Корпоративна англійська: історії успіху наших студентів


Зміст

1. Історія Насті: коли ти все розумієш, а сказати не можеш

1.1. Я знаю англійську – крапка чи знак питання

1.2. Як корпоративна англійська допомагає почати

1.3. Так приходить справжній успіх

1.4. Як навчитися говорити за допомогою корпоративної англійської

2. Історія Бориса: коли корпоративна англійська допомагає здійснити мрію

2.1. Є спосіб вирішити проблему – і це корпоративна англійська

2.2. Що заважає нам вивчити мову

2.3. Як вивчення англійської корпоративно допомагає знайти та зберегти мотивацію

3. Історія Марії: коли говориш впевнено, але з помилками

3.1. Як компанія корпоративну англійську впроваджувала

3.2. Ще кілька бонусів

3.3. Як перевчитися говорити правильно

4. Що варто винести з чужих історій


Yappi Corporate пропонує різні варіанти семестрів корпоративної англійської. Ми допомагаємо нашим студентам вирішувати питання з найпопулярнішою іноземною мовою просто на робочому місці. Ми знаємо про ефективне навчання все, а ще ми знаємо, які труднощі підстерігають студентів, які вивчають англійську корпоративно.

Ми зібрали типові образи студентів, які приходять до нас вивчати англійську корпоративно. Впевнені, що в якомусь ви точно впізнаєте себе. Історії демонструють, як робота з нашими викладачами допомагає подолати страхи і знайти в навчанні масу приємних бонусів.
 

Корпоративна англійська: історії успіху наших студентів
 

Історія Насті: коли ти все розумієш, а сказати не можеш

Настя працює у великій торговельній компанії, вивчає англійську корпоративно 6 місяців. У школі вчилася, як усі: старанно запам'ятовувала слова, перекладала тексти, розкривала дужки, щоб правильно використовувати Past Perfect Continuous. Вчителька, батьки і вона сама не могли натішитися успіхам. Атестат гордо заявив: «Настя знає англійську на вищому рівні». Але реальний світ показав зовсім іншу картину. Розкривати дужки – це чудово, але це не допоможе дізнатися правильний маршрут в аеропорту і домовитися з іноземними партнерами.

 

Корпоративна англійська: історії успіху наших студентів - 2

 

Я знаю англійську – крапка чи знак питання

Настю взяли на роботу. Вона добре вміла переконувати людей, була відповідальною і проактивного – цінний співробітник. Але у дівчини була умова – навчитися говорити англійською, корпоративна політика тут була однаковою для всіх.

Насті запропонували вивчати англійську корпоративно. Спочатку їй не сподобалася ідея. «Чого мене там зможуть навчити? Десять років школи, три роки універу. Напевно, це мій максимум». Але все ж на пробне заняття корпоративної англійської Настя прийшла. Група вже вчилася кілька тижнів. Спочатку дівчині було некомфортно, але до кінця уроку вона відкрила, що це захоплює. Корпоративне заняття з англійської зовсім не було схожим на шкільний урок. Студенти грали в ігри, відпрацьовували робочі ситуації, навіть взяли участь у віртуальній вікторині Kahoot – ось де Насті знадобились її шкільні знання.

Як корпоративна англійська допомагає почати

Перша половина семестру корпоративної англійської була нелегкою. Так, Насті подобався формат занять, але говорити вона, як і раніше, не могла. Не почувалася вільно. Постійно боялася зробити помилку і викликати сміх одногрупників. Дивно, але знати правила і використовувати їх у мовленні – це зовсім різні речі. Читаєш текст – і все зрозуміло. Але як тільки потрібно щось сказати, виходить дуже повільно і незграбно. Відчуття, що ти говориш чужим ротом. Настя була б рада припинити ці страждання, все залишити і займатися чимось іншим. Якби це була її ініціатива, вона б так і зробила. Але тут додавав мотивації факт, що це вивчення англійської на корпоративних курсах, а роботу втрачати не хочеться. Бажання нашої героїні рости, підкорювати кар'єрні вершини утримували Настю на заняттях. Кажуть, що крапля камінь точить. Правильно кажуть.

Так приходить справжній успіх

Через два місяці вивчення англійської корпоративно Настя стала помічати, що завдання типу «обговоріть з партнером текст» або «подискутуйте на певну тему» ​​вже не викликають стільки незручності. А іноді бажання довести свою точку зору ставало сильнішим за страх говорити. Язик став слухатись, речення звучали впевненіше. Курс Настя закінчила успішно, і це були навички, необхідні в реальному житті: вміння говорити англійською на теми, близькі до сфери діяльності Насті.

Як навчитися говорити за допомогою корпоративної англійської

Багато хто думає, що знати англійську – це одне (цільне) вміння. Але якщо розібратися, англійська – це цілий набір різних знань. Нам потрібно розуміти, що ми чуємо (аудіювання), про що пишуть інші (читання), потрібно вміти написати повідомлення або відповісти електронною поштою (письмо), знати слова і корисні фрази (лексичний запас англійської). Крім цього, нам необхідно вміти ці слова правильно з'єднувати (граматика англійської). Як бачите, це все різні навички. Звичайно, вони всі пов'язані між собою: не знаючи слів, ви не зрозумієте, про що читаєте. Але читання полягаєне тільки в розумінні кожного слова, а ще й в умінні зрозуміти головну думку, знайти потрібну інформацію, використовувати текст для подальшої роботи. Так і з говорінням. За аналогією з плаванням: у вас може бути багато теорії, як плавати, ви можете бути в хорошій фізичній формі (у нас це знання слів і граматичних правил, вміння розуміти англійську на слух). А коли ви спускаєтеся на воду, ви починаєте вчитися використовувати всі ці навички в польових умовах (у нас це і є говоріння).

До чого це ми? На курсах корпоративної англійської викладач працював над усіма навичками студентів. Вони і правила вивчали, і говорили. Але не просто говорили, а обговорювали різні питання за темою уроку. Так студенти повторюють і слова, і граматичні конструкції. Учасники корпоративної англійської активно розмовляють. Для довідки: активно – це не відповіді на запитання вчителя «What's the weather like today?», а самостійні думки.

Так проходила корпоративна англійська Насті: програму склали так, щоб співробітники спілкувалися на теми, які безпосередньо пов'язані з їхньою роботою. Викладач готував різні форми роботи і більшість була спрямована саме на розмову: дебати, обговорення, презентації на близькі теми. Тому Настя і прокачала своє вміння говорити.

Історія Бориса: коли корпоративна англійська допомагає здійснити мрію

Борис працює лікарем приватної клініки, вивчає англійську корпоративно вже третій семестр. Підніміть руку ті, хто говорив собі: «Почну вчити англійську з понеділка». Так робив і Борис. У школі з англійською не склалося. Борис зростав у невеликому містечку, вчителів не вистачало. Предмет вели то практиканти, то вчителька географії. Якщо і приходили вчителі, то затримувалися вони ненадовго. Крім алфавіту і стандартного набору з десяти фраз, Борис не знав нічого. Йому й не треба було, адже в подорожах він обходився жестами, а робота лікаря не вимагала знань іноземної. Але чомусь мамині слова «Вчи, Боренько, англійську, в житті тобі знадобиться» не давали нашому лікаря спокою. Кожного нового року він складав собі список бажань, у якому було вивчення іноземної. Кілька разів Борис купував самовчителі, один раз найняв репетитора, а потім навіть записався на курси. Але де ж знайти час на навчання, коли після роботи сил не залишається?

Є спосіб вирішити проблему – і це корпоративна англійська

Борис вирішив змінити роботу. Приватна клініка приваблювала кращими умовами праці та гідним соцпакетом. На вибір Бориса було надано тренажерний зал, путівку на море або корпоративну англійську. Справа була в понеділок, тому наш доктор і обрав останню опцію. «Але дивись, – попередив його начальник, – якщо вже вибрав, то результат ми з тебе спитаємо. Компанія надасть тобі час, умови, а ти повинен будеш у кінці вивчення англійської корпоративно показати свій рівень». Лікарів, які могли пояснюватися іноземною, переводили на роботу в міжнародне відділення і відправляли на конференції по всьому світу. «Ось вам і кар'єрне зростання, права була мама», – подумав Борис.

Що заважає нам вивчити мову

Англійська для Бориса була чимось на зразок магії. Він опанував анатомію, склав в університеті латину на відмінно, міг поставити діагноз і вилікувати людину. Але вивчити англійську йому здавалося чимось потойбічним. Так він пам'ятав зі школи. Але на корпоративній англійській усе було по-іншому.

Його направили в групу до початківців. «Як я, доктор з багаторічним досвідом, знову сяду за парту? Ось мене запитають, а я не зможу відповісти. Уже почуваюся не в своїй тарілці. Та ще й домашні завдання. Де я знайду на цей час?». З такими думками йшов лікар на свій перший урок. Зауважимо, що такий страх заважає багатьом майбутнім студентам зважитися на вивчення англійської корпоративно.

Група була невелика, людей п'ять. Викладач почав заняття. І це було схоже на захопливу гру. Ось ти, доросла людина, сидиш і вгадуєш значення фрази. Потім намагаєшся щось сказати. Отримуєш маленький результат, а пишаєшся собою до неможливості.

Важливою перевагою для Бориса був той факт, що він зміг знаходити час на навчання. Уроки легко вписувалися в графік. Домашні завдання були нескладними: Борис міг повторити те, що вже вивчалося, чи трохи підготуватися до уроку.

Звичайно, іноді, коли група переходила до нової теми, багато хто стикався з труднощами і нерозумінням. Але матеріал повторювався від заняття до заняття, та й викладач корпоративної англійської терпляче повторював правила, наводив нові приклади, поки у студентів не залишалося питань.

 

Корпоративна англійська: історії успіху наших студентів - 3

 

Напевно, так почувається пацієнт на прийомі у хорошого лікаря. Йому довіряють, до його порад прислухаються. Наочний результат роботи лікаря допомагає зрозуміти, що справа рухається в потрібному напрямку. Так було і на заняттях. Студенти довіряли викладачеві корпоративної англійської, адже з часом їхні діалоги та висловлювання ставали все довшими, а проміжні тести демонстрували високу успішність студентів, які вивчають англійську корпоративно.

Група згуртувалася – її об'єднувала спільне незнання англійської та спільне бажання вивчити її з понеділка. А коли на уроці про хобі та захоплення з'ясувалося, що троє студентів – завзяті рибалки, почалися обговорення спільної зимової риболовлі. Корпоративна англійська принесла Борису не тільки довгоочікуване виконання мрії, але і більш насичене життя. Начебто і вчиш англійську на роботі, а звичний маршрут «дім-робота-дім» став цікавішим.

Що стосується результатів Бориса: початковий рівень він опанував за пів року і продовжив навчання далі. Питань із часом вже не виникає – вивчення англійської стало способом життя, а можливість перейти на роботу до міжнародного відділення – чудовою мотивацією.

Як вивчення англійської корпоративно допомагає знайти та зберегти мотивацію

Нам важко змінити звичний спосіб життя. Мозок звикає до певних ситуацій, звичного ритму, і будь-які зміни спочатку спричиняють дискомфорт. Ми завжди знайдемо важливі причини не змінювати свої звички. Тут на допомогу приходить зовнішня мотивація. Компанія дає можливість співробітникам поліпшити якість життя зі знанням мови. Цікавіші проєкти, висока зарплата, можливі відрядження – це ті матеріальні переваги, які ми отримаємо, якщо все ж змусимо себе відвідувати корпоративну англійську.

Можливість займатися на своїй території в оточенні знайомих людей – це важливий бонус для тих, хто відвідує англійську корпоративно. Студент одразу почувається впевнено. Досвідчений викладач зуміє ще й створити позитивну атмосферу. Як у випадку з Борисом – співробітники дізналися про спільні захоплення.

Такий позитивний досвід і видима винагорода дають відмінний поштовх для початку навчання. Але як зробити англійську стилем життя? Зовнішня мотивація – це початок шляху. Далі на заняттях студенти отримують досвід, вони долають труднощі. Те, що було страшним раніше, стає знайомим і зрозумілим вже через кілька занять – так у студентів закріплюється розуміння, що немає нічого неможливого. Після однієї теми з'являються нові питання і їх цікаво вивчати на уроках під керівництвом досвідченого педагога. Починаєш вірити в свої сили і хочеш далі отримувати ці позитивні емоції.

Історія Марії: коли говориш впевнено, але з помилками

Марія працює в сфері ІТ. Вивчає англійську корпоративно онлайн з нами вже чотири семестри. Марія користується іноземною мовою на роботі. В основному, це переговори з замовниками. Говорити англійською для неї не проблема, жодного бар'єру у дівчини немає, словниковий запас достатній, а ось граматика кульгає. Вона була на практиці за кордоном, саме там їй довелося опанувати розмовну мову, щоб хоч якось спілкуватися з одногрупниками і вчителями.

Як компанія корпоративну англійську впроваджувала

Заняття з корпоративної англійської почалися не одразу. З одного боку, хороший рівень повинні були мати співробітники компанії, але з іншого боку – це була персональна турбота кожного. Через деякий час компанія все ж вирішила спробувати корпоративну англійську для цінних кадрів, яким був потрібен хоча би початковий рівень. Зручно, що школа корпоративної англійської мала чітку програму і велику базу викладачів. Проблем із замінами не було, а керівництво в будь-який момент могло отримати дані про успішність співробітників. Всі були задоволені, тому співпрацю вирішили продовжити. Англійську корпоративно стали вивчати та вдосконалювати й інші співробітники компанії.

Марія потрапила до групи Pre-Intermediate – так визначили на тестуванні. Нашій героїні ідея займатися сподобалася, та й усі витрати взяла на себе компанія. Викладач захопливо будував уроки. Жодного дискомфорту через те, що всі навчаються з дому, навіть навпаки – спокійніше та зручніше виконувати інтерактивні завдання. Студенти багато спілкувалися, дізнавалися цікаві новини зі світу бізнесу і технологій. Крім цього, програма була досить насиченою і кожного уроку англійської корпоративні співробітники вивчали нову граматичну тему. Саме цього й хотілося дівчині. Правила пояснювали доступно і цікаво. Це не було схоже на шкільні уроки. На корпоративній англійській заняття проходили так, що ці правила виходили ніби самі собою, з прослуханого або прочитаного тексту. І важливо, що ці тексти були на теми, потрібні саме співробітникам ІТ-компанії – ще один плюс корпоративної англійської.

Марія змогла розібрати правила і відстежувати їх використання в мові, адже англійська в корпоративній групі вивчалася саме так – у контексті, в розмові. Спочатку, звичайно, допомагала викладачка: вона помітила, які проблеми є у дівчини, і після кожного уроку надсилала їй кілька заміток з помилковими реченнями, які потрібно було виправити. У такий спосіб Марія змогла позбутися елементарних помилок у мові й на письмі.

 

Корпоративна англійська: історії успіху наших студентів - 4

 

Ще кілька бонусів

Марія отримувала від занять не тільки цю користь. На корпоративній англійській вона змогла ближче познайомитися з колегами з інших відділів (ось такий онлайн!) і налагодити більш продуктивну роботу між відділами. До того ж, заняття з корпоративної англійської займали частину робочого дня, тож Марії довелося стати більш зібраною, щоб встигати виконати завдання на день і не затримуватися. Виходило, що в дні занять вона встигала навіть більше. Амбіційність та продуктивність дівчини помітило й керівництво. Разом із рівнем англійської Марія виросла і професійно.

Заняття з англійської корпоративно Марія не кидає і зараз, її рівень вже підвищився, але дівчина вважає, що їй ще є куди розвиватися. До того ж, у неї є можливість обговорити складні або незрозумілі моменти після переговорів англійською з корпоративним викладачем. Усе це дуже допомагає Марії сміливо вступати в розмову англійською і не думати про те, як що сказати. Вона може фокусуватися на головному – досягненні результату на переговорах.

Як перевчитися говорити правильно

У противагу тим, хто так і не навчився говорити іноземною в школі, є і студенти, які навчилися говорити в середовищі, без правил і пояснень. Зазвичай найбільші труднощі таких студентів – перевчитися говорити правильно. Коли вони засвоювали мову в середовищі, їхнім завданням було порозумітися будь-якою ціною. Так можна запам’ятати багато корисних фраз, навіть деякі граматичні конструкції. Але через різну вимову й акценти людина не завжди розбирає, як саме будується речення. Наприклад, багато носіїв ковтає допоміжні дієслова. Тобто вони їх начебто і вимовляють, але настільки швидко і невиразно, що іноземець і не помітить, що там загубилося ще одне слово.

В результаті отримуємо таку картину: людина навчилася говорити, не почувається скуто, але носії мови чують багато помилок, які видають рівень співрозмовника. У повсякденному житті це не так важливо, але при бізнес-спілкуванні вас не сприйматимуть серйозно.

Так і сталося з Марією. Звичайно, переучуватися іноді буває складніше, ніж учити з нуля. Але в нашому випадку пом'якшити ситуацію допомогли, по-перше, підхід школи до навчання через розмовну практику, а по-друге, уважне ставлення викладача.

Що варто винести з чужих історій

До нас приходять різні студенти, з різними потребами і різним досвідом вивчення англійської. Але це тільки робить нашу роботу більш захопливою. Нам дійсно подобається допомагати фахівцям вдосконалюватися. Причому зростати в максимально комфортних для них умовах: на офлайнових заняттях в офісі чи на дистанційних групових уроках вдома, у відрядженні, на прогулянці та де завгодно. Завдяки переходу в онлайн навчання стало доступним у будь-який час, у будь-якій локації, практично за будь-якої ситуації у світі.

Ми знаємо про психологію дорослих учнів і допомагаємо перетворити корпоративну англійську на приємний досвід. І з кожною групою «випускників» переконуємося, що робимо важливу справу – допомагаємо кожному стати найкращою версією себе.

Вам можуть сподобатись
Курси англійської мови в Києві: як вчитися, щоб навчитися
Читати
Share your brand story: конкурс від YC і Weekend Today
Читати
Happy Birthday to us! 15 запитань до Yappi Corporate
Читати
Розігруємо місяць англійської на Smart HR онлайн-марафоні
Читати