Англійська для IT – кому саме потрібна та як вивчити


Зміст

1. Навіщо англійська мова працівнику IT-компанії?

2. Який рівень англійської достатній для айтівця?

3. Hard чи soft skills – що важливіше?

4. Як вивчати англійську IT-спеціалісту?

5. І як це все опанувати?


Усім працівникам IT-сфери добре відомо, що рано чи пізно питання про володіння англійською мовою стає ребром. Адже більшість корисних матеріалів для IT-фахівців написані саме англійською мовою.

У цій статті ми з’ясуємо, навіщо айтівцям вивчати англійську, якого рівня володіння мовою достатньо та як практикувати англійську для IT не лише на курсах.
 

Навіщо англійська мова працівнику IT-компанії?
 

  1. Спілкування з колегами

По-перше, часто в IT-компаніях дистанційно працюють люди з різних країн, тож мовою спілкування всередині колективу стає міжнародна, тобто англійська. 

По-друге, в тих випадках, коли тобі потрібно знайти відповідь на специфічне запитання чи розібратися з певними нетиповими задачами, може знадобитися підказка чи консультація ком’юніті – і тут також без англійської не обійтися. Звісно, існує Google Translate, проте всі ми знаємо, що він не завжди коректний. До того ж твоя робота не буде продуктивною.

  1. Доступ до ресурсів

IT як індустрія розвивається переважно в Сполучених Штатах. Саме там народжується більшість теоретичних знань у цій галузі. Якщо ти не хочеш стояти на місці як айтівець, варто потоваришувати з англійською мовою. Постійне навчання – ключ до успіху. Особливо коли йдеться про галузь, яка мчить вперед зі швидкістю світла. Нові концепції та тенденції у програмуванні з'являються щодня. 

Якщо ти володієш англійською мовою, ти зможеш вивчати іноземні професійні статті, читати фахову літературу, слухати вебінари та проходити курси. Для кожної професії в IT існує багато важливих сертифікацій, такий апгрейд допомагає отримати підвищення та більшу заробітну плату. 

  1. Розуміння техзавдання та документації проєкту

Ясність і прозорість роботи програміста виражається не тільки в читабельності коду, але також і в документації, яка описує весь проєкт.

Професіонали пишуть код, який розуміють інші (Роберт К. Мартін)

Якщо ти не можеш точно висловити свої думки англійською мовою, тому що не до кінця її розумієш, твоя документація лише ускладнить, а не полегшить завдання іншим IT-фахівцям у команді, і це впливатиме на загальний результат під час релізу.

Плюс якщо ти погано володієш англійською, у тебе можуть виникнути проблеми з правильним читанням навіть добре написаної документації. Це зайвий час і зусилля.

І навіть якщо ти працюєш в українському стартапі, для залучення інвесторів, нових працівників з-за кордону компанії все частіше переходять на англійську мову в середині компанії. 

  1. Робота за кордоном або дистанційна робота на іноземних замовників

Чи є хоч один програміст, який не хотів би попрацювати в Силіконовій Долині? Малоймовірно. Ринок праці величезний і постійно потребує нових кадрів. За прогнозами, попит на IT-експертів, які володіють англійською мовою, тільки збільшуватиметься. А проєктів від іноземних замовників стає все більше вже зараз!

 

Яка специфіка англійської мови для сфери інформаційних технологій

 

Який рівень англійської достатній для айтівця?


Для визначення мінімального рівня знання англійської мови, якого буде достатньо для програміста, краще звернутися до статистики.

За даними DOU, 50% розробників знають англійську до середнього рівня:

  • 2,4% знають англійську на рівні читання елементарних фраз; 
  • 11,9% читають тексти англійською зі словником; 
  • 35,7% розуміють англійську мову на слух і можуть підтримати розмову.

Згідно з даними Djinni, на кінець травня 2021 року на сервісі зареєстрована 1721 вакансія із зарплатою до $1500 і 40 позицій із зарплатами $3500-4000 для розробників-початківців з досвідом роботи менше року і рівнем знання англійської мови Beginner (знання елементарних фраз). Для порівняння, для новачків такого ж рівня технічних знань, але з рівнем англійського Pre-Intermediate (читання зі словником та розмови на загальні теми) зареєстровано 5828 вакансій із зарплатами до $3000.

Так, знання англійської для IT-фахівця є важливим критерієм для отримання кращої роботи та вищої заробітної плати. Також від IT-спеціалістів часто просто автоматично очікують знання англійської мови, тож не лякайся, якщо навіть протягом першої співбесіди тобі поставлять декілька запитань англійською про твій досвід і навички.
 

Hard чи soft skills – що важливіше?


Чи дійсно все так просто і головне – добре вивчити англійську мову? Звісно, ні. Багато аспектів, які стосуються роботи в IT-компанії пов'язані не лише зі знанням мови, але й з умінням її використовувати. Аби знайти роботу, тобі необхідно не лише знати, як відповісти на запитання коректно та граматично правильно, але й яскраво себе презентувати. 

Якщо ти думаєш, що англійська мова для IT потрібна лише в технічному сенсі цього слова, то, на жаль чи на щастя, це не є стовідсотковою правдою.

Переглядаючи вакансії в IT-компаніях, ти можеш побачити, що від кандидата очікуються не лише технічні навички, але й певні софт скіли. Для IT-спеціаліста дуже важливо вміти правильно вести переговори з клієнтом, вирішувати складні питання, не заглиблюючи клієнта в усі деталі технічного світу по той бік екрану. 

Отож, англійська для IT-спеціаліста – це не лише певний рівень англійської мови та знання специфічних технічних термінів, але й чимало навичок, які необхідно практикувати:

  • публічні виступи;
  • вміння вести small talks; 
  • правильно писати електронні листи; 
  • ввічливо відмовляти клієнту тощо. 

Коротко кажучи – тобі необхідне ще й уміння говорити максимльно просто та доступно про складні технічні аспекти. Адже твоя задача – не ускладнити життя клієнту, а навпаки.

 

Лексика для програмістів

 

Як вивчати англійську IT-спеціалісту?


Перше та головне – це знання базової граматики англійської. Адже якщо ти одразу поринеш у технічні терміни та не будеш зважати на правильне формулювання речення, тебе точно ніхто не зрозуміє, та ще й подумає, що ти копіюєш слова з якогось технічного словника чи документації.

Коли базові знання покриті та запитань типу «А чому тут стоїть does?» не виникає, можна переходити до вдосконалення саме англійської мови IT-спрямування. 

Беручи до уваги той факт що не лише грамотне письмо та знання технічних термінів є запорукою успіху, радимо пройти спеціальні курси. Наприклад, у школі Yappi є спеціальний курс англійської для IT, націлений не лише на вивчення  граматики та фахового вокабуляру, а й на розвиток розмовної практики, яка допоможе на всіх твоїх робочих мітингах і презентаціях. Курси завжди гарантують занурення в англомовне середовище.

Окрім відвідування курсів, використовуй додаткові ресурси для прокачки своєї IT-англійської.

Словники, які полегшать життя IT спеціалісту:

Сайти для практики англійської:

  • businessenglishsite – сайт, який пропонує різноманітні вправи для розширення словникового запасу (тут можна знайти не лише IT-теми);
  • english4it – інтерактивна онлайн-книга;
  • blairenglish – цікаві вправи на відпрацювання нової лексики.

Фільми та серіали про та для айтівців (звісно, в оригіналі та з англійськими субтитрами):

  • Silicon Valley – багато сленгових корисних слів та виразів для програмістів, а також IT-термінів. Серіал показує будні розробників, котрі наважились запустити свій стартап;

  • IT Crowd – комедійний серіал про роботу IT-спеціалістів. Лексика серіалу направлена на працівників технічної підтримки;

  • The Big Bang Theory – дуже відомий ситком про друзів, які захоплюються наукою, люблять комікси та живуть своє найкраще життя. Тут є наукові терміни, сленг, а також швидка розмовна англійська;

  • The Internship – історія двох продавців, які прийняли рішення працювати у Google;

  • The Social Network – фільм про створення соціальної мережі Facebook, який заснований на реальній історії.

Подкасти для тих, хто вчить англійську для IT:

  • herdingcode.com – подкасти з субтитрами, майже після кожного випуску учасники також діляться корисними ресурсами;
  • www.se-radio.net – цікаві подкасти для розробників.
     

І як це все опанувати?


Підсумовуючи все вище написане, нагадаю, що англійська – маст хев для IT-спеціаліста, який хоче розвиватись у своїй сфері. Дисципліна – наше все. Її можна підтримувати мотивацією, яка для кожного своя. Коли ти зрозумієш, що стати одним з топових IT-фахівців набагато легше з високим рівнем англійської мови, то з'являться нові сили та нові цілі.

Крім гри з уявою, також важливо опрацювати розклад і план занять. Комусь подобається техніка «Помодоро». Хтось навпаки воліє працювати годинами без перерви. Комусь краще займатися вдома, а хтось віддає перевагу груповим заняттям у школі. 

Будь-який метод, який ти обереш, стане для тебе хорошим початком. Досягши високого рівня англійської мови, не забувай про постійну практику – як письмову, так і розмовну. Тож якщо наразі у тебе проєкт, де ти не використовуєш англійську мову, знаходь можливості щодня практикувати англійську та підтримувати свій рівень.

Вам можуть сподобатись
Організовуємо вивчення англійської в Києві правильно
Читати
Курси розмовної англійської в Києві – вчимося говорити
Читати
Юридична англійська – приклади та поради з вивчення
Читати
Вибір школи англійської у Києві – допоможемо визначитися
Читати