запам'ятовування

Мабуть, ти знаєш про метод стікерів, коли людина запам'ятовує назви різноманітних предметів англійською, зробивши на них наклейки з відповідними словами. Та він працює не лише з лексикою. Граматичні правила в англійській теж потрібно запам'ятовувати – як самі формули, так і приклади вживання. 

Розмісти стікери з проблемними граматичними конструкціями в місцях, де проводиш найбільше часу – у ванній кімнаті, спальні, кухні. Головне, аби їх не було надто багато, оскільки мозок не може концентруватись на мільйоні нових правил, написаних маленьким шрифтом. Намагайся, щоб ярлики чи наклейки були з конкретною та яскравою асоціацією. Адже одна справа – порозвішувати їх усюди, а інша – використовувати.

Якщо ж ти не хочеш псувати стіни своєї квартири – використовуй телефон чи будь-який інший гаджет. Завантаж застосунок, у якому можна створювати картки асоціацій, постав його на перший екран і зазирай у нього, коли маєш вільну хвилинку.

  1. Плануй своє навчання

Заняття на курсах англійської завжди розплановані – у тебе є день, година й тема уроку. Так само має проходити й вивчення англійської мови самостійно. Якщо ти маєш планер, обов'язково виділяй у ньому час для домашки, а також прописуй додаткові завдання, наприклад, на тиждень:

  • понеділок, 18:30-19:00 – переглянути всі картки з часами англійської мови, написати по новому власному прикладу на кожен;
  • вівторок, 8:00-8:30 – подивитись відео Х на сайті engVid, виписати нові слова;
  • середа, 18:30-19:00 – послухати 7-хвилинний подкаст Х, тезово виписати його зміст і так далі.

Намагайся завжди залишати хоча б 30 хвилин у своєму календарі на вивчення англійської мови самостійно. Не пропускай цей час, наче це заняття з реальним викладачем, який на тебе чекає. 

Пам'ятай, що хоча б одна вправа щодня протягом тижня завжди краще, ніж сім вправ раз на тиждень. Якість процесу опанування мови залежить не лише від кількості, а й від постійності, як у тренажерному залі. Ти отримаєш набагато більше користі, якщо займатимешся щодня, ніж раз на місяць, але дуже довго.

  1. Винагороджуй себе за старання

Винагороди – це прекрасний спосіб залишатися вмотивованим до кінця. Заохочення має відповідати складності тих завдань, які ти успішно виконуєш. Важливо пам’ятати, що всі твої винагороди мають бути пов’язаними з чіткими показниками успіху, а отже, ці показники можна виміряти – кількістю вивчених слів, зроблених вправ, пройдених тем. І незалежно від того, як сильно ти хочеш цю нагороду, бери її лише тоді, коли ти дійсно досягнеш мети.

Знаючи детально свої цілі та плануючи навчання, знаходячи матеріали, які є для тебе цікавими, ти точно не втратиш мотивацію рухатись далі. Успіхів тобі!

Вам можуть сподобатись
Вибір школи англійської у Києві – допоможемо визначитися
Читати
Англійська для IT – кому саме потрібна та як вивчити
Читати
Курси англійської в Києві: вибір, форми навчання, ціна
Читати
Корпоративна англійська в Києві – як організувати навчання
Читати