Zdorova Kukuha: ментальне здоров’я в умовах війни

15 років ми в Yappi Corporate створювали контент, який би викликав жагу до вивчення англійської та вдосконалення мовних навичок. Ми конкурували та намагалися бути кращими. Сьогодні ми стоїмо на одній лінії фронту з усіма українцями: воїнами, медиками, волонтерами, психологами, підприємцями. Наша спільна мета – перемогти. Не лише ворога, але й власну паніку, відчай, безнадію. Вистояти фізично та морально в битві за вільне майбутнє.

Цими тривожними днями всі ми переживаємо емоції та реакції, які абсолютно нові для пересічної людини. Інколи ми відчуваємо провину за те, що перебуваємо у відносній безпеці або що виїхали з гарячої точки, не вмовивши близьких їхати з нами. Можливо, когось гризуть докори сумління за неправильне або пізно прийняте рішення. У таких критичних ситуаціях прокидаються не найкращі риси та реакції: 

  • despair – відчай
  • despondency – зневіра
  • dismay – розгубленість
  • insane rage – шалена лють
  • hatred – ненависть
  • helplessness – безпорадність
  • indifference – байдужість 

Усі виснажені, але варто запам'ятати одну тезу, яка працює не тільки у дні війни: 

Happiness, physical health and emotional balance are the result of hard work and they are always intentional. – Щастя, фізичне здоров’я і емоційна рівновага – це результат докладених зусиль, і вони завжди умисні.

 

Zdorova Kukuha: ментальне здоров’я в умовах війни

 

Отже, починаємо оборону своєї кукухи, яка нам стовідсотково знадобиться для відбудови життя після Перемоги.

  1. Перше та головне – everyone has a right to any feelings, тобто всі мають право на почуття. Ніхто не був готовий до такого удару в XXI столітті, коли ми будуємо толерантне суспільство на принципах права та поваги. Припиняй цькувати себе та критикувати інших людей, які в стресі поводяться не зовсім цивілізовано, і не звинувачуй їх, бо ми всі зараз вирвані з нормальності.

  2. Take care of yourself – дбай про себе. Це означає займатися своїм фізичним і ментальним здоров’ям наскільки це можливо. Пам'ятай про принцип маленьких кроків: 10 хвилин прогулянки на свіжому повітрі, медитація чи молитва. Знайди час для читання – 20 сторінок книги дадуть більше користі, ніж накручування. Намагайся відлучатися від телефона та дозуй кількість часу в соціальних мережах.

  3. Be in a social environment – будь у соціальному середовищі. Психологиня Вікторія Долина стверджує, що зараз важливо говорити про свої переживання з кимось і підтримувати інших словом чи ділом. Інколи дзвінок і щира розмова – це найцінніше, що ти можеш дати близьким. Тож не лишайся на самоті зі своїми думками та гігабайтами інформації. 

  4. Plan your day – плануй свій день. Щодня складай собі розклад. Як на роботі, ти маєш знати, чим займешся. Поділись із кимось своїми планами, щоб точно дотримуватися узгодженого розпорядку. 

  5. І ще одна дієва порада – memory support – підтримка пам'яті та позитивне заміщення. Якщо поряд є діти й домашні тварини, намагайся приділяти їм достатньо уваги, не зривайся на них, а дбай із любов'ю. Грай у board games, фокусуйся на маленьких радощах, не припиняй вивчати мову, читай або слухай новини лише від експертів та офіційних джерел.

    А в цій статті ми зібрали 5 застосунків, які допоможуть тобі заспокоїтись.

Вам можуть сподобатись
Ділова англійська: як правильно складати резюме та листи
Читати
Wartime. Stories of our Colleagues: викладачка YC Аня Пилипенко
Читати
Дистанційне навчання англійської: співбесіди, листи, переговори
Читати
Wartime. Stories of our Colleagues: керуючий партнер YC Віталій Васільєв
Читати