Як вчити англійську онлайн результативно: поради та інструменти


Зміст

1. Організація системного вивчення англійської онлайн

2. Як вчити англійську онлайн: лексичний запас

3. Вчимо англійську онлайн: граматика

4. Як дізнатися рівень англійської онлайн?


Сьогодні ти можеш вчити англійську онлайн в будь-якому місці та в зручний для тебе час. Уроки на зразок шкільних давно залишилися позаду. Тепер студент будь-якого віку, з будь-яким завантаженням та запитами може знайти для себе курси та вчити англійську саме для своєї конкретної мети. Головне – правильно цю мету визначити та скласти план.

 

Як вчити англійську онлайн результативно: поради та інструменти - 1

Вчити англійську онлайн під силу кожному​
 

Організація системного вивчення англійської онлайн 


Успіх будь-якої справи залежить від її організації. Хаотично вчити англійську онлайн можна, але результат буде таким же. Ти знатимеш деякі слова та правила, але грамотно розмовляти й розуміти іноземців не зможеш. Якщо рішення вивчати англійську онлайн вже прийнято, налаштуйся на систематичні заняття без перенесень і пропусків. Тільки так результат буде швидким та ефективним.  

  1. Ставимо ціль та визначаємо мотиви

Починати вчити англійську онлайн варто лише після того, як ти відповіси на запитання: «Навіщо я це роблю?». Якщо твоя відповідь: «Для себе», – шанси швидко та якісно вивчити іноземну мову одразу знижуються. Важливо ставити конкретні цілі із зазначенням термінів.

Став цілі за технологією SMART. Так вивчати англійську онлайн буде простіше, а результати ти зможеш відстежувати короткими спринтами. Технологія SMART застосовується у бізнесі для підвищення ефективності результатів. Назва вже говорить сама за себе (smart – розумний). Але крім значення слова, це ще й абревіатура, в яку зашиті критерії ефективної постановки цілей.

  • S – Specific – починаючи вчити англійську онлайн, окресли для себе бажаний результат. Наприклад, високий бал за міжнародний іспит, перегляд певних фільмів в оригіналі, вільне спілкування з іноземцями у поїздках за кордон, нова робота, де потрібне знання мови, тощо.

  • M – Measurable – конкретизуй свою мету так, щоб її можна було виміряти. Наприклад, за шість місяців підвищити свій рівень іноземної до Upper-Intermediate або наприкінці року скласти міжнародний тест IELTS не менш ніж на 7 балів. Це можуть бути менш амбітні, але вимірні цілі – подивитися два фільми без перекладу і прочитати одну книгу.

  • А – Achievable – не потрібно хапати зірки руками, важливо не перестаратися і ставити досяжні цілі. Оціни реальні можливості та розпиши реальні цілі. Не плануй вивчити за один раз список зі 150 слів, краще намагайся вчити по п’ять-десять слів щодня. Вивчити всю граматику та вільно заговорити за місяць чи два з нуля теж навряд чи вийде. А поставивши нереалістичні цілі, ти можеш втратити віру в себе, так і не вивчивши мову.

  • R – Relevant – починати вчити англійську онлайн важливо з релевантних цілей. Рішення прочитати підручник з усіма правилами граматики за тиждень без практики та нових слів не дасть особливого результату. Ставлячи мету, думай, що тобі це дасть.

  • T – Time-bound – завжди прописуй часові обмеження своєї мети. Вчити англійську онлайн можна нескінченно, а щоб результат був бажаним, обмежуй себе і став завдання на конкретний період. Наприклад, розібрати чотири граматичні теми на місяць, прочитати п'ять текстів у бізнес-виданнях за два тижні, прочитати книгу в оригіналі за два місяці.

Використання техніки SMART допомагає прискорити час досягнення мети.

  1. Робимо календар і плануємо заняття 

Будь-яка робота з набуття нових навичок потребує систематичності. Пропускаючи заняття на онлайн-курсах, ти віддаляєш свою мету та нівелюєш зусилля, витрачені на попередні заняття. Краще вчитися регулярно, приділяючи менше часу підготовці або домашці, ніж раз на тиждень, але приділяючи цьому цілий день. Починаючи вивчати англійську онлайн на курсах, одразу відзнач у календарі час на всі заняття та самопідготовку. Планувати день буде легше, якщо в тебе вже одразу буде визначений часовий слот для курсів.

Визнач пік своєї продуктивності, коли інформація засвоюється найлегше і твоя голова добре працює. У такий час найкраще планувати заняття на онлайн-курсах та самостійну підготовку. Любиш вчитися вранці? Обирай ранкові заняття онлайн перед роботою або повторюй нові слова та правила за філіжанкою кави. Також можеш почати читати вранці новини онлайн англійською мовою. Продуктивність підвищується увечері? Підключайся до курсів після роботи, доповнюй онлайн-заняття з англійської мови переглядом серіалів або фільмів в оригіналі перед сном. Для початку використовуй англійські субтитри та виписуй нові слова, але без перекладу рідною мовою, а з поясненнями англійською.

За можливості внеси до графіка відвідування спікінг клабів або інших англомовних заходів. Це гарний бонус до основних онлайн-занять з англійської мови, який допоможе подолати мовний бар'єр, навчить красиво говорити та розуміти мову іноземців.

 

Як вчити англійську онлайн результативно: поради та інструменти - 2

Плануй кожне заняття заздалегідь​
 

  1. Чи потрібні онлайн-курси англійської мови або ж можна вчитися самостійно?

Вивчити англійську мову самостійно можливо, але на це піде набагато більше зусиль і енергії. Багато хто починає вивчати англійську онлайн за допомогою додатків або освітніх сайтів, але вже через кілька тижнів кидає. Щоб вчити англійську самому, потрібно мати чіткий план та залізну силу волі, що є далеко не у всіх. Головна проблема самостійного навчання – самоперевірка. Адже виправити свої помилки без допомоги фахівця дуже складно, а неправильно завчені слова чи правила в майбутньому непросто буде перевчити. Щоб не робити подвійну роботу, обирай хороші курси англійської онлайн.

Перш ніж почати вивчати англійську онлайн, твій рівень англійської мови перевірять професійні викладачі. Якщо ти чітко опишеш свою мету та запити, вони запропонують оптимальний курс під твій рівень та потреби. Вчити онлайн англійську не важче, ніж офлайн, групи зазвичай набирають невеликі, а заняття інтерактивні та цікаві.

У тебе постійно будуть партнери для практики, а також викладач, який направить, дасть потрібну пораду та виправить помилки. Сучасні освітні платформи дозволяють ділити студентів на пари чи групи. Так ти постійно тренуватимешся з різними людьми, слухаючи різний темп і вимову. Такий шлях оптимальний для зайнятих людей, які цінують свій час і хочуть швидко досягти своєї мети.

  1. Обираємо курси для вивчення англійської онлайн

Вибір курсів англійської онлайн – завдання, яке потребує особливої уваги. На ринку освітніх послуг зараз дуже багато пропозицій із дистанційною формою. Обирати варто з найкращих та перевірених шкіл.

Для початку визнач свій запит: загальна англійська мова або спеціалізована для роботи чи підготовки до міжнародних іспитів. Далі перевір пропозиції в мережі, де є відповідний курс. Після чого ознайомся з рейтингами та відгуками про обрані мовні курси. Врахуй відгуки на спеціальних сайтах (наприклад, Englisher), у соціальних мережах та на картах Google. Порівняй різні рейтинги і визнач для себе дві чи три найкращі школи. Запишись на пробний урок у кожну з обраних шкіл, пройди тестування та поспілкуйся з адміністрацією чи викладачами. Дізнайся, скільки студентів у групі, на яких матеріалах побудована програма, на якій платформі проходять заняття, чи має школа інтерактивний підручник та особистий онлайн-кабінет для кожного студента.

Вартість також визначається під час співбесіди, навіть якщо на сайті школи вона вказана. Довідайся про всі платежі, чи входять до них навчальні матеріали, чи можна платити помісячно або ж суму за курс потрібно внести за один раз. Також порівняй вартість однієї години заняття у різних школах, адже курс може включати різну кількість годин. У вартість навчання в одних онлайн-школах англійської можуть входити різні додаткові майстер-класи та клуби, а на інших курсах вони оплачуються окремо.

Обираючи викладача для онлайн-навчання, не акцентуй увагу на пошуку носія мови, важливо дивитись на його кваліфікацію. Викладач, для якого англійська не рідна, може краще володіти техніками та методиками, ніж носій мови без диплома викладача чи філолога. Якщо все ж таки обираєш native speaker, уточни, чи є у нього досвід викладання, які методики він використовує у своїй роботі.

Під час пошуку онлайн-курсів англійської краще витратити більше часу на перевірку школи, викладачів та програми, щоб не шкодувати про витрачені гроші. Перш ніж починати вивчати англійську онлайн в обраній школі, відвідай пробне заняття. Ти познайомишся з викладачем, зрозумієш, чи комфортно тобі займатися з ним та групою, побачиш, чи працює його методика, зможеш висловити свої побажання щодо подальшого навчання.

 

Як вчити англійську онлайн результативно: поради та інструменти - 3

 

  1. Особливості вивчення іноземної мови онлайн

На онлайн-заняттях залежно від своєї мети ти зможеш подолати мовний бар'єр, підтягнути лексику та граматику, удосконалити вимову, а також навчитися відповідати іноземною мовою у різних життєвих та робочих ситуаціях. Варто заздалегідь продумати, що саме тобі потрібно, і дати знати викладачеві, щоб відповідні теми були включені до програми чи тобі допомогли підібрати іншу.

Онлайн-курси найчастіше проходять за комунікативною методикою. 80% часу занять приділяється практиці (тобто розмовам студентам та відпрацюванню реальних робочих чи життєвих ситуацій) і лише 20% – теорії.

Викладачі, які навчають студентів онлайн, мають проходити спеціальні курси у тренінговому центрі мовної школи, щоб дистанційні заняття були продуктивними та комфортними. Не соромся уточнити в адміністратора школи щодо такої підготовки викладачів.
 

Як вчити англійську онлайн: лексичний запас


Вчити граматику без запасу слів складно, тому лексика англійської мови не менш важлива за правила. Але, як у всьому процесі опанування іноземної мови, до запам'ятовування лексики є свої підходи.

  1. Вчимо слова в контексті

Запам'ятовувати нові слова найкраще допомагає контекст. Тож завжди намагайся складати та записувати речення з новою лексикою. Але не варто вигадувати речення про сестру, якої в тебе немає, – бери реальні та близькі тобі теми. Наприклад, робота, кіт, герой улюбленого фільму чи плани на найближче майбутнє. Так запам'ятати нове слово набагато легше.

Користуйся словником, щоб вивчати англійську онлайн. Наприклад, в Cambridge Dictionary можна знайти значення слова та його приклади, а також прослухати правильну вимову. Також у словнику ти знайдеш списки найуживаніших слів, на які варто звернути увагу.

 

Як вчити англійську онлайн результативно: поради та інструменти - 4

Вчи англійську онлайн з інтерактивними словниками та застосунками​
 

  1. Візуалізуємо нові слова

Візуальні асоціації допомагають якісно вивчати англійську онлайн. Цей метод підходить для складних слів, які не вдається запам'ятати. Пов'яжи таке слово з іншим схожим словом у рідній мові, намалюй картинку в голові – і тобі буде куди простіше його згадати.

Гарний спосіб вивчати слова онлайн – за допомогою Qizlet. Окрім створення безпосередньо списків слів, до кожного слова ти можеш прикріпити картинку-асоціацію. Переглядаючи картки, щоразу ти будеш з більшою легкістю згадувати слова.

  1. Інтервальне повторення нових англійських слів

Вчити англійську онлайн можна легко, адже існує тисячі інструментів для полегшення процесу. Але тих, хто тільки починає вивчати іноземну мову, деякі додатки можуть завести в глухий кут. Студент може активно вивчати список слів сьогодні й начебто добре все запам'ятовувати, але забуває повторити їх наступного дня. Можливо, в пасивному словниковому запасі вся ця лексика і залишається, але в потрібний момент навряд чи ти згадаєш відповідне слово. Щоб усі слова, вивчені онлайн, перебували в активному запасі, варто їх періодично повторювати. Використовуй ті ж застосунки, просто повторюй нові слова наступного дня, потім через тиждень і закріпи через місяць. Ефект інтервального повторення буде колосальним, а зусиль витрачено мінімально.

  1. Використовуємо мобільні застосунки

Ми вже згадували про додаток Quizlet, щоб вивчати онлайн англійські слова. Ось ще кілька застосунків для вивчення нових слів. 

  • Lingualeo – один з найпопулярніших додатків для онлайн-навчання. Вчися за піснями, відео та іншими цікавими матеріалами. Стеж за своїм рейтингом та відкривай нові рівні, як в іграх.

  • Easy Ten – завантажуй додаток онлайн, аби щодня поповнювати свій лексичний запас на 10 нових слів. Так за місяць ти вивчатимеш по 300 нових слів. Непогано, правда?

  • Words – ще один застосунок, що дозволяє легко поповнювати свій словниковий запас. Тут понад 8000 слів, які подаються за рівнем та потребами користувача. Якщо виникають проблеми зі словом, програма допоможе звернути на нього пильну увагу й вивчити.

  • WordBook – онлайн-словник, який не просто підкаже переклад, але й допомагатиме у виправленні помилок, а також пропонуватиме вчити по одному новому англійському слову на день.

Часто школи англійської пропонують користуватися спеціально розробленими онлайн-платформами. Там кожен знайде матеріали під свій рівень, тренажери для нових тем та списків слів, а також перевірочні тести. 

 

Як вчити англійську онлайн результативно: поради та інструменти - 5

Вчити англійську онлайн з додатками просто, переконайся в цьому​
 

  1. Пасивне вивчення слів онлайн

Активно вивчати англійські слова – обов'язково, але пасивне запам'ятовування теж не зашкодить. Вчи англійську під час відпочинку. Увечері дивись цікаві серіали чи фільми. Нові слова в контексті часто зрозумілі й без перекладу, а якщо вони часто повторюються, запам'ятати їх просто. Читання статей, книг і блогів – це також чудове пасивне вивчення, так ти ще й візуально запам'ятовуєш нові слова.

Але, звичайно, щоб помітно прогресувати, намагайся використовувати іноземну мову на практиці якнайчастіше.
 

Вчимо англійську онлайн: граматика


Опановувати граматику іноземної мови можна інтерактивно, не зациклюючись на книжкових формулюваннях правил. Коли вчиш граматику, використовуй ті ж принципи, що й для запам'ятовування нових слів. Знайди асоціації в рідній мові, створи контекст та кілька речень на кожне правило, використовуй застосунки та багато тренуйся.

  1. Додатки для тренування граматики онлайн

Вчити граматику англійської можна не тільки на курсах, але й тренуючись самостійно онлайн. Із вправами тобі допоможуть такі сайти, як Oxford Practice Grammar, English Grammar, Grammar Book. Зручніше займатися за допомогою застосунків? Завантажуй програми з нашого списку. Повноцінне заняття з викладачем вони не замінять, але допоможуть додатково засвоїти новий матеріал і довести його до автоматизму.

  • ED Courses – програма, що допомагає комплексно вивчати англійську онлайн. Обери рівень складності, що відповідає твоїм знанням, щоб тренувати нові граматичні правила та вивчати слова. 

  • Learn English Grammar – додаток, з яким вивчати англійські правила онлайн легко та продуктивно. Програма налічує понад 150 тем та підійде студентам, які вже мають якийсь багаж знань. Інтерфейс англійською, тому новачкам на елементарному рівні може бути складно.

  • BBC Learning English – вчи англійську онлайн на прикладах матеріалів ВПС. Розвивай одразу всі навички: слухай або читай тексти, роби вправи та проходь тести для закріплення вивченого матеріалу. Це чудовий ресурс для розширення ділової лексики.

Лише 15 хвилин додаткових занять у додатках на день помітно покращать твої знання.

  1. Дивимося навчальні відео на YouTube

На додаток до онлайн-курсів можна дивитися короткі відео, де викладачі з різних країн пояснюють правила. Оригінальні відео допомагають подивитися з іншого боку на деякі граматичні нюанси та краще запам'ятати правила, адже кожна людина сприймає інформацію по-своєму та проводить свої асоціації. 
 

Як дізнатися рівень англійської онлайн?


Найбільш надійний спосіб – пройти тестування в школі іноземних мов. Викладачі оцінять володіння всіма навичками (speaking, listening, writing, reading) та знання граматики. Але можна протестуватись і самостійно.

  1. Школа англійської мови

На сайті кожної школи ти можеш залишити заявку на проходження тесту або одразу пройти письмову частину. Але повністю протестуватися без розмови з викладачем не вдасться, адже йому потрібно переконатися, що ти розумієш його мову, а також почути, як ти говориш і відповідаєш на запитання.

  1. Тести на визначення рівня англійської онлайн

Якщо детальний тест тобі не потрібен, то дізнатися рівень англійської онлайн можна на одному з цих сайтів: 

На будь-який тест доведеться витратити близько 25-30 хвилин.

Знаючи свій рівень, ти зможеш поставити конкретну мету та записатися на курси.

Вам можуть сподобатись
Бізнес англійська – поради з вивчення
Читати
Вивчення англійської мови: способи основної та додаткової практики
Читати
TalkEn.Cloud – багатофункціональна платформа для викладачів англійської
Читати
Розігруємо грант на вивчення англійської
Читати