How I Learned to Stop Worrying: долаємо тривогу та страх

Пам'ятаєш ті дні, коли найбільший стрес у тебе могли викликати затори на дорогах, діставучі колеги чи несмачні авокадо? Час назад не відмотати, та до нормального життя ми точно скоро повернемось, і такі дрібниці більше нас не дратуватимуть (won’t annoy us anymore).

Аби твоя психіка не посипалась, про неї потрібно особливо дбати вже сьогодні, а не після того, як ми переможемо, відбудуємо країну та нарешті розслабимось. Напевно, ти думаєш, що коли людину тричі за ніч будять сирени, турбота про ментальне здоров’я (mental health care) їй взагалі до ср*ки. Головне – вижити. Та щоб адекватно оцінювати ситуацію навколо, вчасно та правильно реагувати на небезпеку, потрібно бути в хорошій (наскільки це можливо) формі.

 

How I Learned to Stop Worrying: долаємо тривогу та страх

 

Актуально як ніколи! Якщо тобі довелося починати все спочатку – ось добірка коротких курсів англійської для влаштування на роботу від онлайн-маркету курсів Booyyа.

Тримай -30% з промокодом HIRED30 і проходь курси:

  • LinkedIn Tutorial – 137 грн
  • Business English: CV, Cover Letters and Job Interviews – 157 грн
  • Elevator Pitch – 118 грн
  • 100 прикметників англійською для роботи в офісі – 137 грн
  • SMALL TALK в бізнес-середовищі – 137 грн
    та інші

Прокачай силу, дух і англійську з Booyyа. Все буде Україна!

Як допомогти собі вже зараз?

Війна – це аж ніяк не нормально. Тому ми просто не можемо бути в нормі (це не стосується військових, які дійсно готувалися до такої ситуації). Навіть якщо ти думаєш, що непогано даєш собі ради, спробуй виконати один чи кілька пунктів із нашого списку.

  1. Open up and share your thoughts – відкрийся та поділись своїми думками

Коротка відповідь на численні повідомлення з текстом «Як ти?» заспокоїть твоїх друзів, але не тебе. Якщо твої близькі поряд, розкажи їм, що тебе тривожить і лякає. Поміркуйте разом, що викликає у вас надію та спокій. Якщо ж із близькими немає зв'язку, познайомся з сусідами, з якими ти спускаєшся в укриття. Ви вже не чужі люди й можете хоча б інколи спілкуватися.

  1. Don’t suppress your emotions – не придушуй свої емоції

Ми всі намагаємось триматися, але це не означає, що потрібно забороняти собі прояв відчуттів. Плакати – це ок, сміятися – ще краще, злитися – теж корисно. Головне не зациклюватись на чомусь одному.

  1. Breathe – дихай

Це найпростіше, що ти можеш зробити, коли підступає паніка. Повільно зроби глибокий вдих через ніс, затримай дихання на кілька секунд і повільно видихни ротом. Дихай так хоча б дві-три хвилини – і тобі стане легше.

 

How I Learned to Stop Worrying: долаємо тривогу та страх

 

  1. Limit social media – обмеж свій час у соціальних мережах

Ось тобі свіжий приклад із мого життя. Я: «Мушу перевіряти кожне сповіщення, раптом щось пропущу». Мій мозок: «Страшно, вирубай!», – і я геть забуваю пароль до телефона та блокую його на два дні. 

Обов'язково відпочивай від новин, хоча б на годину став усі канали на mute, залишивши лише сповіщення про повітряну тривогу. Попередь близьких, що тебе не буде онлайн, нехай у разі чого телефонують. У цей час зроби прибирання чи кілька фізичних вправ, склади список необхідних покупок, відкрий підручник з англійської та виконай кілька завдань.

  1. Start focusing on good – почни фокусуватися на хорошому

Не найкращий час, щоб стати оптимістом. Але найкращий, щоб почати цінувати позитивні дрібнички. Радій сонцю, теплому чаю та дзвінку від бабусі. Смійся з мемів про викрадення танків, Релаксовича та залупянку. І просто нагадуй собі, що наші військові та волонтери – супергерої, яким заздрять Marvel і DC.

Ми також розписали 5 кроків до збереження внутрішнього спокою в цій статті

Застосунки для підтримки ментального здоров'я

Маєш час і бажання піти трохи далі в контролі свого психологічного стану – завантаж собі один із застосунків. Тримай невеликий список мобільних додатків, доступних в App Store та Google Play, які ти можеш використовувати, аби заспокоїтись. Усі вони або цілком безкоштовні, або мають безкоштовну базову версію.

  • BetterMe: Mental Health

Прості медитації для тих, хто ніколи цього не робив. Спершу тобі потрібно обрати мету (подолання тривоги, кращий сон, концентрація), а далі застосунок запропонує тобі дихальні вправи (breathwork) та медитації з детальним описом. Якщо в тебе є специфічні запити (specific requests), ти можеш поспілкуватися з коучем, який відповість на твої запитання та дасть професійні поради.

  • VOS

Цей додаток для саморефлексії допоможе тобі відслідковувати свій настрій. На основі внесених даних ти отримуватимеш щоденні рекомендації щодо того, як полегшити свій стан власними зусиллями. Також тут доступні активності та вправи для хорошого самопочуття (well-being activities and exercises), афірмації та цілодобовий телефон довіри (helpline). 

  • Sanvello: Anxiety & Depression

Програма для зменшення (але не лікування) тривожності й депресії легкого чи помірного ступеня. Тут достатньо інструментів і технік подолання труднощів (coping techniques). У додатку можна анонімно спілкуватися з людьми, які переживають чи пережили подібний досвід. Для цього, швидше за все, доведеться застосувати знання англійської.

 

How I Learned to Stop Worrying: долаємо тривогу та страх - 2

 

  • Moodfit: Mental Health Fitness

Тут усе, як у звичайному фітнесі: ставиш собі персоналізовані щоденні цілі (personalized daily goals), виконуєш практичні вправи та вимірюєш результат. Додаток дозволяє аналізувати свій стан завдяки веденню щоденника настрою (mood journal) і відстежувати прогрес. 

  • Calm: Meditate, Sleep, Relax

Ти можеш опанувати мистецтво медитації усвідомленості (mindfulness meditation) з нуля та навчитися відпускати тривогу (release anxiety) за допомогою покрокових інструкцій. Окрім цього, додаток містить англомовні історії для дорослих і дітей, які налаштовують на сон, озвучені відомими людьми (Matthew McConaughey, LeBron James, Kate Winslet). Хороша можливість перевірити, чи працює метод вивчення англійської уві сні.

І бонус – сайт minusrus.com, який точно має подіяти, якщо більше нічого не допомагає. Тут ти побачиш заспокійливу статистику втрат ворога, яка щодня оновлюється.

Якщо самостійно ти все ж не можеш впоратись, звернись до фахівця. Безкоштовну психологічну консультацію можна отримати на таких платформах:

Піклуйся про себе та допомагай тим, хто цього потребує. Так ми неодмінно переможемо!

Вам можуть сподобатись
Англійська з носієм мови у Києві – особливості та поради
Читати
Розмовна англійська онлайн – вивчаємо на курсах
Читати
Як швидко вивчити англійську: п'ять дієвих способів
Читати
Wartime. Stories of our Colleagues: викладач YC Олексій Терновий
Читати