16 років компанії! 5 запитань до CEO Yappi Віталія Васільєва

У жовтні 2021-го, святкуючи 15 років Yappi Corporate, ми згадували веселі історії про компанію, наші гучні корпоративи та переповнені офіси. Цьогоріч перед 16 днем народження CEO Віталій Васільєв розповів, як компанії вдається виживати й вдосконалюватись під час криз і які має плани на найближче майбутнє.

 

16 років компанії! 5 запитань до CEO Yappi Віталія Васільєва

 

5 запитань про Yappi


1. Як воно – переживати кризу в Україні та витягувати бізнес уже ледь не втретє?

Чому ледь? Це вже вшосте, напевно. Перша криза нас зустріла після двох років існування наприкінці 2008. Глобальна фінансова криза «вбила» 80% замовлень. З кров'ю й потом ми змогли виграти великий тендер у 2009 році в компанії SC Johnson, хоч і були дуже невеличкою школою, і це нас врятувало. Відновились. Потім свинячий грип імені Юлії Тимошенко у 2009. Майдан у 2013, війна у 2014 році, під час усіх цих подій багато компаній заморозили навчання на невизначений термін. Потім пандемія у 2020, перехід офлайн-груп в онлайн за 48 годин. І, як фінальний акорд, повномасштабне вторгнення у 2022. Це без урахування всіх податкових змін, реструктуризацій, мінусових місяців і бізнес-криз протягом існування компанії. Без сильних брендів нашої мережі та злагодженої роботи команди вистояти було б неможливо. 

Зараз найскладніший виклик – війна. Коли я писав колективу перший лист після початку вторгнення, я починав зі слів: «Хотілося б написати вам, що нічого страшного, ще й не таке ми з вами проживали, але… все ж таки ні, такого ми ще з вами не проживали». Можливо, ця прямота і чесність з людьми трошки допомогла вигребти з цього виру, втримати команду й відновитись після падіння на майже 95%. Ми не можемо знати, як саме будуть виглядати нові виклики. Ми добре підготувались до роботи онлайн, але ми не думали, що нам доведеться так швидко готуватись до нової кризи – енергетичної. 

В нас є сильний методичний відділ, 200 викладачів, гарне портфоліо клієнтів, лінійка інтерактивних підручників, розробки нашої мережі Green Forest Family та Yappi, програма адаптації та підготовки спеціалістів під стандарти роботи школи онлайн, власноруч написана спеціально під ринок корпоративного навчання платформа YCloud та сильна, злагоджена команда, яка змогла зустріти цю кризу з очима, повними сміливості, злості, сліз, льогкого охрєнєнія і рішучості. 

2. Яка думка першою приходить в голову від усвідомлення, що компанії вже 16?

Чесно? Ні фіга собі. Раніше я не знав, як до цього ставитись, колись навіть переймався через це. Бачив молоді стартапи, які підіймаються за 4 роки, але потім часто спостерігав, як ці ж стартапи розсипались після першої кризи, і припиняв розпилятись. Іноді треба просто неухильно лупати свою скалу – і з неї обов'язково колись потече вода. Воду ми побачили ще давно, та кожна криза нас відкидала назад, роблячи при цьому сильнішими. 

Віримо, що це колись скінчиться і в мирному житті ми зможемо розвернутись на повну. Ми розробили непоганий продукт, під час війни він став державі та людям у пригоді, ми допомагаємо бізнесу і державним установам опановувати міжнародну мову спілкування – англійську, а це відкриває багато нових дверей для України по всіх фронтах. Ми пишаємось тим, що робимо. Ми дуже вдячні усім нашим бізнес-партнерам, що вони продовжують навчання, незважаючи на обставини, які ми зараз маємо. Один зі студентів нам, вибачаючись, написав, що він служить вночі в теробороні, потім їде в поля, тому що працює в аграрній компанії, потім намагається виховувати своїх трьох дітей і не може поки що ходити на англійську. В нас дуже круті люди, ми розуміємо, як їм зараз важко. 

3. Що б ти порадив самому собі 16 років тому?

«Стій! It's not too late to stop!» А якщо серйозно, напевно, написати собі табличку з анекдоту «Так буде не завжди» і повісити в спальні. 

4. Головна мета компанії на наступний рік?

Перемогти. Вижити, поки це робиш. Допомогти вижити іншим, поки вони це роблять з тобою. Навчити 10000 студентів. Відсвяткувати 17 років не волонтерськими внесками, а на пляжі, під живу музику з усіма, хто йшов поряд у цей непростий час. 

5. В чому сила Yappi?

Є речі, які не копіюються. Взаємини в команді, спільна участь і внутрішня зацікавленість у вдосконаленні продукту, певна свобода у прийнятті рішень, відповідальність перед поставленими задачами, чому ніколи не заважало мати трошки нездорового гумору. 

Колись до нас прийшов викладач на співбесіду і каже, що його зацікавила наша компанія після того, як один з менеджерів школи, де він працював, кинув навушниками об стіну в офісі та крикнув: «Ну шо такого ті Яппі роблять, шо я їм четвертий тендер програю!?» Не знаю. Може, нам іноді вдається виробляти силу в людях, а не гасити її. 

 

16 років компанії! 5 запитань до CEO Yappi Віталія Васільєва - 2

 

Іще 5 запитань, та вже коротко


1. Керувати компанією чи викладати англійську самому?

Керувати своїм життям і своїми життєвими проєктами. Я і викладав, і керував, це надто різні речі, щоб їх порівнювати. Коли я, наприклад, викладав, то одразу бачив зворотний зв'язок від своїх студентів, він швидко надихав. Коли ти чимось керуєш, то рідко отримуєш емоційний зворотний зв'язок. Усе в цифрах і питаннях, які потребують вирішення, і треба у ексель-таблиці роздивитись, як топ-менеджери великої міжнародної компанії зараз співають Lemon Tree на занятті з англійської. 

2. Англійська чи якась інша мова?

Рідна мова, потім англійська, а потім усі інші мови.

3. Вести бізнес в Україні чи за кордоном?

Україна – чудова для життя і непогана для бізнесу держава. Бізнесу буває важко, але я відзначаю тренд на цифровізацію, новітні сервіси, такі як Нова Пошта, мобільний банкінг, кабінет платника податків, що значно пришвидшує та спрощує процеси порівняно з багатьма іноземними державами. Багато що треба було зробити і реформувати у минулому, і у 2020-2021 ставало видно, що це можливо. Але прийшло 24.02.22 – і зараз усі пріоритети посунулись до перших трьох і, рідко, четвертого рівня Піраміди Маслоу. 

4. Офлайн чи онлайн?

Я би сказав, що це справа звички. Звичка легко не змінюється. Тренд був заданий давно, але ринки чинили йому опір. Пандемія дала нам усім під зад – і, думаю, тепер ми вдячні, що маємо гарну цифрову інфраструктуру, яка дозволяє працювати і вчитись із нами з будь-якого місця, де є інтернет. Незважаючи на війну за вікном. 

5. Ситхи чи джедаї? 

Точно не стерхи) Джедаї. Добро завжди виявляється сильнішим за зло. Просто іноді йому треба трошки більше часу.

Вам можуть сподобатись
Англійська для IT – кому саме потрібна та як вивчити
Читати
Курси англійської в Києві: вибір, форми навчання, ціна
Читати
Корпоративна англійська в Києві – як організувати навчання
Читати
Вивчення англійської мови самостійно – 7 дієвих порад
Читати