Past Perfect Continuous: правила та приклади використання часу


Зміст

1. Випадки вживання Past Perfect Continuous

2. Слова-маркери для Past Perfect Continuous

3. Формула часу

4. Відмінність Past Perfect Continuous від інших минулих часів

5. Використання дієслів стану в тривалих часах


У цій статті ми поговоримо про час, який не має аналогів в українській мові. У ньому треба врахувати тривалість дії в минулому та дію, що сталася після. А також не переплутати цей час із іншими та правильно побудувати речення, щоб вас зрозуміли. Завдання не з легких, але ми впораємось. Тож давайте про все по порядку.

Past Perfect Continuous – минулий тривалий доконаний час. Він вказує на дію, що розпочалася в минулому, продовжувалася деякий час і закінчилася перед іншою дією в минулому. При цьому ми бажаємо акцентувати увагу на тривалості цієї дії, а також важливо те, що ми маємо певний результат.


Випадки вживання Past Perfect Continuous
 

Гарна новина – в Past Perfect Continuous їх не так уже й багато, як це буває в інших часах. Розберемо всі випадки нижче.

1. Дія певної тривалості, яка відбувалася до точного часу в минулому.

  • She had been trying to get visa for months before she gave up. – Перш ніж здатися, вона намагалася отримати візу протягом місяців.

  • John had been working in the garden before his boss called him do discuss his project. – Джон працював у саду перед тим, як зателефонував його керівник, аби обговорити проєкт.

  • Sarah had been writing this essay for 10 hours before her sister came back home. – Сара писала це есе протягом 10 годин, поки її сестра не повернулась додому.

2. Дія в минулому, яка тривала певний час і має певні результати в минулому.

  • Her fingers ached because she had been paying guitar all day. – У неї боліли пальці, тому що вона грала на гітарі весь день. 

  • Teresa had been cooking for 7 hours, that’s why she didn’t feel well in the evening. – Тереза готувала їжу протягом 7 годин, тому вона й почувалася погано ввечері.

  • I was so hungry in the evening because I had been working for 8 hours at the computer. – Я був такий голодний ввечері, бо до цього я працював близько 8 годин за комп’ютером. 

3. The Third Conditional

Іноді ми можемо використати Past Perfect Continuous в умовних реченнях. Ми звикли, що третій тип умовних речень має у своїй структурі лише Past Perfect. Але можна вжити і Past Perfect Continuous, якщо ми бажаємо уточнити тривалість дії, яка була умовою отриманого результату.

  • If my uncle Rob hadn’t been playing with his son so much time, he would have had more time for his work. – Якби мій дядько Роб не грався так багато зі своїм сином, він би мав більше часу на роботу.

  • If I had been working in the garden that day, I wouldn't have been upset. – Якби я працював у саду в той день, я б не був засмучений.

  • If my friends had been reading a lot, we could have discussed something interesting together. – Якби мої друзі багато читали, ми могли б обговорити щось цікаве. 

 

Граматичні часи в англійській мові (фото)


Слова-маркери для Past Perfect Continuous
 

У будь-якому часі англійської мови можна зустріти покажчики часу, які підкреслюють його властивості та навіть доповнюють зміст речення.

Основні маркери для Past Perfect Continuous – це слова for і since, основною задачею яких є опис періоду. For описує тривалість періоду й дослівно перекладається як «протягом». Since вказує безпосередньо відправну точку або момент, в якому почалася дія, що описується, тобто означає слово «з».

Розглянемо ці й інші слова-маркери Past Perfect Continuous з прикладами:

Маркер

Переклад

Приклад

Переклад

for (an hour, a week, a month)

протягом (години, тижня, місяця)

They had been living in that house for twenty years before they decided to move

Вони жили в тому домі протягом 20 років перш ніж вирішили переїхати

since (2 o'clock, last week, 2020)

з (другої години, минулого тижня, 2020 року)

The employee that was promoted had been working hard since 2018

Працівник, який отримав підвищення, старанно працював з 2018 року

all (day, year)

увесь (день, рік)

By the time my friend arrived for the movie, I had been cleaning all day

Я прибирала весь день до того моменту, як моя подруга заїхала до мене на кіно

before

до

She had been practicing the piano for an hour before her recital

Перед виступом вона годину практикувалася на фортепіано

till / until

до, допоки

Mark had been studying English for two years until he finally felt confident enough to hold a conversation with a native speaker

Марк вивчав англійську протягом двох років, поки нарешті не відчув себе достатньо впевнено, щоб завести розмову з носієм мови

 

Формула часу
 

У Past Perfect Continuous ми маємо справу не з одним дієсловом, а з трьома. Тож треба уважно стежити за порядком слів у різних типах речень. Подивимось на приклади.

1. Стверджувальне речення

Щоб побудувати стверджувальне речення в Past Perfect Continuous, необхідне допоміжне дієслово у вигляді had been і смислове дієслово з закінченням -ing. Варто відзначити, що had been вживається після всіх осіб, тож запам'ятовувати багато не доведеться. Та й смислове дієслово завжди має хвостик -ing – і в питанні, і в запереченні.

Subject + had been + Ving

  • They had been playing football for thirty years before their coach retired. – Вони грали у футбол 30 років перш ніж їхній тренер пішов на пенсію.

  • He had been working as a coach driver for 1 year before the car accident. – Він пропрацював водієм рік до того, як трапилася аварія.

  • Vanessa had been knocking for 10 minutes till you opened the door. – Ванесса стукала в двері 10 хвилин, поки ти не відчинив.

  • Our managers had been waiting for our partners for nearly 5 hours before they arrived at the office. – Наші менеджери чекали на партнерів близько 5 годин, поки вони приїхали до офісу.

  • My sisters had been preparing for IELTS test for 6 months until they passed it successfully. – Мої сестри готувалися до тесту IELTS протягом 6 місяців, поки вони не склали його успішно.

 

Нові курси англійської для вашої компанії (банер)

 

2. Заперечне речення

Формула заперечного речення в Past Perfect Continuous відрізняється від стверджувального лише наявністю заперечної частки not. Ну і, звичайно, говорити або писати had not been – це занадто довго в XXI столітті, тому рекомендуємо скорочувати до hadn’t been.

Subject + had not (hadn’t) been + Ving

  • Former colleagues hadn’t been speaking to each other for 10 years. – Колишні колеги не спілкувалися одне з одним 10 років.

  • She hadn’t been drinking alcohol for three years. – Вона не вживала алкоголь протягом трьох років.

  • Ann hadn’t been doing the washing up before her mum returned home. – Енн не мила посуд, поки її мама не повернулася.

  • I hadn’t been travelling around the USA before Nina decided to go with me. – Я не подорожувала Сполученими штатами, поки Ніна не вирішила поїхати зі мною.

  • She hadn’t been looking for this laptop for 2 hours till you arrived at the office. – Вона не шукала цей лептоп протягом 2 годин, поки ти не прибув до офісу.

3. Питальне речення

Що стосується питального речення в Past Perfect Continuous – досвідчений учень вже знає, що питання будується шляхом інверсії, а якщо людською мовою, то переміщенням частини допоміжного дієслова had на перше місце в реченні, а підмета – на друге.

Had + subject + been Ving?

  • Had they been playing tennis before you called them? – Чи вони грали в теніс до того, як ти їм зателефонувала?

  • How long had the children been playing before their parents returned? – Як довго грали діти, поки не повернулись їхні батьки?

  • What had he been thinking of? He was very dreamy. – Про що він думав? Він був дуже замріяним.

  • Had he been teaching English before he was recommended to our company? – Він викладав англійську до того, як його рекомендували в нашу компанію?

  • Had your parents been working all night? They looked very tired. – Твої батьки працювали всю ніч? Вони виглядали дуже стомленими.

 

Стікери для вивчення іноземної (фото)


Відмінність Past Perfect Continuous від інших минулих часів
 

Навіть найскладніші часи піддаються вивченню. Головне – відрізнити їх один від одного. Зараз ми розберемо, чим відрізняється Past Perfect Continuous від Past Simple, Past Perfect і Past Continuous.

Ми використовуємо Past Simple для багатьох речей: для підтвердження того, що дія завершена в минулому; для переліку дій в минулому, що відбулися одна за одною; для умовних типів речення тощо. В чому різниця між простим минулим часом і Past Perfect Continuous – дивіться в таблиці.

Past Simple

Past Perfect Continuous

Послідовні дії в минулому часі:

Kylie came back home, opened the window in her bedroom, took a shower, did all her homework, called her granny, fed the cat, ate dinner and went to bed.

Кайлі повернулася додому, відчинила вікно в спальні, прийняла душ, зробила всю домашку, подзвонила бабусі, погодувала кота, повечеряла і лягла спати.

Тривала дія в минулому часі, що передувала іншій дії в минулому:

She had been dreaming about the trip to the Maldives for a long time before her best friend Kim invited her there on the holidays.

Вона давно мріяла про поїздку на Мальдіви, поки її найкраща подруга Кім не запросила її туди на канікули.

Дія, що вже завершилася в минулому часі:

My younger son Rob finished this school 7 years ago.

Мій молодший син Роб закінчив цю школу 7 років тому.

Минула дія з певною тривалістю, яка має видимі результати в минулому:

Kate had been ironing all day, she was really tired after that.

Кейт прасувала цілий день, вона дуже втомилася після цього.

 

Past Continuous – це минулий тривалий час. Дія чи процес відбувається в певний період минулого, який ми згадуємо. Це може бути чітко вказаний момент, наприклад, this time 2 years ago, або більш розтягнутий момент без конкретного позначення години чи хвилини – when she called me at night. Порівняємо його вживання з прикладами використання Past Perfect Continuous.

Past Continuous

Past Perfect Continuous

Дія в минулому в процесі в точно зазначений час:

Yesterday at 8 pm she was cooking dinner for her husband.

Вчора о 8 годині вечора вона готувала вечерю для свого чоловіка.

Тривала дія в минулому часі, що передувала іншій дії в минулому:

I had been writing this article for 6 days, before our content manager published it yesterday.

Я писав цю статтю 6 днів, перш ніж наш контент-менеджер опублікував її вчора.

Минула дія в процесі, перервана іншою одиничною дією теж у минулому:

He was playing football when he broke his ankle.

Він грав у футбол, коли зламав свою щиколотку.

Минула дія з певною тривалістю, яка має видимі результати в минулому:

His feet ached because he had been playing football all day.

Його ступні боліли, тому що він грав у футбол весь день.

 

І наостанок – минулий доконаний час. Він вказує нам, що одна дія відбулась раніше за іншу дію в минулому. Інакше кажучи, в нас присутні дві дії: одна відбулася, скажімо, вчора, а інша – сьогодні. В чому різниця між Past Perfect та Past Perfect Continuous, розглянемо нижче.

Past Perfect

Past Perfect Continuous

Дія в минулому, що передувала іншій дії:

I wasn't very hungry, because I had had a very delicious lunch with our new assistant Rebecca.

Я не був дуже голодний, бо сходив на дуже смачний обід з нашою новою асистенткою Ребеккою.

Тривала дія в минулому часі, що передувала іншій дії в минулому:

Chris had been swimming all night in his swimming pool until the sun raised up.

Кріс усю ніч плавав у своєму басейні, поки не зійшло сонце.

Закінчена дія в минулому, результат якої ми також спостерігаємо в минулому:

When I saw Steve yesterday, he was happy because he had played football and scored a goal.

Коли я побачив Стіва вчора, він був щасливий, тому що грав у футбол і забив гол.

Минула дія з певною тривалістю, яка має видимі результати в минулому:

It had been raining all night long, that's why all the birds in our garden were wet.

Всю ніч йшов дощ, тому всі птахи в нашому саду були мокрі.

 

Використання дієслів стану в тривалих часах
 

Важливо відзначити, що в Past Perfect Continuous, як і в інших тривалих часах, не вживаються дієслова стану. Такі дієслова називаються non-continuous або stative verbs. Вони описують стан, який може тривати певний час, але не дію (love, hate, believe, remember, understand, feel, have, etc.).

Та англійська мова відрізняється своєю різноманітністю і незмінною наявністю винятків. Тож деякі non-continuous verbs можуть вживатися в Past Perfect Continuous, але за умови, що кардинально змінюють своє значення.

  • I had thought he was a bachelor before I saw his wedding ring. – Я думала, що він холостяк, до того, як побачила обручку. (У цьому варіанті to think передає загальну думку.)

  • I had been thinking for two months before I bought a car. – Я міркувала два місяці перш ніж купити машину. (Цей приклад показує, що to think – позначає міркувати, проводити серйозний розумовий процес, думати про щось постійно.)

Окрім think, у Past Perfect Continuous також можуть використовуватися такі дієслова як to be, to have, to taste, etc. Використовувати ці дієслова необхідно, строго спираючись на певний контекст. Якщо з Past Perfect Continuous ви ознайомились лише сьогодні, обов'язково зверніться до викладача для перевірки побудованих речень.